Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Október 13. 07:48, csütörtök | Helyi

ÚJRA KOHÓMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ KÉPZÉS A DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLÁN

 ÚJRA KOHÓMÉRNÖK SZAKIRÁNYÚ KÉPZÉS A DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLÁN

A Dunaújvárosi Főiskola elindítja – az ISD Dunaferr Zrt. kezdeményezésére – az anyagmérnök BSc képzésen belül a kohómérnök szakirányú képzését.

. Az erről szóló együttműködési megállapodás aláírására kedden került sor Dunaújvárosban, amelynek célja a munkaerő-piaci elvárásokat kielégítő, korszerű ismeretekkel rendelkező, gyakorlatorientált, ipari hátterű szakemberképzés.

Együttműködési megállapodást kötött egymással az ISD Dunaferr Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a Dunaújvárosi Főiskola és a Dunaferr a Magyarországi Kohómérnök Képzésért Alapítvány 2011. október 11-én, kedden, amelyet Valeriy Naumenko vezérigazgató, dr. Bognár László, a főiskola rektora, valamint Lukács Péter PhD, az alapítvány kuratóriumának elnöke látott el kézjegyével. Az együttműködés az oktatás és továbbképzés, valamint a tudományos kutatás és műszaki fejlesztés témaköreire terjed ki.

Előzmények

A kohászat térvesztése, visszaszorulása az elmúlt időszakban azt eredményezte, hogy megszűnt a kohászattal kapcsolatos iskolarendszerű szakképzés lehetősége Magyarországon. Ez érvényes a szakmunkásképzésre, a szakközépiskolai képzésre és bizonyos szempontból a felsőoktatásra is. Ezt a folyamatot erősítette és felgyorsította a világgazdasági válság hatása, amely az ISD Dunaferr Zrt.-t számos intézkedés meghozatalára késztette. Ezek körébe tartoztak a létszámfelvételi korlátozások és a nyugdíjazások is, amelynek következtében a cég profiljához viszonyítva kedvezőtlenül változott a társaságcsoport szakember-összetétele. Hiányszakmák jelentek meg, amelyek közül a legnagyobb probléma a kohászati szakterületen történő különböző szintű képzések visszaszorulása volt.
Az ISD Dunaferr Zrt. szakember utánpótlásának megoldására ezért felvállalta, hogy új formákat és megoldásokat keres.
Ezen folyamatok része volt az elmúlt évben a Miskolci Egyetemmel kialakított úgynevezett kihelyezett ipari tanszék létrehozása a Dunaferrben, és ebbe a sorba tartozik a idén szeptemberben elindított ipari hátterű vaskohász technikusképzés is Dunaújvárosban a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara gesztorálásával.

Együttműködés


A most megkötött együttműködési megállapodás aláírói egyetértettek abban, hogy a munkaerő-piaci elvárásokat kielégítő, korszerű ismeretekkel rendelkező, gyakorlatorientált szakemberképzés a gazdasági szereplők és a felsőoktatás szoros kapcsolata Magyarország továbbfejlődésének kulcstényezője.
Az együttműködési megállapodás értelmében a Dunaújvárosi Főiskola elindítja az ISD Dunaferr Zrt. által szorgalmazott anyagmérnök BSc képzésen belül a kohómérnök szakirányú képzését. Az acélipari vállalat szakembereit bekapcsolja az oktatás folyamatába. Kidolgozza és elindítja a kohómérnök továbbképzési szakot is, amely legkorábban 2012/2013-as tanévben már lehetőséget biztosíthat a már végzett, de műszaki BSc vagy azzal egyenértékű főiskolai diplomával rendelkezőknek a megfelelő szakismeretek elsajátítására. Szakmai támogatást nyújt az ISD Dunaferr Zrt. szakembereinek tudományos minősítési folyamatához, és lehetőséget biztosít a hallgatók részére a szakdolgozatok készítéséhez szükséges kutatások és vizsgálatok elvégzésére.

Az együttműködés keretein belül a Dunaferr vezetése vállalja, hogy a Dunaferr a Magyarországi Kohómérnök Képzésért Alapítványon keresztül kiemelten támogatja a Dunaújvárosi Főiskola beiskolázási tevékenységét, s kiemelkedő szaktudású munkatársai közreműködésével részt vesz a főiskolai képzés más területein is.

Az ISD Dunaferr Zrt. ugyanakkor biztosítja az anyagmérnök BSc képzés keretén belül a kohómérnök szakirányú képzés szakmai illetve üzemi hátterét. A főiskolai iskolarendszerű képzésében résztvevő hallgatókkal ösztöndíjszerződést köt és évente a Dunaújvárosi Főiskola legkiválóbb műszaki szakirányban tanuló hallgatójának Elismerő Oklevelet és az ezzel járó díjként 100.000,- Ft pénzjutalmat adományoz.
A tudományos kutatás és műszaki fejlesztés terén az innovációs járulékfizetési kötelezettségi keretéből pedig – a jogszabályi keretek között – kutatási és fejlesztési tárgyú megrendeléseket ad a Dunaújvárosi Főiskola részére.

Véleményekd


Az együttműködési megállapodás aláírásakor Valeriy Naumenko, az ISD Dunaferr Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: „Az iskolarendszerű szakember-utánpótlás támogatása kiemelt jelentőségű a cégcsoport számára. Különösen fontos az, hogy a Dunaújvárosi Főiskola is csatlakozott az általunk elindított folyamathoz, mert a térség szellemi kapacitásainak, tudásbázisának egyesítése hasznos lesz az együttműködésben résztvevő partnerek és a jövendő mérnökök számára is.”

A Dunaújvárosi Főiskola rektora, dr. Bognár László elmondta: „Furcsa pillanat, amikor az ISD Dunaferr Zrt-nek és a Dunaújvárosi Főiskolának le kell ülnie, deklarálnia kell egy megállapodást, holott egy ilyen együttműködés természetszerűleg az életünk része kellett volna hogy legyen. A hazai acélipar helyzetének alakulása az elmúlt évtizedekben hatást gyakorolt a szakképzésre. Eredetileg kohászképző intézmény voltunk, majd azt szerettük volna bizonyítani, mi nem csak kohászképző főiskola vagyunk; ma azt valljuk: mi azért kohászképző főiskola is vagyunk. A Dunaújvárosi Főiskola részéről a kohómérnök szakirányú képzés elindítása komoly elköteleződés, invesztíció, úgy gondoljuk: a jelen, a jövő megköveteli ezt.”

Lukács Péter, az ISD Dunaferr Zrt., stratégiai műszaki vezérigazgató-helyettese a Dunaferr a Magyarországi Kohómérnök Képzésért Alapítvány elnökeként kiemelte: „Az alapítvány valamennyi, a rendelkezésére álló és elérhető erőforrással, valamint a kapcsolatrendszerével is támogatni kívánja a kohómérnökképzést, ezzel is segítve az anyavállalat szakember utánpótlását. Igen jelentős tudásbázist képeznek a vasmű jelenlegi és nyugállományú szakemberei, az ő bekapcsolásuk az oktatás-képzés, és a tudományos kutatások folyamatába fontos lépés lesz.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.