Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. November 28. 14:11, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Visszatért Csernobil környékére egy barnamedve

Visszatért Csernobil környékére egy barnamedve

Több mint száz év után ismét sikerült megpillantani egy barnamedvét Csernobil környékén.

A ritka látogatóról abban a zónában készültek felvételek, amelyet az ukrajnai atomerőműben 1986. áprilisában történt robbanás után lezártak - tudósított a BBC hírportálja.
"Egyik ukrán kollégánk, Szergej Gascsak számos fényképezőgépet helyezett ki az elmúlt hónapokban, hogy többet tudjunk meg az ottani vadvilágról" - magyarázta Mike Wood, a Salfordi Egyetem kutatója, a projekt vezetője.
A barnamedve az októberi felvételeken tűnt fel. Korábban is tapasztaltak medve jelenlétére utaló nyomokat, de képi bizonyítékot tudomásuk szerint először sikerült szerezni az állat feltűnéséről - mondta el Wood.
A világ legsúlyosabb atomkatasztrófájának tartott csernobili robbanás után több mint 110 ezer lakost telepítettek ki az atomerőmű körüli, 30 kilométer sugarú zónából. A következő években a lezárt terület a radioaktív szennyeződés tudományos vizsgálatainak értékes adatforrásává vált.
Wood csoportja három zónát - magas, közepes és alacsony szennyezettségű területet - vizsgál. Az 5 kilométer sugarú zónákban 84 véletlenszerűen kijelölt megfigyelőhelyre telepítenek fényképezőgépet. Egy-egy területen egyszerre 14 működik közülük. A kutatócsoport elsősorban a nagyobb termetű emlősökre figyel.
"Mivel a növényzet túlburjánzott, először meg kell tisztítani a kamerák helyét, különben nem észlelik a magas fűben arra futó nyulakat vagy rókákat. Arra is ügyelni kell, hogy a faágak ne érhessenek a fényképezőgépek gombjához, mert az így készült fölösleges felvételek miatt gyorsan megtelnek a memóriakártyák" - taglalta Wood.
A fotózás 2015 végéig tart, a projekt következő szakaszában kiválasztanak egy fajt és GPS-es nyakörvvel és sugárdózismérővel látják el néhány egyedét, hogy így szerezzenek újabb információt a sugárzás hatásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.