Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Augusztus 26. 13:05, szerda | Bulvár
Forrás: mti

A brit nők 40 százalékkal kevesebb pénzt keresnek életük során a férfiaknál

A brit nők 40 százalékkal kevesebb pénzt keresnek életük során a férfiaknál

Nagy-Britanniában negyven százalékkal kevesebb pénzt keresnek a nők a férfiaknál életük során, mert alacsonyabb a bérük és sokkal nagyobb arányban foglalkoztatják őket részmunkaidőben.

A brit statisztikai hivatal (ONS) 2014-es adatokon alapuló szerdai becslése szerint a britek átlagosan 450 ezer fontot (193,7 millió forintot) keresnek életük során. A nemek közötti azonban jelentős eltérés mutatkozik: a nők esetében 330 ezer font (142 millió forint), a férfiakéban viszont 565 ezer font (243 millió forint) az átlag.
A legutóbbi gazdasági válság miatt a várható kereset összege 2008 és 2010 között csökkent, utána három évig stagnált. Az elmúlt időszak robusztus gazdasági növekedés révén azonban 2014-ben 1,2 százalékos növekedés mutatkozott az összegben, amelyet a statisztikai hivatal becslései szerint életük folyamán keresnek a britek.
A növekedés részben annak tudható be, hogy az emberek egyre idősebb korukban vonulnak vissza, részben pedig annak, hogy egyre képzettebbek.
A humán tőke értékét a nők vonatkozásában 6,82 billió fontra becsülték a 2014-es adatok alapján. Ez mintegy 60 százaléka volt a férfiak vonatkozásában megállapított 11,4 billiónak.
A Chartered Management Institute napokban közzétett jelentése szerint a vezető beosztású, teljes munkaidőben foglalkoztatott nők 22 százalékkal keresnek kevesebbet férfi társaiknál, vagyis minden nap egy órát és 40 percet "ingyen" dolgoznak. Az intézet tanulmánya szerint a vezető beosztásban lévő férfiak évi átlagkeresete 39 130, a nőké 30 612 font.
David Cameron kormányfő nemrég bejelentette, kötelezni akarják a cégeket, hogy tárják fel a nők és a férfiak fizetése közötti különbségeket, hogy a nyilvánosság erejével kényszeríteni tudják a vállalatokat ezek eltörlésére. Erre válaszul elsőként a Deloitte a napokban közölte, hogy női alkalmazottai átlagosan 17,8 százalékkal kapnak kevesebbet, mint a férfiak. Az azonos beosztásban lévő nők és férfiak fizetése közötti különbség azonban 1,5 százalékra csökkent az utóbbi években. A pénzügyi cég Nagy-Britanniában 14 ezer embert foglalkoztat.

Kép: profitline.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára