Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Augusztus 31. 11:12, csütörtök | Helyi

Horvát "testvéreink" lettek

Horvát

Testvérvárosi szándéknyilatkozatot írt alá a horvátországi Vukovár képviseletében Marijan Pavliček alpolgármester és Dunaújváros képviseletében Cserna Gábor polgármester.

Városunk polgármestere elmondta, hogy valós, közös értékeken és szándékokon alapuló testvérvárosi kapcsolatokat tart csak támogathatónak. A horvátokkal összeköt bennünket közös történelmünk, Vukovár pedig mint Duna-parti város, hasonló adottságokkal rendelkezik, mint a mi városunk. Mindemellett megtiszteltetés az is, hogy a délszláv háború „hős” városa elfogad bennünket. Ráadásul csupán csak 220 km távolságra vagyunk egymástól.

Marijan Pavliček alpolgármester a látogatás kapcsán elismeréssel szólt városunkról, az egyetemünket amerikai színvonalúnak ítélte, és lehetőséget lát a vukovári főiskolával történő együttműködésére is, akárcsak a kézilabda akadémiával történő kapcsolat kiépítésére. A Dunaújvárosi Kamarán keresztül keresik majd a kapcsolatot a kis- és középvállalkozásokkal, s egyre szorosabbá szeretnék tenni a kapcsolatot oktatási és kulturális területen is, hiszen Vukovár legnagyobb nemzetisége a magyar, s igen aktív szerepet játszik Vukovár közéletben a Magyar Ház.

A megállapodást tettek követik. Már szeptemberben az Intercisa Múzeum dolgozói látogatnak el szakmai tapasztalatcserére Vukovárra, s őket követik a Szilágyi iskola diákjai is, egy testvériskolai látogatásra.

---

Vukovárt 1991. augusztus 26-án fogták körbe a szerb csapatok, a horvát védők november 18-áig védték hősiesen a várost. A harcokban a 45 000 lakosú városban csaknem minden elpusztult. A Duna-parton hatalmas kereszt hirdeti a védők emlékét. A három hónapos ostrom alatt a kórház alagsorában, hihetetlen körülmények között folyt a sérültek gyógyítása. Később ide menekültek az egészséges emberek is, lévén a város legnagyobb pincerendszere. A város elfoglalása után a szerbek a kórház alagsorában élő embereket evakuálás címén buszokra szállították, majd a pár kilométerre lévő Ovčara faluba vitték, ahol hosszas kínzások után mindannyiukat lelőtték és közös tömegsírba dobták. Ennek emlékeit a kórház alagsorában berendezett múzeum, illetve Ovčara határában lévő emlékhely őrzi.
A város ma Horvátország legnagyobb dunai kikötője, fejlett mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, textil és élelmiszeriparral rendelkezik. Megközelítőleg 30.000 lakosából 500 az, aki magyarnak vallja magát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.