Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Október 07. 21:25, szerda | Helyi
Forrás: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő

A borospincében lévő mustgáz, majdnem egy férfi halálát okozta

A borospincében lévő mustgáz, majdnem egy férfi halálát okozta

Borospincéből mentettek ki a tűzoltók egy férfit Dunaújvárosban, aki a mustgáz miatt lett rosszul, hétfőn délután Dunaújvárosban.

A Magyar úti családi ház pincéjéből a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók légzőkészülékben menttették ki az idős férfit, akit a mentők kórházba szállítottak. A pincében a levegő oxigéntartalma a tűzoltók mérőműszere alapján a must erjedése miatt tizenöt százalékra csökkent. A borospincében az erjedő must miatt felszabaduló szén-dioxid kiszorította az oxigént. A helyiségben tartózkodó férfi rosszul lett, és egyedül a pincelépcsőn már nem tudott felmenni. A felesége a mentők segítségét kérte, akik értesítették a katasztrófavédelmet. A dunaújvárosi hivatásos tűzoltók légzőkészülékben hozták fel a földön fekvő férfit, akit a mentők kórházba szállítottak.
Amit a mustgázról tudni kell.
A mustgáz (szén-dioxid) színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, zárt térben a levegőt kiszorítva, a padlótól fogva tölti fel a helyiséget. A közhiedelemmel ellentétben ez a gáz önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik. Ez szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat.
A mustgázzal kapcsolatos pincebalesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek. A borospincét üzemeltetők gondoskodjanak a pincék szellőztetéséről, a hordókat pedig, ha lehet, igyekezzenek nagy térben elszórva elhelyezni. A legjobb megoldás a balesetek megelőzésére a borospincékbe szén-dioxid-érzékelők telepítése. Mindemellett alkalmazható a jól ismert gyertyás módszer is, csak nem a közhiedelemben ismert változatban. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben tartva, hanem egy rúdhoz rögzítve, derékmagasság alatt tartva menjenek le a pincébe. Ha a gyertya lángja kialszik, nincs elegendő oxigén a helyiségben, azonnal el kell hagyni a pincét, mert életveszélyes ott tartózkodni.
Mustgáz miatt bekövetkezett balesetnél kizárólag sűrített levegős légzőkészüléket viselő ember segítsen, mivel anélkül a segítő is áldozattá válhat. A különböző gázálarcok, gázmaszkok viselése nem nyújt védelmet. Veszély esetén hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon!

Címkék: mustgáz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.