Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Április 21. 13:10, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Zombor: néhány héten belül megkezdődhet a kórházi beszállítók kifizetése

Zombor: néhány héten belül megkezdődhet a kórházi beszállítók kifizetése

A kórházak adósságának rendezésére átcsoportosított 60 milliárd forintnak köszönhetően néhány héten belül elindulhat a kórházi beszállítók kifizetése - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Zombor Gábor azt mondta: a központi tartalékból történt átcsoportosítás következtében el tudják kezdeni a konkrét tárgyalásokat a kórházi beszállítókkal, illetve képviselőikkel. Néhány héten belül olyan állapotban kell lennie ennek a megállapodássorozatnak, hogy elinduljon a kifizetés - fogalmazott, hozzátéve: így már nagyon gyorsan pénzhez juthatnak a beszállítók, a kórházak pedig levegőhöz.
Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az összeg az Egészségbiztosítási Alapon kívülről származik, tehát hogy pluszforrásként érkezik.
Arra a kérdésre, hogy a rendezés következtében megszűnnek-e a kórházak adósságai, Zombor Gábor azt felelte: úgy gondolja, hogy tudnak olyan, ütemezésben, megállapodásban megfelelő konszolidációról dönteni, amely "a problémákat kezelni fogja, és közel teljes körűen rendezi ezt a kérdést".
Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a pluszforrás az állami fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltatók adósságainak rendezésére áll rendelkezésre. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a beszállítókkal közös tárgyalásokon egyezteti a velük szemben fennálló kórházi tartozásállományt.
A kormány minden kórháznak segíteni fog, szem előtt tartva a biztonságos betegellátást - írták, hozzátéve: az egészségügyi kormányzat szükségesnek tartja, hogy lépéseket tegyen annak érdekében, hogy megakadályozza a kórházak további adósságainak kialakulását.
A keddi Magyar Közlönyben jelent meg határozat arról, hogy a kormány 60 milliárd forintot csoportosított át a kórházak adósságának rendezésére a központi tartalékból. Az emberi erőforrások miniszterének az Állami Egészségügyi Ellátó Központ útján fel kell mérnie a kórházak adósságából eredő valamennyi kötelezettséget, és az átcsoportosított pénzből rendeznie kell az adósságot. A szakminiszternek október 31-ig beszámolót is kell készítenie a kormánynak a kórházak konszolidációjának végrehajtásáról - áll a határozatban.
Április közepén az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete és az Orvostechnikai Szövetség levélben kérte Orbán Viktor kormányfőt a korábban ígért 60 milliárd forintos kórházi adósságkonszolidáció mielőbbi végrehajtására. Összesítésük szerint az adósság a kamatokkal és egyéb költségekkel elérte a 90 milliárd forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.