Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Május 04. 09:50, csütörtök | Helyi
Forrás: Kovács Bettina

Gyermekszemészeti szűrés a dunaújvárosi óvodások számára

 Gyermekszemészeti szűrés a dunaújvárosi óvodások számára

Régen várt eszközzel bővült a gyermekszemészeti szakrendelés műszerparkja, mellyel a mai napon megkezdődött az óvodások szűrővizsgálata.

A Szent Pantaleon Kórház és a „Látó szemért” Alapítvány forrásaiból beszerzésre került egy Plusoptix A09 típusú gyermek kézi autorefraktométer, mely a gyermekek objektív látásvizsgálatára alkalmas készülék. Ezzel egyszerűen ki tudjuk szűrni a gyermekkori fénytörési hibákat, valamint több egyéb szembetegséget, fejlődési rendellenességet. A vizsgálat kb. 2 méter távolságból történik, egyszerre mindkét szemen, így nem megterhelő a gyermekek számára.

Kézenfekvővé vált a készülék szűrésre történő használata, melyet a szemészeti osztály szakemberei felvállaltak. A célunk az, hogy az iskola elkezdése előtt ki tudjuk szűrni azokat az eseteket, amelyek a fokozott megterhelés hatására később biztosan szemüvegessé válnának. Ezeknél a gyermekeknél fejfájással, homályos látással, egyéb kellemetlen tünetekkel jelentkeznének később a panaszok. Kórházunk kezdeményezését Cserna Gábor polgármester, illetve Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata is felkarolta. Az óvodák központi intézményigazgatójával és személyzeti vezetőjével történt egyeztetés után a szűrővizsgálatokat 2017. május 3-án, mai napon kezdtük el, és ezután minden szerdán 9-11-ig folytatjuk. Egy-egy alkalommal 10-10 gyermek szűrése történik meg az 5-6 éves korosztályból.
A fentebb említett vizsgálaton kívül általános szemvizsgálat, a térlátás vizsgálata, a szem elülső részének és a vörösvisszfénynek a vizsgálata is megtörténik, mely vizsgálatok számos rejtett szembetegséget is kiszűrhetnek. A

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.