Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Augusztus 05. 17:57, péntek | Helyi

A dolmányos varjú és a lombseprű

A dolmányos varjú és a lombseprű

Az „öregtemetőben” a fiatalok az elszáradt gallyat szedik össze, amit majd egy gép aprít kis darabokra, a szemetet már korábban összeszedték.

Van, abban valami meghatóan szép, ahogy a letűnt keresztek között csivitelve dolgozik a jövő. Diákmunka. Vannak, akik maguktól, mások szülői „ráhatásra” vállalkoznak arra, hogy nyaruk egy részét munkával azaz „pénzkeresettel töltsék”.
Két hetes turnusban dolgozhatnak immár harmadik esztendeje diákok a Kegyelet Bt-nek a temetők zöldterületi munkáiban, illetve 25 diák a polgármesteri hivatal nyári munkása, egy részük a város játszótereinek tisztántartásában vesz részt. A szervező és lebonyolító a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által alapított DHHF Nonprofit Kft. Mivel nagyon népszerű a program, s korlátozott a kapacitás, ezért kéthetes turnusokban váltják a diákok egymást, akik úgy vélik, hogy nem kell nehéz munkát végezniük a 450 Ft-os órabérért.
Palkovics Katalin a Kegyelet Bt. ügyvezetője elmondta, hogy szívesen foglalkoztatnak diákokat. Egy-egy kéthetes turnusban 9-en vesznek részt. Szakképzettséget nem igénylő munkát végeznek. Kapálnak, gazolnak, szemetet szednek. Édesanyaként maga is úgy véli, hogy nagyon fontos, hogy a gyerekek megtanulják, megbecsüljék a munkát. Az sem hátrányos, ha tudják, hogy „működik” egy lombseprű, vagy egy gereblye:
- Sajnos egyre kevesebb gyerek tud bánni az alapvető kerti eszközökkel, s bizony nem csupán a szerszámok használatát, hanem a temetői viselkedést is van, akiknek el kell magyaráznunk.
- Akkor nem olyan egyszerű diákmunkást alkalmazni?
- Nem minden esetben az, de úgy gondolom, hogy az elvégzett munka mellett az is nagyon fontos, hogy a nevelésükben ily módon is segítsünk, hiszen ők veszik majd át tőlünk a stafétabotot.


Horváth Csenge először vesz részt ebben a diákmunka programban. Mindenképpen szeretett volna dolgozni, siófoki nyaralására gyűjt. Kiemelte, hogy örül annak, hogy bár városi gyerek, de végre itt megtapasztalhatja, hogyan lehet a leghatékonyabban használni a kapát, vagy a gereblyét.
Puskás Patrik sokkal tapasztaltabb, nem először vesz részt ilyen diákmunkán. Tavaly is részt vett a programban, megtetszett neki a munka, így idén is jelentkezett. Az előző évben még csak kipróbálta milyen is dolgozni, de most már célja is van: jogosítványra gyűjt.
Mindketten elmondták, hogy jó a társaság, a vezetők is barátságosak és a munkaidő is hamar eltelik.


Óránként 10 perc szünetük van. A pihenő idején egy dolmányos varjú fióka kuncsorog a gyerekektől élelmet. Adnak az elemózsiájukból, majd a neten utána néznek, mi is való a madárnak. Szőlőcukros víz ugyan nem volt náluk, de a fióka a nesteát jóízűen kortyolgatta. Egyikük haza akarta vinni, de a munkavezető rápirított: a madarat meg kell hagyni a saját környezetében.
Ma is tanultak valamit…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.