Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Augusztus 20. 17:20, szerda | Helyi

Ünnep Pentelén

Ünnep Pentelén

Szent István napi ünnepséget tartottak augusztus 19-én a Pentelei Klubházban.

A hagyományőrző rendezvényen jelen volt Csantavér küldöttsége is, akikre már testvérként tekintenek a penteleiek. Elsőként Szabó Tamás, a Penteléért Alapítvány elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd az ünnepség múltjáról mesélt. A ’80-as években indult baráti találkozás adta az ötletet ahhoz, hogy közösen ünnepeljék Pentelét. Az első rendezvényre 600 lakos volt hivatalos, és mintegy 400-an részt is vettek az óvárosi iskola udvarán megrendezett programon. A régi ünneplők közül már csak kevesen élnek, de minden rendezvényre elhívják őket. A bevezető után a Kéknefelejcs női énekkar lépett fel, Vörös Zsuzsa aratóverset szavalt. Két fiatal csantavéri tehetség énekkel és prózai előadással készültek a közönségnek. Ezt követően elismerések átadására került sor. Idén hárman vehették át az Oklevél Penteléért díjat Hingyi Lászlótól, a körzet önkormányzati képviselőjétől. Kemény Lajosné a Pentele Baráti Körben végzett aktív, szorgalmas munkájáért, Kondor László a pentelei civil szervezetekben nyújtott szervezőmunkájáért, a Pentelei Borbarát Klub megalakításáért, Matlag Attila pedig a szüreti felvonulások szervezéséért, a hagyományőrző rendezvények lebonyolításáért érdemelte ki az elismerést.
A penteleiek rangos kitüntetése a Pro Pentele díj, amit minden alkalommal az államalapítás évfordulója alkalmával adnak át. Idén Grábics Gábor vendéglátós vehette át ezt az elismerést. A vállalkozó a budapesti szerb-horvát gimnázium elvégzése után szabadult fel az Arany Csillag Étteremben mint pincértanuló. 1972-től 13 évig üzletvezető-helyettesként dolgozott. Eközben egy évet a drezdai Szeged Étteremben töltött. Felesége Nedosoczki Erika ( Hegedűs János fuvaros unokája ) révén pentelei családba nősült be. A Pentelei Borversenyt 2002 óta rendezi, ügyelve a verseny szakmai színvonalának folyamatos emelésére, mellette a versenydíjak szponzorálását is megvalósítja. A Penteléért Alapítvány más céljait is támogatja, így a határon túlról érkező magyar diákokét. Lassan tíz éve, hogy két diák tanulmányi ösztöndíját felvállalja, valamint négy diák hétvégi étkezését biztosítja.
A díjak átadása után Böttger Antal református lelkész mondott áldást, majd megszegték az ünnepi kenyeret, amelyet megízlelhettek a jelenlevők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.