Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Október 02. 17:10, vasárnap | Helyi

80 lakás fűtés nélkül?

80 lakás fűtés nélkül?

A Barsi Dénes 1/a-b-c, d-e. számú két ház, a volt orosz laktanyai tiszti házak, mintha elátkozott házak lennének. Néhány éve levitte a vihar az 1/a-b-c épületének a tetejét, most meg, úgy néz ki, hogy fűtés nélkül marad a két ház

Semmi természeti katasztrófa ezúttal, a dolgok most emberek miatt zökkentek ki tragikusan kilátástalanul a helyükről.
A dolog az építésnél kezdődött…


Az üzemeltető….

A ház építője nem számította be a lakások eladási árába a fűtési rendszer kiépítését. A több, mint harminc millió forintos beruházást megfinanszírozta, s úgy állapodott meg a vevőkkel, hogy majd tíz év alatt letörlesztik, s utána kerül a saját tulajdonukba, addig ő szolgáltat számukra.
Tehát van egy ház, aminek saját fűtési rendszere van, van egy üzemeltető, akié a beruházás, s az szolgáltat a lakóknak. Ő veszi meg a fűtéshez szükséges gázt az E-ON-tól. A szolgáltatás díjával elszámol egyénként a lakókkal, beszedi a fűtési díjat és a törlesztési díjat, s fizet az E-ON-nak. A dolog elméletileg rendben lévőnek is tűnt volna, ám…
- Gyakorlatilag már az első évtől kezdve gondok voltak. Már akkor akadtak olyan családok, amelyek nem fizettek, mások pedig késve és akadozva. Az elmúlt öt esztendő alatt nem akarok pontos számokat mondani, de több millió forintos tartozást halmoztak fel a gázszolgáltatónál, az pedig nem hitelezett tovább, leszerelte az egyik gázórát – részletezi a problémát az üzemeltető. Úgy döntött ugyanis, hogy hagyja az egészet, s nem görcsöl tovább a számára megoldhatatlan helyzettel, s lemond az üzemeltetésről, átadja a rendszert a társasháznak, hogy majd az törlessze fele is az adósságát.
- Hány százaléka nem fizet a lakóknak?
- Mintegy 25-30 százalékuknak van legalább késedelmes fizetése, de van olyan lakás, amelyik egyedül millió forint feletti adóssággal rendelkezik.
Faggatom, hogy miért is van most, a most… Miért nem rendezték előbb, még kezelhetőbb helyzetben a dolgokat… Elmondja, hogy felszólítottak, fizetési meghagyásokkal, végrehajtásokkal próbálkoztak, pereskedtek. Ezek a folyamatok lassúak, s nagyon ritkán vezettek csak eredményre. Így a végén maradt az adósság.
- Ha a dolgok kezdetektől ilyen döcögősen mentek, miért csak most szánta el lépésre magát?
- Az első években voltak ugyan elmaradások, akadtak, akik késtek a fizetéssel, de még kezelhetőnek tűnt a helyzet. Az utóbbi három évben minden szezon alatt, decemberben már botrány, botrány hátán volt, de eddig sikerült valahogy haladékot kapni a gázszolgáltatótól. Most már felbontotta a szerződést és kéri a pénzét… Nincs tovább…


A volt közös képviselő


A közös képviselő is csütörtökön mondott le. Újat választottak. A két ház gyakorlatilag üzemeltető és gáz nélkül maradt. Nyolcvan lakás.

A lakástulajdonosok jelentős része rendszeresen tisztességesen fizetett évek óta, most úgy néz ki, hogy hátralékos tulajdonostársaik helyett is fizetni kell, ha télen fűtést szeretnének. Százezer forintnál is többet kellene kifizetniük lakásonként mások helyett.
Nem lehet felhőtlen az örömük.
- Hogy mi lesz tovább?
A volt közös képviselő széttárja a kezét egy biztos, hogy ő nem csinálja tovább, kilátástalannak ítéli a helyzetet, úgy véli, hogy ezt már nem tudja, és nem akarja továbbviselni. A közgyűléseken nem jutottak a tulajdonosok olyan döntésre, amelyek kiutat jelenthettek volna.
Torzsalkodásokkal, veszekedésekkel semmit nem lehet megoldani. A legtöbben el se jöttek a közgyűlésekre. Akikkel eleddig probléma volt, nem tudják vagy nem akarják a kötelezettségeiket teljesíteni..
Felvetődött több megoldás. Egyik az, hogy a ház maga építi ki megint a fűtési rendszerét, s ezáltal függetlenné válnak az üzemeltetőtől, de ehhez is több millió forint kellene, amit nem tudtak a lakótársak befektetni. De voltak, akik megkeresték a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Szolgáltató Kft-t, hogy vállalja fel az üzemeltetést, de konkrét döntésben soha nem maradtak.
A hétvégén megválasztott új közös képviselőnek nem egyszerű a helyzete. Bár berken belül van, maga is lakó, ám mégis nagyon gyorsan kell megnyugtató megoldást biztosítania.

Jó idő van, kellemes napos, meleg. Megállok a Barsi Dénes 1/d-e. szám előtt. Bemegyek az élelmiszerboltba. Érdeklődnék, hogy mi a véleményük arról, hogy nem lesz fűtésük. A boltos kisasszony ránt egyet a vállán. A melegvíz villannyal van, az idő meg még jó, nincs szükség arra, hogy fűtsenek.
- Ez elképzelhetetlen, – állítja – itt kisgyerekes családok vannak. A ház nem maradhat fűtés nélkül.
A kis presszóban az egyik vendég hallott már arról, hogy gondok vannak. Szürcsöl egyet a kávéjából, nem tűnik gondterheltnek. Majd csak lesz valahogy...
Közben mások mesélik, hogy vannak olyan családok, akik „titokban” kiköltöztek már a lakásukból ott hagyva az ingatlant a banknak és a többi hitelezőjüknek. A társasháznak ebben az esetben esélye sem lesz arra, hogy az elmaradásukat behajtsa.

A lakók egy része azonban még mindig reménykedik valami egészen abszurd csodában… pedig… Nincs üzemeltető, nincs gáz, és jön a tél.

-fgy-

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.