Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Január 17. 09:24, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A devizapiaci fejlemények lehetnek a figyelem középpontjában a jövő héten is

A devizapiaci fejlemények lehetnek a figyelem középpontjában a jövő héten is

Nem lesznek fontos hazai makrogazdasági adatok a jövő héten, a piaci hangulatot továbbra is a svájci jegybank döntése utáni helyzet alakulása irányíthatja, továbbá figyelmet kaphat az államadósságkezelő kötvényaukciója is.

Szerdán a keresetek január-novemberi alakulásáról közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly január-októberben a bruttó átlagkereset 234 400 forint, a nettó 153 500 forint volt, mindkét érték 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Októberben mind a bruttó, mind a nettó átlagbér 3,3 százalékkal emelkedett 2013 októberéhez képest, a reálbér-emelkedés pedig 3,7 százalékos volt. Szakértők szerint az emelkedő keresetek és a javuló foglalkoztatás várhatóan a háztartások élénkebb fogyasztását eredményezi a következő hónapokban is.
Csütörtökön az államháztartás 2014. évi részletes adatait ismerteti a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hónap elején publikált előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi hiánya 825,7 milliárd forint volt, 325,8 milliárd forinttal alacsonyabb a módosított előirányzatnál, annak 72 százalékát tette ki. Az adat megerősíti a kormány és az elemzők azon várakozását, hogy tavaly a GDP 2,9 százalékánál alacsonyabb lehetett az uniós módszertan szerinti hiány.
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szintén csütörtökön 3, 5 és 10 éves államkötvényeket értékesít szokásos aukcióján. Legutóbb, január 8-án magas túljegyzés fogadta a hasonló lejáratú értékpapírokat, így az ÁKK mindhárom kötvényből a tervezettnél többet adott el, csökkenő hozamok mellett.
A svájci jegybank csütörtöki döntése nyomán, amellyel váratlanul eltörölte az árfolyamvédelmi küszöbét, a forint jelentősen gyengült a frankkal szemben és kevésbé, de gyengült az euróval szemben is. Az ÁKK értékelése szerint az állampapírok másodpiaci hozamai a devizapiaci sokk ellenére is stabilak maradtak. Az aznap tartott aukción megcsappant ugyan az érdeklődés a 12 hónapos kincstárjegyek iránt, a változó kamatozású, 5 éves lejáratú államkötvényből azonban a meghirdetettnél többet sikerült eladni.
Csütörtökön még egy statisztikai adat jelenik meg, a fontosabb növényi kultúrák 2014. évi előzetes terméseredményeiről közöl statisztikát a KSH.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.