Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Április 22. 16:41, szombat | Belföld
Forrás: mti

A Föld napja - A Balaton önálló jogalanyi státuszának elismerését kezdeményezik

A Föld napja - A Balaton önálló jogalanyi státuszának elismerését kezdeményezik

Európai precedenst teremtve el kell ismerni a Balaton önálló jogalanyi státuszát, illetve a többi európai országban is hasonló szimbolikus kezdeményezéseket kell indítani

- áll abban a felhívásban, amit a Föld napja alkalmából intéztek a kezdeményezők az európai parlamenti (EP-) képviselőkhöz, hazai és európai civil szervezetekhez, illetve balatoni szervezetekhez.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott felhívást mások mellett a Védegylet Egyesület, Jávor Benedek (Párbeszéd) és Ujhelyi István (MSZP) EP-képviselő, Szőcs Géza volt államtitkár írta alá.

A felhívás célja a legjelentősebb európai tavak és folyók alapvető jogainak elismerésére minden európai országban, jogharmonizációt hozva a kérdésben. "Saját életfeltételeink biztosításán túl azért is fontos ez, mert emberhez igazán méltó életet csak világunk alapvető értékeit tisztelve élhetünk" - írták.

A kezdeményezők szerint a nemzetközi folyónak számító Dunával szemben a Balaton esetében elegendő Magyarország szuverén közjogi aktusa, hogy az indiai Gangesz és az új-zélandi Whanganui folyó után Európában itt legyen az első hasonló példa, amivel a világon először ismerhetnék el egy tó mint ökoszisztéma önálló jogalanyi státuszát - fogalmaz a felhívás.

"A fenntartható gazdálkodás emlegetése mindaddig jámbor óhaj marad, amíg szükséges jogi alapjait meg nem teremtjük" - áll a felhívásban, amely kitér arra is, hogy a vizek integritását a földi élet megmaradása szempontjából nyilvánvaló prioritásként kellene kezelni.

A felhívást szintén aláíró Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője az MTI-nek kifejtette, jogalanyiság nélkül nincsenek jogok, semmibe vehető bárki és bármi. Ha egy tó jogalany lehet, onnan kezdve keletkezhetnek mindenféle jogai, ami komoly szemléletváltást hozhat - tette hozzá.

Címkék: balaton, föld napja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.