Városlista
2018. június 18, hétfő - Levente

Hírek

2016. Szeptember 22. 10:14, csütörtök | Helyi

A hatszázmilliós paktum

A hatszázmilliós paktum

620 millió forintot fordítanak arra az elkövetkezendő négy esztendőben, hogy városunkban és térségében csökkenjen a munkanélküliség. A többi között erről szólt tegnap a program dunaújvárosi nyitókonferenciája.

Illetve olyan végzettségű és képzettségű munkavállalók legyenek a munkaerőpiacon, akikre a munkáltatóknak valóban szükségük van.

Az már csak messzebb menő következtetés, ha olyan szaktudásom van, amit keresnek is a munkáltatók, akkor a jövedelmem is lényegesen magasabb lesz. Már csak így van ez a kereslet-kínálat törvénye szerint.


Csak egy kis zárójel, nem botorság az elképzelés, hiszen egyik oldalon vannak, akik állást keresnek, másik oldalon pedig vannak cégek, vállalatok, akik lasszóval fognák a szakembereket. Rendszert és egyensúlyt kell vinni a dolgokba, ez pedig, ahogy Cserna Gábor polgármester a program nyitókonferenciáján hangsúlyozta, összefogás nélkül nem megy:
- Kiemelkedően fontosnak tartom a minél szélesebb összefogást a szakemberek képzésétől az egyetemi oktatáson át az átképzésekig.

Cseresnyés Péter, a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár hangsúlyozta,hogy a kormány foglalkoztatás-bővítést célzó projektekkel igyekszik nagyobb foglalkoztatottsági szintet elérni országosan, együttműködve a helyi és megyei szintű szereplőkkel. Országszerte jönnek létre ezek a foglalkoztatási együttműködések.
Lapunk kérdésére elmondta, hogy nem csupán képzésekre , és átképzésekre nyújt lehetőséget a program, nem csupán a munkanélküliség további csökkentése a cél, hanem a magyar lakosság jövedelmi viszonyainak is emelkedését tűzték ki célul. Mindemellett szándékuk az, hogy a támogatásra szánt pénzek valóban arra célra, olyan módon használják, amire szükség van.

Éppen ezért a kormányhivatal a járási hivatal foglalkoztatási osztályaival együttműködve a helyi vállalkozások, oktatási intézmények, gazdasági szereplőket képviselő szervezetek bevonásával hoz döntéseket, hogy olyan segítséget adjanak, amire a munkavállalóknak és a munkaadóknak valóban szükségük van.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő kiemelte, hogy térségünkben kedvezők a foglalkoztatottsági mutatók (a KSH felmérése szerint 67,8 százalékos a foglalkoztatottság, és 2,9 százalék a munkanélküliségi ráta), és folyamatos javulás tapasztalható. A nagyvárosok így városunk első sorban az ipari nagy vállalatok a meghatározó munkáltatók, a kisebb településeken felértékelődik a foglalkoztatásban a kis – és középvállalkozások szerepe.

Dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője arról beszélt, hogy a megyében eltérőek a járások helyzete. A mostani projekttel létrejövő együttműködések, paktumok e problémák kezelését szolgálják. Ezzel a projekttel ott, azokon a területeken tudnak segíteni, ahol szükség van, ahol például munkaerőhiány van.


Elkészült az előzetes helyzetfelmérés eszerint ugyan az álláskeresők száma csökkent 2011.ben 4525 munkanélküli volt, 2015-ben 3604 fő, de a nők aránya még mindig folyamatosan magas 2011-ben 58,4%, 2015-ben 59%, mindemellett a 24 hónapnál régebb óta regisztráltak aránya is emelkedett. Korcsoport szerint az 55 év felettiek is nehezebben találnak munkát.
A támogatásra leginkább rászorulók a felmérés tanulsága szerint az alacsony iskolai végzettségűek,a pályakezdő álláskeresők, az álláskereső nők, és a tartósan munkanélküliséggel veszélyeztetettek.
A program elsősorban számukra igyekszik támogatásokat, szolgáltatásokat biztosítani. Az összes programba vont álláskereső tervezett száma: 453 fő. Hogy mi módon is képzelik el a támogatásukat?
Főbb támogatások: képzés, bér és vállalkozóvá válás támogatása
• utazási támogatás
• fejlesztő programok, tréningek
• pályaorientációs tanácsadás


A projekt nyitókonferenciáján Majorné Angyal Erzsébet Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy személyre szabottan kell a szolgáltatást nyújtaniuk. Vannak, akiknél a fejlesztő programokkal kell kezdeni, hogy alkalmas legyen, lehessen a képzésre, az átképzésre, másoknak a kezdő lépés a pályaorientációs tanácsadás lehet.
A program már elkezdődött, a paktumiroda-felállítása, és a paktumszervezet kialakítása a következő lépés.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Június 17. 09:38, vasárnap | Helyi

Csütörtökön, június 21-én közgyűlés, terítéken lesz sok közérdekű téma

A rendezési terv kisebb módosítása, környezetvédelem kérdései, parkoló-bővítések, élményfürdői selejtezés, alapítványi támogatások, idősügyi koncepció, két képviselői indítvány is téma lesz.

2018. Június 15. 00:39, péntek | Helyi

Ingatlanértékesítőt keresnek

2018. Június 14. 19:47, csütörtök | Helyi

Buli van az Alsó-Duna-parton

Szerdán megkezdődött a DUDIK regionális zenei fesztivál. Már az első napon remek volt a hangulat. Ma láthatják az érdeklődők a Kowalsky és a Vegát, pénteken pedig jön a Tankcsapda!

2018. Június 14. 09:05, csütörtök | Helyi

Mind nagyobb gond a parkolás Dunaújvárosban is.

Víztakarékosság az óvodákban, bölcsődékben, tervezik a parkolóhelyek bővítését, járdafelújításokat, lesz szúnyoggyérítés, fél áron válthatnak belépőt az Agárdi Popstrandra a dunaújvárosiak.