Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2018. Február 02. 07:35, péntek | Helyi

Utak, amelyek összekötnek

Utak, amelyek összekötnek

Dunaújvárostól Cecéig felújított úton közlekedhetünk majd. Ennek első szakasza a Dunaújváros- Mezőfalva közötti felújítása már tavasszal elkezdődik.

Erről tartott tegnap sajtótájékoztatót Nagyvenyimen a polgármesteri hivatalbandr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, valamint Molnár István, a Magyar Közút NZrt. Fejér Megyei igazgatója.

Dunaújváros vonzáskörzetében lévő településeken népszerűsége legfőképpen azon múlik, hogyan és miként lehet megközelíteni azokat. Nemrég számoltunk be arról, hogy a kormány döntött az M8-as gyorsforgalmi út előkészítéséről, mely az M7-es autópályától a Pentelei-hídon át Kecskemétig tart majd. De a számunkra is fontos útfejlesztések ezzel nem érnek véget. Galambos Dénes, országgyűlési képviselő hangsúlyozza, hogy hamarosan elkezdődik néhány alacsonyabb besorolású közút fejlesztése is:
- A Kormány év végén döntött a Dunaújváros-Nagyvenyim-Mezőfalva-Sárbogárd, Cece közötti közút korszerűsítéséről, amelyre 3,2 milliárd forintot biztosított. A kivitelezés tavasszal kezdődik, az erre vonatkozó projektáblákat már kihelyezték az érintett szakaszokon. Ennek folytatásaként valósul meg a Németkér –Paks közút egyidejű fejlesztése is. De nem csupán úthálózatot fejlesztünk, hanem a vasúti közlekedést is. Így felújításra kerül a Budapest – Pusztaszabolcs és a Dunaújváros Paks vasúti vonalhálózat is.
- Ahogy a felújításra szánt útszakaszt nézzük, feltételezhető, hogy mindezeknek köze van a paksi beruházás építéséhez?
- Teljesen nyilvánvaló. Lehetőséget szeretnénk biztosítani a dunaújvárosi és környékbeli munkavállalóknak, vállalkozásoknak, hogy minél könnyebben, egyszerűbben, kényelmesebben rész tudjanak venni a beruházásban, és majdani működtetésben. Dunaújváros hozzáállása példaértékű, mert a fejlődését a vonzáskörzetében lakók jólétének emelésével képzeli el és valósítja meg.
- Az út és a vasút ehhez elegendő?
- Koránt sem. Végre elkezdődik a Kulcs, Rácalmás, Dunaújváros szennyvízcsatorna-építése is, valamint folyamatban van Pusztaszabolcs,Adony,Iváncsa szennyvíztisztító telepeinek korszerűsítése. Ezekkel is a vonzáskörzetben lakók életminősége növekszik. A választókerület településein történő valamennyi fejlesztésről most nem ejtek szót, csak annyit kívánok mindezek nyomatékosítására megjegyezni, hogy a Modern Városok és a TOP Program jóvoltából a választókörzetemben, Dunaújvárosban 30 milliárd forintos fejlesztésekre nyílik lehetőség, a vidéki településeink fejlesztésére a TOP program 3,4 milliárd forint biztosít. A vasút- és közútfejlesztéssel együtt mindez megközelíti az 50 milliárd forintot. Ezek a döntések nem az utakról szólnak elsősorban. Ha az emberek és az áruk, könnyen el tudnak jutni nem helyben lévő munkahelyekre, üzletekhez, szórakoztató és kulturális létesítményekhez, akkor nem csupán Dunaújváros, hanem a kisebb települések megtartóereje is nő. Tervezni, építeni mindig globálisan kell, cselekednünk azonban lokálisan.

Cserna Gábor polgármester kiemelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel kötött a Modern Városok Program megállapodásában nemcsak a dunaújvárosi utak felújítását rögzítették, hanem a térség úthálózatának fejlesztését is:

- A 6219-es számú út rekonstrukciója tehát illeszkedik e program célkitűzéseibe és korszakos jelentőségű a környéken élők számára. Dunaújváros számára nemcsak azért kiemelt beruházás ez az útfelújítás, mert gazdaságilag pozitív hatásokkal jár majd a város és a városlakók számára, hanem erősíti a kulturális és a turisztikai fejlődést is.

Molnár István, a Magyar Közút NZrt. Fejér Megyei igazgatója.hangsúlyozta, hogy több forrásból kerül sor az útszakasz felújítására. Új aszfaltréteget kapaz egész útszakasz, a buszöblök betonbevonatot kapnak, s a körforgók is megújulnak. Nagyvenyimen a főútba futó utcák is korszerűsödnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.