Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Május 26. 16:23, péntek | Helyi
Forrás: Fekete Gy

A híd és a közös akarat

A híd és a közös akarat

Német biztosító előzetes véleménye: lehetetlen megépíteni, vagy ha mégis, a magyarok nem tudják.

– Mesélte Horváth Adrián főtervező, azon a rendezvényen, amelyet a dunaújvárosi Pentele-híd 10 éves születésnapja alkalmából rendezett a Híd Dunaújváros és Környéke Egyesület.

Ünnepelt híd, nem csupán jelentős közlekedési létesítmény, hanem egy összefogás és egy sikeres együttműködés jelképe is. Egy olyan településeken átívelő közös akarat megtestesítője, amely azt igazolja, hogy a legreménytelenebbnek tűnő ügyek is valóra válthatók.
„Csoda, hogy megépült ez a híd, ajándék minden itt élőnek. Közel került Dunavecséhez egy megyei jogú város, amelynek kórháza, egyeteme, középiskolái, színháza és más szolgáltatásai szinte karnyújtásnyira vannak. A híd előtt kalocsai, kunszentmiklósi és más alföldi középiskolákban tanultak tovább az általános iskolából kikerült tanulóink. A legutolsó 3 évben diákjaink 77, 85, 76%-a tanul tovább valamelyik dunaújvárosi középiskolában. Várakozásunk ellenére beindult Vecséről egy elvándorlás. Többen vettek lakást Újvárosban és onnan járnak vissza dolgozni ide. Bács-Kiskun Megye szerepelteti értékei között a dunavecsei hidat, amelynek forgalma 8705 egységjármű, szemben a dunaföldvári hídon mért 7756 egységjárművel (Vörös Sándor, Dunavecse polgármestere).”
„Több oka is van annak, hogy ilyen hidat terveztünk. A közeli távvezeték oszlopok, az oda szánt kikötő, az uszályok hossza, amelyről a jobb parti két ártéri hidat (az autópálya két sávját ott külön híd hordja) felváltva tudtuk szerelni és a hídfő felé tolni. Tervezőként nem akartunk világcsúcsot, de tény, hogy még ma is a Pentele-híd 307,9 méteres nyílásköze a legnagyobb az úgynevezett „kosárfül” típusú hidak körében. A dunavecsei parton összeszerelt mederhíd tömege 8700 tonna! Az átterhelés és az úsztatás valóban kényes művelet volt, de sikerült megoldani. A teljes híd acélanyaga 21 ezer tonna, rajta csak a festék 140 tonna (Horváth Adrián, a híd főtervezője).
A híd tíz éve jelentősen átalakította a környezetet. Tervezés alatt van egy Duna-híd Paks és Kalocsa között, valamint Mohácsnál (Font Sándor, országgyűlési képviselő).
A híd kapcsolatot teremt Apostaggal, Dunaegyházával és további településekkel is. Megépítjük a kerékpárutat a hídhoz és Dunaújvároshoz (Nagy Attila, Kisapostag polgármestere)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.