Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Augusztus 13. 15:45, hétfő | Külföld

A brit kormány nagyszabású programot indít a hajléktalanság felszámolására Angliában

A brit kormány nagyszabású programot indít a hajléktalanság felszámolására Angliában

Nagyszabású programot indít a brit kormány a hajléktalanság felszámolására Angliában.

A hétfőn ismertetett tervek szerint 100 millió fontot fordítanak megelőzésre, a lakhatás javítására és egészségügyi kezelésekre, hogy 2027-re senki se legyen fedél nélkül.

A hajléktalanok száma 2010 óta emelkedik, becslések szerint jelenleg 4750-en élnek az utcán Angliában.
A 100 millió fontból (36,3 milliárd forintól) 30 milliót fordítanak mentális egészségügyi segítségnyújtásra és a szerhasználat elleni küzdelemre, 50 millió fontot a lakhatás támogatására olyanoknak, akik készen állnak elhagyni a hajléktalanszállókat vagy a menedékeket, valamint létrehozzák specialisták - úgynevezett navigátorok - egy olyan hálózatát, amelynek tagjai szolgáltatásokhoz és ellátáshoz segítik az utcán élőket.
A stratégia elsődleges célja azonban megelőzni, hogy az emberek hajléktalanná váljanak - mondta a brit kormány helyi közösségekért felelős minisztere a BBC adásában. Jeremy Brokenshire emlékeztetett arra, hogy bonyolult okai vannak a hajléktalanná válásnak. "Senki sem akar az utcán lenni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy többet kell tenni a probléma megoldásáért.
Segítőszervezetek üdvözölték a bejelentést. Többen közülük fontos lépésnek nevezték a tervet, de szerintük nem fogja megszüntetni a hajléktalanságot. A legnagyobb nehézségnek a megfizethető lakások krónikus hiányát, az ingatlanbérlést övező súlyos bizonytalanságokat és a lakhatási támogatásokkal kapcsolatos problémákat nevezték.
A kormány hét hajléktalan ellátó szervezet közreműködésével dolgozta ki a stratégiát. A szervezetek közös közleményükben hangsúlyozták, hogy a minisztériumok között átívelő további tervekre lesz szükség a hajléktalanság okainak megszüntetésére.
Az ellenzék legfőbb parlamenti erejét adó Munkáspárt viszont bírálta a programot, egyfelől azért, mert részben források átcsoportosításával valósul meg, másfelől pedig azért, mert szerinte elodázza a probléma megoldását. A Munkáspárt válságként jellemezte az egyre súlyosabb méreteket öltő hajléktalanságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.