Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Szeptember 30. 17:01, szerda | Helyi

50 éves a kórház

50 éves a kórház

1965. szeptember 25-én ünnepélyes keretek között adták át kórházunk főépületét az akkori egészségügyi miniszter dr. Szabó Zoltán, az építésügyi miniszter Dr. Trautmann Rezső és helyettese Bodor József jelenlétében.

Akkor még 555 ágy fogadta a város betegeit, s az információk arról is szóltak, hogy az első átadott osztály a gégészet volt, s az első betegek is odakerültek. A beruházás már akkori mértékekkel mérve is horribilis volt,104 millió forint. (Az átlag kereset alig haladta meg az 1700 forintot akkoriban.)


Az intézménynek akkoriban 415 alkalmazottja volt, közülük 47 az orvos.
Mára már 681 ágyon, 906 főből 127 orvos, 567 szakdolgozó és 212 gazdasági, műszaki, fizikai létszámmal, évenkénti 5-6 milliárd forint működési költséggel dolgozik az intézmény. Az aktív fekvőbeteg-ellátást évente 30 000 körüli esetszám jellemzi. A fekvőbeteg ellátás mellett kiterjedt járóbeteg ellátás és diagnosztikai kapacitással rendelkezik kórházunk, ahol évente megközelítőleg 600 000 orvos-beteg találkozás történik.


Ebből kiszámolható, hogy az ötven év alatt milliós nagyságrendű beteg gyógyítását, ápolását végezték az intézményben.
A múltra és a jelenre emlékeztek a kerek jubileum kapcsán a Bartók Színházban tartott rendezvényen
Dr Mészáros Lajos főigazgató a vendégek és kollégák megtisztelő jelenlétét köszönve hangsúlyozta a főépület átadásának ötvenedik évfordulója mellett, azt a szellemiséget ünnepeljük, ami az akkori legmodernebb technikával felszerelt kórház átadásával tudott kiteljesülni. Az elmúlt ötven év alatt sokat fejlődött az orvostudomány és vele együtt a kórházunk is. Szellemi örökségünk, mely az 1965-ös épületátadás körüli időkben alapozódott meg, az akkori elődeink szellemi kisugárzásából táplálkozik, ma is a fejlődésünk motorja, ma is érzékelhető módon inspirál mindannyiunkat.

A város és környéke igényeinek megfelelően, a gyógyítás technológiai fejlődésének helyi szinten elvárt mértékét meghaladóan fejlődni tudtunk és stabil, színvonalas intézményként tudunk a lakosság rendelkezésére állni. Jövőképünk az, hogy ennek az elvárásnak továbbra is megfeleljünk és mind szakmailag, mind pedig gazdaságilag biztonságos, igényes, humánus intézményként végezhessük sokrétű feladatainkat.
Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével az Állami Egészségügyi Ellátó Központból Dr. Szentes Tamás főigazgató helyettes, Dr. Helmle László Közép- Magyarországi Térségi igazgató helyettes, Dr. Szekeres Imre egészségügyi szakreferens mellett Dr. Dorkota Lajos a MEKH elnöke, valamint Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere is.

A polgármester hangsúlyozta:
- Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestereként kijelenthetem, hogy a várospolitika, a városfejlesztés egyik meghatározó eleme a kórház működésének biztonsága, önállóságának megőrzése és folytonos korszerűsítése. Büszke vagyok arra, hogy az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően 2014 októberére a kórház új technológiai tömbbel gyarapodott. A közel négy milliárd forint értékű beruházás eredményeként európai színvonalú, a szakellátást érzékelhetően javító fejlesztéssel lettünk gazdagabbak. Ez nem csak nekünk, Dunaújváros polgárainak fontos, hanem azoknak a Tolna, Fejér és Bács-Kiskun megyei lakosoknak is, akik a Szent Pantaleon Kórház szolgáltatásait veszik igénybe. Büszke vagyok arra, hogy a kórház elavult CT készülékének cseréjéhez tömegek mozdultak meg. Önkormányzatok, vállalatok, civil szervezetek és magánszemélyek példaértékű összefogását tapasztaltunk. Büszke vagyok arra is, hogy az intézmény fejlődése nem áll meg. A közeli jövőben mintegy egymilliárd forint támogatást kap a kórház, amelyet orvosi műszerek, ápolási és informatikai eszközök beszerzésére fordíthat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.