Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Január 12. 09:19, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A jegybank 10 millió forintra bírságolta az MBH Bankot

A jegybank 10 millió forintra bírságolta az MBH Bankot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra, mivel az nem teljes mértékben teljesítette a felügyeletnek, a jogelőd Takarékbankra vonatkozó korábbi határozatát a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságok miatt. Az MBH Bank nem teljeskörűen szűrte a megerősített eljárás alá tartozó ügyfeleket, ügyleteket, s hiányosan dokumentálta szűrési folyamata eredményeit - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

A jegybank folyamatos felügyelés során tekintette át, hogy az MBH Bank Nyrt. maradéktalanul végrehajtotta-e a felügyelet által a jogelőd Takarékbank Zrt.-vel szemben meghozott 2022. október 24-i határozatát. Az MNB - 42,5 millió forint felügyeleti bírság kiszabása mellett - akkor tavaly év végi, illetve idén márciusi határidővel számos intézkedésre kötelezte a hitelintézetet annak a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzés terén feltárt hiányosságai miatt - idézte fel az MNB.

Az MNB megállapította, hogy az MBH Bank, mint jogutód nem mindenben teljesítette a felügyelet kötelezéseit. Mivel a hitelintézet nem jelölte ki teljeskörűen a megerősített eljárásba helyezendő ügyfeleit, ezért a pénzmosási szempontból kockázatos ügyfelek, ügylettípusok fokozott monitoringja egyes esetekben nem teljesült. Emiatt a megfelelő riasztás hiányában nem történt meg az adott ügyletek elemzése, értékelése, szükséges esetben pedig a bejelentése.

A bírság mellett a jegybank kötelezte a pénzintézetet a hiányosságok kijavítására. A bírság összegének mértékét súlyosbította a hitelintézet piaci részesedése, illetve a feltárt problémák ismétlődő jellege, ám enyhítette, hogy az MBH Bank intézkedéseket tett jogszabálysértő gyakorlata megszüntetésére. A hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket