Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Október 23. 00:03, vasárnap | Helyi

Dr. Bakos Károly : Az én Dunaújvárosom

 Dr. Bakos Károly : Az én Dunaújvárosom

Ha azt hallom: Dunaújváros, akkor mindig Dunapentele jut az eszembe. Hát én pentelei vagyok, itt születtem. Nekem Pentele a mindenem volt, van és lesz. Természetesen most már én is dunaújvárosi lakos vagyok.

Hiszen Dunaújváros is ugyanaz, hiszen tulajdonképpen Penteléből nőtt ki. Én pentelei gyerek vagyok ma is, hiába élek Dunaújvárosban.

Soha nem volt halászfalu volt, sőt, tulajdonképpen mezőváros is, csak a 20-as évektől lett „kis falu” pontosabban 4000 lakosú nagyközség. De az itteni Duna melletti nagyközségnek nagyon nagy forgalma volt. A környékről hozták a lisztet a gazdák. Itt volt kikötő, és innen vitték a lisztet, fölfelé, Budapestre, lefelé, ahova kellett. Tehát tulajdonképpen a batyusok esti 9 órakor ideérő hajóra vitték a tyúkot, a libát, mindenfélét a nagyvásár telepre. Tehát tulajdonképpen egy nagy forgalmú község volt.

Nekem kedvencem a Duna, a mai napig van ott egy kalóz-vitorlásom is. Mindig is szerettem, még akkor is, amikor gyerekkoromban beszakadtam a jégbe, és akkor is, amikor 60 évesen még egyszer megtörtént velem ugyanaz, hogy beszakadtam korcsolyázás közben
Miért maradtam itt? Én miért akartam itt hazát építeni? 1949 végén- 50 elején, amikor elhatározták, hogy itt egy gyár lesz, akkor én a Budapestről ideküldött Kaszta Jenő vezető mérnökkel és mérnök társaival együtt felmértem azt a területet, ahol most az egész város létezik. Figuráns voltam, amikor március ötödikén megkaptam a kinevezésemet a szekszárdi járásbíróságra. Végre szakmámban lehettem, de valahogy még sem voltam boldog. Én úgy terveztem, hogy az életemet a továbbiakban is itthon, valahol itt a közelben éljem. És ezzel nem csak én voltam így.

Amikor Szekszárdon dolgoztam, édesapámtól kaptam egy levelet, azt írta,:

Fiam! Neked építjük Sztálinvárost, gyere haza! És én haza jöttem haza, és lettem a Dunai Vasműnek az embere jogtanácsosként, aztán ügyvédként. Másodjára 1956 novemberében akarták, hogy elhagyjam ezt a várost, s ezt az országot. Akkor a ruhagyárban a jogi osztályon dolgoztam. Akkor a ruhagyárban a jogi osztályon dolgoztam. Tulajdonképpen egészen november elejéig alig érzékeltem valamit, addig amíg a szovjet tankok meg nem jelentek Budapesten, s aztán jöttek ide is. November elején az aknabelövések beszakították a házak tetejét, mi pedig mentünk a családdal a pincébe. Csak néha merészkedtem ki egy-két képet készíteni. Aztán…Elcsendesedett minden, a tankok elvonultak, nem volt fegyveres harc sem, csak a nyomai voltak a belövéseknek, az aknázásnak. Egyik este bekopogott hozzánk a szekszárdi ügyész: Karcsi, ha úgy gondolod, reggel is itt lesz a furgon és megyünk Nyugatra. Nem mentem, maradtam itt, bejártam dolgozni, és éltem tovább. Ennek már sok-sok évtizede. Soha nem akartam máshol élni, ez a város fejlődik és szép, az én városom.
( Aki bemutatta az ő Dunaújvárosát : Dr. Bakos Károly, Dunaújváros díszpolgára 2009)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.