Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Március 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Többéves rabságból szabadulhat a forint

Többéves rabságból szabadulhat a forint

A forint euróval szembeni árfolyama áttörte többéves emelkedő trendvonalát, ezzel akár masszív, tartósabb forinterősödés is elindulhat - írja a Napi Gazdaság. Az eurót már kedd este is 299,94 forinton jegyezték, szerdán pedig 298 és 299 között mozgott az árfolyam. Az idei év elejéhez képest ez hatszázalékos forinterősödést jelent.

Az elmúlt napok erősödésével sikerült a forint euróval szembeni árfolyamának legyőznie egyik legfontosabb technikai ellenségét, azt a több év alatt kialakult emelkedő trendvonalat, amely az elmúlt években már legalább hat alkalommal megállította a forint erősödését és rövidebb, hosszabb ideig tartó forintgyengülési hullámokat indított el. A mostani, 300 forint alatti euróárfolyam ráadásul egy másik fontos technikai szint szignifikáns áttörését is jelenti, amely trendelemzési szempontból kiemelt jelentőséggel bír.

Az árfolyam ugyanis ezzel immár szignifikánsan túljutott a 2014 májusi és novemberi lokális mélyponton, a 305 illetve a 302 forintos szinten. Ezek voltak ugyanis azok a mélypontok, ahonnan a 2012 nyara óta tartó középtávú emelkedő trendben - amely szép trendcsatornát is épített - az árfolyam új, magasabb csúcsra emelkedett. Ezen mélypontok eleste pedig szintén erős trendfordító jelzés.

A mostani forinterősödés technikai jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen a jelen állás erős trendfordító jelzés. Az eddig emelkedő trend nem csak hogy oldalazásban csaphat át, de akár egy tartós forinterősödő trend kezdete is lehet. Ez annyit jelent, mostantól arra is fel lehet készülni, hogy az euró/forint keresztárfolyamban akár hosszabb időn keresztül is egyre alacsonyabb mélypontokat látunk, s a korrekciók során az árfolyam egyre alacsonyabb csúcsokról fog megfordulni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.