Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. November 12. 19:27, hétfő | Helyi

Közgyűlés sok-sok közbenső városfejlesztő döntéssel

Közgyűlés sok-sok közbenső városfejlesztő döntéssel

Összehívta Cserna Gábor polgármester november 15-re a város közgyűlését, amelyen 49 téma szerepe. Ezek mintegy fele hosszabbító, módosító döntés a töretlen fejlesztési folyamat érdekében. Kisérleti helyszín lehetünk!

Ünnepséggel. A „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díj átadásával kezdődik a csütörtök délelőtti közgyűlés.

A folytatás szokott rend szerint történik, azaz a polgármester és a képviselők áttekintik az előző közgyűlés óta történt fontos eseményeket. Ezt követően három helyi rendelet módosításával foglalkozik a testület. Egyik a város költségvetésének módosítása, az eddig hozott döntések rendeletbe illesztése. Módosítja a közgyűlés az egészségügyi alapellátás védőnőkre vonatkozó részét, hogy az igazodjon a tanulói létszámváltozáshoz. A közétkeztetés jövő évre szóló díjmódosítása a harmadik rendeletigazítás. A szolgáltató (Zalagast Kft.) megküldte áremelési javaslatát 12%-os (diétás étkeztetés esetén 30%-os) mértékkel. Az előterjesztés a cég igényét túlzónak tartja, szerényebb díjmódosítást javasol.

A további húsz napirendi pont ígéretes városfejlesztési projektek közbenső döntéseiről szól. Például a kormány, illetve a főhatósági támogató okiratban megjelölt befejezési határidőt 2019. végére kell módosítani, másutt a konzorciumi szerződést, vagy a közbeszerződésről szóló eljárást kell a finanszírozó szempontjai szerint módosítani, hiszen a főhatósági egyeztetések azt kívánják. A Modern Városok Programja ide vonatkozó részeinek teljesítését szerződéssel kell biztosítani. Városunk Integrált Területi Programját is aktualizálni kell a folyamatban levő fejlesztéseknek megfelelően. A Modern Városok Programhoz igazodva a projekttel megbízott DVG Zrt.-nek egy megvalósíthatósági tanulmányt kell elkészítene még a Támogató Okirat aláírása előtt. Természetesen a húsz napirendi pont tárgyalásakor kell döntenie a testületnek például az újabb, vagy módosuló tervezési feladat finanszírozásáról is.

Két képviselői indítványról is dönt a közgyűlés. Tóth Kálmán azt javasolta, hogy a közgyűlés helyi rendeletben szabályozzon egyes zajhatással járó tevékenységeket. Barta
Endre pedig indítványozta, hogy a közgyűlés kérje fel Pintér Tamás parlamenti képviselőt, folytasson tárgyalást a Dunaferr vezetőivel a városi levegő-szennyezettség csökkentése érdekében.

A Hajós utca páros oldala és az Üdülősor 1-8.szám alatti lakói kérték, hogy a város végeztessen az érintett részen mérnökgeológiai vizsgálatot. Szerintük a rendezési terv mérnökgeológiai előírásai túlzóak. A kért vizsgálat alapján elkészíthetnének egy partvédelmi műtárgyat,amelyek a költségeit is vállalják.
A városi szennyvíz tisztító mű Duna sodorvonaláig vezető kifolyóját cserélni kell, A testület dönt, hogy mely cégektől kérjen árajánlatot a pótlás tervezésére. Módosítani szükséges a DVG ZRT-vel kötött keretszerződést mintegy 90 millió forinttal, mert a tavaszi nagy esőzések balesetveszélyes útsüllyedéseket, elhárításuk többletköltséget okozott.
A bölcsődék igazgatósága elkészítette 2019. évi nyári szünetének és az ügyeletes bölcsőde akkor nyitva tartásának ütemezését, amit a közgyűlésnek kell jóváhagynia.
Ugyancsak most dönt a testület az önkormányzati intézmények jövő évi béren kívüli juttatásairól.

Pályázatot hirdet városunk a helyi sportszervezetek jövő évi intézménybérleti díjkedvezményeinek szétosztására. A pályázat részleteiről is most dönt a közgyűlés.

A Fabó Éva Sportuszoda zárva tartás melletti felújítása gondot és többletköltséget okoz számos szervezetnek. Támogatást, illetve kompenzációt kér a DVG Zrt, az Uniszol-Létesítménygazdálkodási Zrt., a Dunaferr Sportegyesület, a Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda Egyesület-

Az Amitis Mérnöki Vállalkozó Kft. az FM Projekt Kft. és a Ferrobeton Zrt. konzorciumi formában országos jelentőségű kísérlet színhelyéül választhatja a dunaújvárosi Duna-partot, pontosabban a szennyvíztisztító feletti, a Kavics-Ker Kft. által bérelt önkormányzati terület mintegy ezer négyzetméteres víz közeli részét. Ha a közgyűlés biztosítja a területet, elsőként kísérleti jelleggel vízen úsztatható vasbeton elemeket gyártanak. Amennyiben a kísérlet beválik, sok hasonló úszó betonidomot összeszerelve hatalmas közösségi tereket lehet létrehozni, akár a fővárosban is.

Végül a közgyűlés zárt ülésen dönt a „Dunaújváros Egészségügyéért” díj odaítéléséről, valamint a „Hátrányos helyzetű tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjában” való pályázat támogatásáról

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.