Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Június 01. 02:16, szerda | Helyi
Forrás: kormányzat.hu

Kormány nélkül nem lehet várost fejleszteni -videóval

Kormány nélkül nem lehet várost fejleszteni -videóval

Orbán Viktor miniszterelnök minden ellendrukker, és híresztelés ellenére jött és szerződött. Eddig soha nem látott mértékű és összetételű fejlesztések finanszírozásáról kötött szerződést Cserna Gábor polgármesterrel.

Most akár örülhetnénk is, hogy végre megoldást nyerhet számos kulcsfontosságú probléma, igen akár örülhetnénk is, de valahogy mindig vannak olyanok, akik még a maguk szerencséjének sem tudnak felhőtlenül örülni. Szerintem ők voltak azok, akik gyerekkorukban végre megkapták a vágyott kisautót, azt, amit csak csodáltak a kirakatban, s mikor előbukkan az ajándék a fenyőágas csomagolópapír alól, az az első szavuk, hogy miért nem lila…

Orbán Viktor jött, pazar dekoráció és kíváncsi hallgatóság fogadta a Városháza házasságkötő termében miután munkamegbeszélésen véglegesítették mindazt, amit szerettünk volna, s a rendelkezésünkre álló keretbe belefért. Egyébként a sajtófal és a zászlók elegánssá varázsolták a talán túlságosan puritánra sikerült C-szárny előadótermét.


A szerződéskötést követően Cserna Gábor polgármester lépett a mikrofonhoz, s hangsúlyozta:
Hatvanöt évvel ezelőtt központi akarat, az erőltetett ütemű iparosítás szándéka hozta létre városunkat… Ma, hat és fél évtized elteltével a mi generációnk a felelős Dunaújváros Megyei Jogú Város jelenéért és jövőjéért, polgárai sorsáért, boldogulásáért. Polgármestereként kötelességem elvégezni azt a munkát, amelynek eredményeként városunk a sikeres települések közé pozícionálja magát… Az elmúlt, csaknem hat évben közösen elvégzett munkánk mára már mutatja eredményeit.
Előre léptünk azon az úton, amely a polgárosodáshoz vezet… Elmondható, hogy sikeres pályára állítottuk a várost. A fejlődés egy olyan kormányzati és önkormányzati együttműködés eredménye, amely 2010 ősze óta jellemzi Magyarország Kormányát és Dunaújváros Önkormányzatát.

Városunk fejlődő pályára állítása annak a politikának köszönhető, amelyet az „Előttünk a város, mögöttünk a kormány” jelmondatunk fejez ki a legtalálóbban… Ezért is tekintek nagy várakozással a „Modern Városok Program” megállapodásra, amelynek eredményei 2020-30-as évekre is hatással lesz… Vallom, okos település az, ahol szívesen laknak az emberek…
Mi, dunaújvárosiak a mai napon Magyarország Kormányától igen komoly esélyt kaptunk arra, hogy előre lépjünk az okos, sikeres, modern településsé válás folyamatában. Az elmúlt hónapokban öt fejezetből álló komplex fejlesztési tervet dolgoztunk ki, ez képezte a mai megbeszélés alapját. hogy Dunaújváros Megyei Jogú Város a hazai települések között egyre jobb helyezést érjen el és a sikeres, modern városok közé tartozzunk. Otthonos és családias közösséget alkossunk, ahol van munkalehetőség és javulnak az életkörülmények. Ahol Dunaújváros polgárai megbecsült embernek érzik magukat. Ahol szépülnek az utcák, a terek, az épületek, ahol pezseg az élet. Köszönjük, Miniszterelnök Úr, hogy mi nevezhettük meg, melyek azok a területek, ahol előre tudjuk vinni önmagunkat, ahol tudunk javítani. Köszönettel fogadjuk a Kormány támogatását! A „Modern Városok Program” együttműködési megállapodása megnyitja az utat Dunaújváros Megyei Jogú Város fejlődése és megújulása felé.
Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a politikában is vannak becsületbeli ügyek, és Dunaújváros városa ilyen. Szerinte a rendszerváltás után könnyebb volt virágzó várost összehozni Pécsből, Debrecenből, de Dunaújváros vagy Miskolc más kérdés. Itt becsületbeli ügy megmutatni, hogy az egykori hagyományos ipari városban is van jövő. És látszik, hogy van: ma 6% alatt van a városban a munkanélküliség aránya, de Tatabányán is 4% alatt van. Hozzátette, valódi modern ipari várossá kell fejlődnie Dunaújvárosnak, be kell tudnia kapcsolódnia a ma zajló ipari forradalomba. A miniszterelnök teljesen nyíltan kiemelte, hogy kormány nélkül nem lehet várost fejleszteni. Ez összefüggésben van azzal, hogy kormánypárti a város vezetése. Mint hangsúlyozta, ez nem elsősorban politikai kérdés, sokkal inkább történelmi és kulturális gyökerei vannak. Hangsúlyozta, hogy nem az időközi választás miatt jött városunkba, de ha már itt van, kéri az itt élőket, támogassák a Fidesz-jelöltjét és ezzel a most megbeszélt jövőbeli beruházásokat is. Szóbahozta a kvótanépszavazást is: elmondta, fel kell lépni a kötelező betelepítés ellen. Megemlítette, hogy Dunaújvárosnak is érdeke, hogy a Paks 2 beruházás minél előbb megvalósuljon, s ezzel a város a gázüzemről az elektromosságra állhat át.


A szerződés az alábbiakat is tartalmazza:
• Létrehoznak egy áruforgalmi csomópontot, amihez 500 hektárt biztosít a kormány. Hogy a fölterületet vagyonkezelésbe adja, vagy tulajdonba a városnak, nem dőlt még el.
• Az elektromobilitás kutatási és képzési irányát fel kell építeni, mondta Orbán, így a Dunaújvárosi Egyetemen képzési struktúrájába ezt mindenképpen be kell illeszteni.
• Lecserélik a buszokat a városban. Ha minden jól megy, elektromos buszok lesznek.
• A térséget összekötni a várossal: 4 milliárdért útfelújítások lesznek.
• "Van egy seb a város testén, egy egykori orvosi rendelő, ami most egy torzó":1 milliárdból vagy átalakítják, vagy elbontják és újat építenek.
• Városi élményfürdő: ez most banki tulajdonban van, és rossz állapotban. "Megállapodtunk, hogy meg kell szerezni, összekötni az uszodával, és működtetni kell" - 3 milliárdot kap a város erre.
• 900 millió forint a Szabadstrand vízminőségének javítására.
• Vízközmű hálózat felújítási programjára 1,2 milliárdot ad a kormány
• A buszpályaudvart kiköltöztetik a vasútállomásra. A logisztikai csomópontra aluljárót is építenek a gyalogosok védelme érdekében 3 milliárd
• A városi arborétum felújításához, látogatóközpont létrehozásához100 millió forintot adnak
• Kézilabda akadémiájának csarnoka 2 milliárdból épülhet fel
• A vidámpark további felújításához, élmény és kalandparkká alakításához 380 millió forintot adnak
• A radari sporttelep felújítására 700 millió lesz
• Városi szálloda nincs, a terv szerint a Mondbach-kúriába költözik a múzeum, annak helyén pedig 2,9 milliárdból szálloda épül.
Kérdésre válaszolva hangsúlyozta a beruházások között nincs fontossági sorrend mindet meg kell valósítani, s azonnal neki kell állni. Ez egy szerződés, amelyben a kormánynak biztosítani kell a fedezetet, a városnak pedig meg kell valósítania a benne foglaltakat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.