Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Január 18. 22:36, csütörtök | Helyi

Évet értékelt a polgármester

Évet értékelt a polgármester

Újévi köszöntő keretében tartott Évértékelőt az egybegyűlteknek Cserna Gábor polgármester a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában.

A programot Csadi Zoltán, a Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettese és színésze nyitotta egy verssel, majd a Móricz iskola kórusának műsora következett.

Majd a polgármester lépett a mikrofonhoz, s számvetésében a város minden fontos területére kitért.

Boldog újévet kívánok Dunaújváros és térsége minden polgárának!
Bizakodásra okot adó újesztendőt minden magyarnak határainkon innen és túl, nemzetünk valamennyi polgárának!
Reményeinket valóra váltó 2018-as esztendőt „a családok évében” Dunaújváros Megyei Jogú Város polgárainak!

Egy évvel ezelőtt a hagyományteremtés szándékával hívtam meg Önöket, mert úgy éreztem, Dunaújváros polgármestereként helyes és illő mérleget vonni, értékelni az elmúlt esztendőt, meghatározni az előttünk álló év feladatait.
Ehhez az elhatározáshoz ma is tartom magam.
Mindaddig, amíg a választópolgárok bizalmát élvezve irányíthatom Dunaújvárost, év mint év beszámolok Önöknek, a város gazdasági életének meghatározó szereplői, az egészségügyi, oktatási, kulturális, szociális szféra intézményvezetői, a történelmi egyházak vezetői, a sokszínű feladatot ellátó egyesületek képviselői, Dunaújváros fejlődéséért lobbizó személyek előtt az elmúlt évben történtekről és az előttünk álló lehetőségekről.

Évet értékelni, Hölgyeim és Uraim, nem lehet úgy, hogy csak városunkra fókuszálunk.
Dunaújváros nem magányos sziget, megyei jogú városként nemcsak a helyi, hanem a térség és az ország gazdaságfejlesztésének motorja is kell legyen!
Dunaújváros helyzete, vitathatatlan fejlődése hűen tükrözi a magyar országgyűlés törvényalkotó munkáját, az Orbán-kormány intézkedéseit.
A magyar élet szerves része vagyunk lehetőségeinkkel, kilátásainkkal együtt.

Tehát milyen állapotban van Magyarország 2017/2018 fordulóján?

...

A sajtó tükröt tart elénk. A hírekből az derül ki, hogy a magyar gazdaság jó pályára állt, Magyarország sikeres állam. Legyünk büszkék arra, hogy a közép-európai térség - így Magyarország - az uniós átlagnál gyorsabban fejlődik, e nélkül jelentős európai bővülésről nem is beszélhetnénk.

A visegrádi négyek, köztük mi, magyarok, hozzáadunk az Európai Unió erejéhez, amit kevesen gondoltak 2004-ben, a csatlakozás évében.

Helyi ügyeink áttekintése előtt engedjék meg, hogy még egyszer leszögezzem: fejlődésünk, sikereink - önmagunk törekvései mellett -, leképezik az Orbán-kormány intézkedéseit. Ezt a tényt úgy szoktam megfogalmazni, hogy előttünk a város, mögöttünk a kormány.
Dunaújváros talpra állását a kormány nyújtotta adósságkonszolidáció indította el, innentől van lehetőségünk saját erőből fejleszteni, pályázati források önrészét kigazdálkodni.

Az elmúlt 2017-es évben önkormányzatunk célja az volt, hogy lehetőségeinkhez mérten támogassuk a helyi gazdaság fejlődését, másfelől minőségi életet tudjunk adni azoknak, akik Dunaújvárosban élnek, és azoknak is, akik kötődnek a városhoz, akikkel közösen használjuk a város oktatási, kulturális, egészségügyi vagy éppen sportinfrastruktúráját.
Olyan várost, olyan lakókörnyezetet igyekszünk biztosítani Dunaújváros polgárai számára, ahol igaz az amerikai író, Stephen King mondása:
„Az otthonod ott van, ahol valaki szeretné, ha tovább maradnál.”
Olyan várost, amelyben az itt élők érzik az önkormányzat gondoskodását.

Hogy miként láttuk el 2017-ben a városüzemeltetés feladatait, a dunaújvárosiak leggyorsabban ebből ítélik meg az önkormányzat működését, hiszen naponta megtapasztalják az utak, a járdák minőségét, a város tisztaságát, a parkok állapotát.
Ha most felsorolnám a 2017-ben megrendelt, és az önkormányzat vagyonkezelője, a DVG Zrt. által elvégzett feladatokat, a bőség zavarával küzdve egy külön évértékelőre kellene meghívnom Önöket.
Türelmükkel nem visszaélve a legfontosabbakat emelem ki, igazolandó, hogy a dunaújvárosiak adóforintjait a dunaújvárosiak életkörülményeinek javítására fordítottuk.
- Utak, járdák, parkolók, hidak, buszvárók üzemeltetésére és javítására 250 millió forintot költöttünk.
- Kátyúk javítására 27 milliót.
- Közvilágítás működtetésére 100 millió forintot.
- Térfigyelő kamerák üzemeltetésére, javítására közel 7 milliót.
- 225 millió forintot fordítottunk közterületeink kaszálásra.
- 41 milliót költöttünk gallyazásra, 12,5 milliót parkjaink virágosítására, 3 milliót új fák telepítésére. Ennek eredményében mi magunk gyönyörködhettünk, másrészt, a város történetében először, a „Virágos Magyarország” versenyben Dunaújváros különdíjat kapott, elnyerve a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség elismerését.
- A Bocskai udvarban és a Tavasz utcában új játszóteret építettünk több mint 2 millió forint értékben.
- Erdők, parkok, járdák és utak takarítására, illegális szemét összegyűjtésére 35 milliót fordítottunk. Meg kell jegyezzem, illegálisan elhelyezet szemét eltüntetésére több ízben fogtak össze a városlakók, tanulók és munkahelyi közösségek. Köszönet illeti őket! Igaz, a legjobb lenne, ha az ilyen „szemét-üggyel” nem kellene foglalkoznunk, mert nincs.

A beruházások tekintetében a város úthálózatának felújítását két neuralgikus ponton kezdtük el 2017-ben.
- Az egyik az Aranyvölgyi – Venyimi - Baracsi út közötti szakasz, a másik a Dózsa György út erdei tornapálya és Baracsi úti körforgó közötti szakasza, 240 millió forintot meghaladó összegben.
Az útfelújítást 2018-ban a Venyimi úttal folytatjuk.
- Felújítottuk a Papírgyári úton a kerékpárutat, 12 új térfigyelő kamerát helyeztünk el a városban, okos zebrákat építettünk, parkolók kaptak új világítást 45 millió forint értékben.
- Folyamatosan korszerűsítettük a város 33 játszóterét, padokat javítottunk, újakat helyeztünk ki 25 millió forintért.
- A temetőben 15 millió forint összegben felújítottuk az ’56-os emlékművet, méltó körülményeket teremtve a városi megemlékezéseknek.
- A Százlábú hídnál 9 millió forintért erősítettük meg a támfalat.
- A Juharos vendéglő felújítására 84 milliót szántunk.
- A Partvédőmű víztelenítő kútjaiból kitermelt vizet átvezettük a szabad strand öblébe. A mű kiépítésére 348 millió forintot fordítottunk.
- A „fehér rendelő” épületének felújítására, a mentőállomás sorompós kapujának kialakítására közel 10 milliót költöttünk.
- A gyepmesteri telephely felújítását 6 millió forintért végeztettük el.
- Folyamatban van 5 elektromos töltőállomás telepítése.
- Önkormányzati bérlakások felújítására 85 millió forint keretösszeget határoztunk meg.


Hölgyeim és Uraim!

A 2017-es esztendőt illetően még két területről kell szólnom, a közfoglalkoztatásról és a szociális támogatásokról.

Önkormányzatunk a központi támogatásokon túl mintegy 18 millió forintot fordított 400 fő foglalkoztatására. Munkájuknak köszönhetően az utak, járdák, parkok tisztábbak, gondozottabbak.
Partnereink a DVG Zrt., a Dunanett Kft., a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Utóbbi mintaértékű programot dolgozott ki a közfoglalkoztatottak képzésére, akik OKJ-s végzettségük birtokában el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.

A szociális támogatások köréből azt a két juttatást szeretném kiemelni, amelyet önkormányzatunk 2017-ben vezetett be.
- A gondozási támogatással, havi 5 ezer forinttal 93 gyermek szüleinek tudtunk segíteni az elmúlt évben.
- Az újszülöttek érkezését 157 alkalommal 25 ezer forinttal támogattuk.

A már szokásos juttatások széles skálájára, az iskolakezdési támogatástól kezdve a gyermekétkeztetésen át a nyugdíjasainknak küldött karácsonyi ötezer forintokig 170 millió forintot fordítottunk 2017-ben.
Ezeket a támogatásokat önkormányzatunk 2018-ban is biztosítja.

Hölgyeim és Uraim!

Rendkívül elégedett vagyok kulturális intézményeink 2017-ben nyújtott teljesítményével, Kováts Rózsa és Tóth Éva igazgatóasszony, illetve Őze Áron és Farkas Lajos igazgató úr munkájával.
A tavaly szeptemberi félévértékelőn tett ígéretemnek megfelelően ezúttal róluk is szeretnék beszélni.

Az Intercisa Múzeumot tavaly szakmai zsűri választotta be az ország öt legjobb múzeuma közé. Erre okot adott a rendkívül igényesen megválasztott kiállítások sora, amelyek közül egyet mindenképpen kiemelnék.
A vidéki városok közül egyedül Dunaújvárosban láthattuk a „Visegrádtól Visegrádig” című kiállítást, amelynek megnyitását Lengyelország konzulja is megtisztelt.
Szót érdemel a ráckevei Árpád Múzeummal, testvérvárosunk, Vukovár, illetve Zombor városának múzeumával kialakított kapcsolat.

Azt hiszem, az MMK az egyik legjobb választás volt, ha dunaújvárosi gyermekek, családok tartalmas kikapcsolódásra vágytak, hiszen tavaly 616 rendezvény várta őket.
A Dunaújvárosért Díjas Vasas Táncegyüttes is itt talált otthonra, próbáikat illetően méltó körülményekre.
Kuriózum, hogy az EMMI támogatását elnyerve, az MMK tavasztól az ország hét interaktív népmese pontjának egyike lesz.

Házigazdánk, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza 2017-ben arculatváltáson ment keresztül. Az elmúlt évben igényes produkciókat láthattunk pazar szereposztásban. A saját produkciók közül a példátlan sikert aratott, dunaújvárosi gyermekszereplőkkel bemutatott „Valahol Európában” című darabot emelném ki.

Szép teljesítménynek tartom, hogy napjaink „facebook nemzedékét”
a József Attila Könyvtár be tudja csalogatni a könyvek birodalmába.
Ez az az intézmény, ahol rendületlenül dolgoznak azért, hogy az olvasást minden dunaújvárosi gyermek megszeresse.

Ugyan nem önkormányzatunk intézménye, de mindenképpen szót kell ejtenem a Dunaújvárosi Szakképzési Centrumról.
Csapó Gábor főigazgató úr irányításával a hét tagintézményben eddig soha nem látott léptékű, több mint 500 millió forint értékű fejlesztés történt.
Nyílászárók cseréjétől napelemek telepítésén, tetőszigetelésen, eszközbeszerzésen át tornaterem felújításáig hihetetlen, mi minden újult meg.
Ami nem elsősorban pénz, sokkal inkább igény és nevelési cél, az a prémim takarítási rendszer bevezetése volt.

Ha pályázatoknál tartunk, egy polgármesteri évértékelőn helye van annak, hogy kórházunk 2017-ben második alkalommal nyerte el
„Az év kórháza” címet, infrastruktúrája, szolgáltatási színvonala és szabályozottsága alapján.
Büszkék vagyunk arra, hogy dr. Mészáros Lajos főigazgató úr vezetésével a Szent Pantaleon Kórház tagja az „elit klubnak”,
hiszen a Semmelweis Egyetem Gyakorló Kórházaként működik.
Tavaly, uniós pályázati támogatást elnyerve, az intézmény napkollektorokat telepített, nyílászárókat cserélt és komoly eszközfejlesztést hajtott végre.

Évértékelőből térségünk tudásközpontja sem hagyható ki.
Dr. András István rektor úr és a Dunaújvárosi Egyetem vezetése felelősségteljes partner abban a törekvésünkben, hogy Dunaújváros a modern ipari versenyképesség szimbóluma legyen. Az egyetemre hárul az elektromobilitás kutatási és képzési irányának kialakítása, de érdekelt a paksi atomerőmű fejlesztésében is. Ezért komoly szerepet szánok az egyetemnek abban, hogy a nálunk végzett tehetséges, fiatal szakembereket itthon tartsuk.

Köszönet illeti az önkormányzat fenntartásában működő bölcsődékben, óvodákban, a szociális intézményhálózatban dolgozókat nagy empátiával végzett munkájukért.

Hölgyeim és Uraim!

Önök számtalanszor hallhatták tőlem, milyen büszke vagyok arra, hogy Dunaújváros 2010 óta a nemzet sportvárosa.
Önkormányzatunk erőn felül támogatja városunk egyesületeit, kiemelt figyelmet fordítva az utánpótlás-nevelésre.
A tavaly novemberi közgyűlésünkön pályázatot hirdettünk a helyi sportszervezetek támogatására.
304 millió forint összegben biztosítottunk forrást 16 egyesület számára sportlétesítményeink használatához a 2018-as esztendőre, így a női kézilabda, a jégkorong, a röplabda, a labdarúgás, az amerikai futball, a kosárlabda, az atlétika és a Dunaferr Sportegyesület szakosztályai számára.
A támogatási keret maradékát, 70 millió forintot szabad korcsolya finanszírozására, diákok szabadidő sportjára, oktatási intézményeink igényeire biztosítjuk.

Sportolóink teljesítményükkel viszonozzák a gondoskodást.
Kiváló teljesítményt nyújtottak a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a női vízilabda válogatottat erősítő Gurisatti Gréta, Kasó Orsolya, Szilágyi Dorottya, és Szücs Gabriella, illetve a dunaújvárosi kötődésű Takács Krisztián úszó. A masters világbajnokságon Kis-Primász Ágnesnek, Zsámbok Lilinek és Brávik Fruzsinának szurkolhattunk.

Sporttörténelmet írt Kovács Zsófia tornász, aki számtalan eredménye mellett áprilisban a kolozsvári Európa Bajnokságról ezüstéremmel tért haza.
Büszkék vagyunk Hajdu Jonatán, Slihoczki Ádám, Kiss Balázs, Kardos Róbert, Selmeci Levente, Jakab Noémi, Miklós Dorina, Halász Szimonetta, és Gurisatti Gyula paralimpikon sportlövőnk eredményeire, akik méltón képviselték Dunaújvárost a hazai és nemzetközi versenyeken.

....

A következőkben olyan nagyságrendű fejlesztésekről számolok be, amelyeket önkormányzatunk önerőből nem tudna megvalósítani. Ezek a beruházások nem valósulhatnának meg kormányzati támogatás, pályázatokon elnyert forrás híján.
Ezek a fejlesztések emelik Dunaújvárost igazi térségi, ipari központtá, ahol polgári életminőséget érünk el, ahol fejlett infrastruktúrát használunk, ahol 21. századi körülmények között nőnek fel gyermekeink.
Olyan városról beszélek, amelyet büszkén mutathatunk be vendégeinknek.

Számos fejlesztést az úgynevezett TOP-os támogatásból valósítunk meg. Erről tudni kell, hogy az elnyert támogatás vegyes finanszírozást jelent, hazai és uniós forrást együttesen.

- 2017-ben 557 millió forintból megújult a Makk Marci Bölcsőde, az Aprók Háza és a Napsugár óvodák.
- Három iskolaépület, a Vasvári, a Petőfi és a Dózsa iskolák energetikai felújítására összesen 826 millió támogatást használhatunk fel. Talán már látták, a Vasvári iskolában néhány hete meg is kezdődött a felújítás.
Több projektünk végrehajtása folyamatban van. Így:
- A „Zöld város kialakítása” pályázatunkban 900 millió forintból újjászületik a Vasmű úti zöldsáv, a Duna-parti sétány, a Dózsa mozi épülete és környezete. A tervezés már lezárult, most zajlik a Vasmű utat kísérő parkok illetve a Duna-parti sétány rekonstrukciója.
Nem része a projektnek, de illik ide: önkormányzatunk saját forrásból építtet kilátót a belvárosi játszótér mögött, a Duna-parti sétányon.
- 31 millió forintból elkészült a város mobilitási terve, amely átfogóan érinti a város és térsége közlekedését.
- 455 millió forintból felújítjuk a Szigeti út és a Ruhagyári út, a Budai Nagy Antal út és a Dózsa György út egy újabb szakaszát, megépítjük a Déli Iparterület gyűjtő utat. E beruházás tervezése most zajlik.
- Folytatódik a DUNA-MUNKA TOP pályázatunk, amelyben konzorciumi partnereinkkel 453 fő képzését, vállalkozóvá válását támogatjuk a térségben.
- Háziorvosi rendelők felújítására is pályáztunk, a tervező kiválasztásánál tartunk.
- 165 millió forintból újítjuk fel az Egyesített Szociális Intézmény Batsányi utcai és Magyar úti épületét, az Útkeresés Segítő Szolgálat épületét, és még egy mikrobusz vásárlására is futja a támogatásból a Jószolgálati Otthon számára.

...

Dunaújváros és a térség számára a Modern Városok Program több mint 40 milliárd forint értékű fejlesztést tesz lehetővé.
Miniszterelnök úrral kötött megállapodás értelmében a beruházások 2020-ig valósulnak meg.
Ez a döntés megalapozza Dunaújváros és térsége hosszú távú fejlesztését.
Nagy hangsúlyt fektetünk turisztikai beruházásokra, sportolási lehetőségek fejlesztésére, közlekedés-, út- és közműfejlesztési beruházásokra.

2017-ben két sportlétesítményünk korszerűsítése kezdődött meg.
Szeptember 1-jén a város visszavásárolta az élményfürdőt, a vételárat a kormány biztosította. Az elkészült tervek alapján kezdődött meg az épület felújítása, amely várhatóan ez év nyarára nyitja meg kapuit.
A Fabó Éva Sportuszoda felújítása elengedhetetlen a városi sportélet szempontjából, gondoljunk csak úszóink, búvárúszóink, női vízilabdázóink felkészülésére, versenyeik megrendezésére.
A kivitelezési munkák az élményfürdő felújítását követően kezdődnek meg, terveink szerint egy évet vesznek igénybe.
A két létesítmény felújítását követően egy modern fürdőkomplexummal gyarapodunk, amely turisztikai vonzereje lesz a városnak.
A teljes beruházási érték megközelíti az 5 milliárd forintot.

Novemberben megkezdődött a radari sporttelepen található épületek felújítása.
657 millió forintból minden igényt kielégítő küzdőcsarnok, futócsarnok, műfüves pályák, öltözők épülnek. Ez a komplexum a dunaújvárosi sport, az utánpótlás-nevelés fellegvára lesz.

...A közlekedés fejlesztése több csomagot jelent:
- A Dunaújvárosi Egyetemmel közösen hajtjuk végre az elektromobilitással kapcsolatos kutatási projektet.
- Korszerűsítjük az autóbusz hálózatot.
Elektromos hajtású buszokat állítunk forgalomba 1 milliárd forint értékben, és korszerű, energiatakarékos buszokat vásárolunk
2,1 milliárdból.
- A vasútállomáshoz rendelt új buszpályaudvar megépítésével korszerű személyforgalmi csomópont születik, javul a helyi és a távolsági tömegközlekedés minősége. A projekt 2,65 milliárd forintból valósul meg.
- A térségi úthálózat felújításával jelentősen javulnak a munkába járás feltételei. Erre 4 milliárd forintot különítettek el részünkre.

A Baracsi úti arborétum mellett oktató- és látogató központ nyílik
100 milliárd uniós és 30 millió forint hazai forrásból.
A kivitelezés még az idén megkezdődik.

...

Másfél milliárd forintból szépül tovább a Szalki-sziget és újul meg a vidámpark.
2017. december 22-én érkezett meg önkormányzatunkhoz Kósa Lajos, a Modern Városok Program koordinálásáért felelős tárca nélküli miniszter levele, amelyben a felújítási program támogatói határozatának aláírásáról tájékoztatott.
A sziget rekonstrukciója több mint 1159 millió, míg a vidámparké 439 millió forintból valósul meg.
A Szalki-sziget a jövőben gyönyörű természeti és épített környezetben biztosít helyszínt kulturális, családi- és sportrendezvényeknek.
Felújítjuk a REMIX épületét, a vizesblokkokat, a színpadot, új mobillelátós sportpályákat építünk.
Régi igény valósul meg a szigeten körbevezető futópálya kialakításával, sőt, egy felnőtt játszótér is helyet kap.
Ezeken kívül turisztikai célú kikötőfejlesztést is tervezünk a kemping keleti területén.
A vidámparkban újraélesztjük a hely mára elveszett funkcióit, a kalandpark kiindulópontja a régi, elvarázsolt kastély lesz.
A terület sportos vonalát labdarúgó edzőpályák és teniszpályák kialakításával erősítjük. Megújul a szabadtéri színpad és a jelenleg rossz állapotban levő kiszolgáló helyiségek.
Mindkét helyszínen ez év tavaszán kezdődik a kivitelezés.

Fejlesztéseink sorát olyan beruházásokkal zárom, amelyek nem tartoznak a Modern Városok Programhoz, ám megvalósításukat legalább ilyen fontosnak tartjuk.
A kézilabdacsarnok átalakítását a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította, 6 milliárd forintot biztosítva a beruházásra.
A fejlesztés két ütemben, 2019 őszére készül el.
Először a meglévő csarnok átépítése, a két pálya készül el a kiszolgáló helyiségekkel, majd a mostani, elavult szálloda helyén kollégium, étterem, parkoló épül.
Ezzel három sikeres csapatunk kerül méltó körülmények közé, a női kézilabda, a röplabda, a futsal. A sportolók a kor színvonalán álló komplexumban fognak edzeni, hazai és talán nemzetközi mérkőzéseket lebonyolítani.
Soha többet ne forduljon elő, hogy női kézilabdacsapatunk szurkolóival együtt utazik, és vendégségben, másik város csarnokában fogadja ellenfelét az EH F-Kupa döntőjében!

A labdarúgó stadion fejlesztése több ütemű.
A pályatest, a világítás és az eredményjelző tábla már elkészült.
A második ütem kivitelezése 900 millió forintot jelent, ami az MLSZ előírásainak megfelelő, úgynevezett „fejépület” megépítését jelenti. Ebben kapnak helyet az öltözők, a vizesblokkok, büfék, tv közvetítő állomások, edzői irodák, orvosi szoba, illetve az új parkoló.
A második ütem kivitelezése 2018 tavaszán kezdődhet el.

Igen röviden érintem, hogy a Duna-parton, a Batsányi utca mögötti füves területen kültéri sportpark épült, 3 elektromos töltőállomás megépítésére kötöttünk szerződést, illetve konzorciumban három másik településsel pályázunk arra, hogy a dunai limes magyarországi szakasza világörökségi helyszín legyen.

Hölgyeim és Uraim!

...

Ne legyenek kétségeink, forró tavasz elé nézünk!
Áprilisban mindenki Magyarországra fog figyelni.
Az országgyűlési választásnak nemcsak Magyarország sorsára lesz hatása, nemcsak Magyarország jövője, nemzeti léte a tét, hanem az európai politikára, az unió migrációs politikájára is befolyása lesz a voksolásnak.
A migrációs válság kezelésére adott válasz nálunk ugyanúgy, mint a többi országban, meghatározza a választások kimenetelét.
Tapasztaljuk, hogy egy önmagában is katasztrofális méretű és következményű tömeges bevándorlás zajlik Európába, amit a brüsszeli és a nyugat-európai elit nem tud, vagy nem akar kezelni.
Látjuk, hogy az unió bevándorláspolitikája nem működik, sőt, látványos kudarcot vallott.
...
A tavaly decemberben lezárult, Soros-tervről szóló konzultáció volt a legsikeresebb a nemzeti konzultációk sorában.
Több mint 2,3 millió választó mondott „nemet” arra, hogy évente egymillió bevándorlót telepítsenek Európába, hogy Magyarország lebontsa a határvédelmi kerítést, hogy az itt tartózkodó migránsokat szétosszák a tagállamok között.
Egyértelmű, hogy a magyar emberek nem akarnak bevándorlást, nem akarnak bevándorlóországgá lenni.

Mi munkaalapú gazdaságot és teljesítményelvű Európát szeretnénk, és nem akarunk újra birodalomban élni.

Az áprilisi parlamenti választások tétje, Hölgyeim és Uraim az,
hogy megvédjük mindazt, ami a mienk.
Amiért megdolgoztunk, amit jogos örökségként várnak tőlünk az utódaink.
A kultúránkért, a hitünkért, a nyelvünkért, a szuverenitásunkért.
A biztonságunkért, a családtámogatási rendszerünkért, aminél talán nincs is fontosabb kötelezettségünk.

Az áprilisi választások tétje Dunaújvárosban és térségében az, hogy megvalósulhassanak azok a fejlesztések, amelyekről idáig beszéltem, amelyekért közösen megdolgoztunk.

„Ez a vár most az ország!” – mondta Dobó István az egri várvédőknek.
Ez az ország mos Európa! – mondhatjuk majd mi, áprilisban.
És Dunaújváros az ország! – mondjuk majd mi, áprilisban.

Európa, tisztelt Vendégeink, ma egy politikai, gazdasági és szellemi fegyverekkel vívott világhatalmi harc színtere.
Benne Magyarország, a normalitás megmaradt bástyáinak egyike.

Hölgyeim és Uraim!

Erőt, bölcsességet, kitartást kívánok az előttünk álló küzdelmekhez!
Hajrá Magyarország, hajrá Dunaújváros!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.