Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Február 03. 20:30, vasárnap | Helyi

A jövő városa - most

A jövő városa - most


Szinte már hagyománnyá vált, hogy januárban évértékelőt tart Cserna Gábor polgármester. A mostani egy kicsit eltért az előzőektől, erről kérdeztük.

– Nem csupán a nagyberuházásokról beszélt, hanem kitért az utakra, padokra, járdákra. Kevés volt a nagyobb projekt?
– Koránt sem, de tapasztalataim alapján mondom, hogy Dunaújváros polgárait elsősorban a közvetlen környezetük érdekli, és ezután következnek a nagyberuházások. Sokkal fontosabbnak tartják az utak, a járdák állapotát, a parkolóhelyek számát. Azt, hogy van-e elegendő pad, tiszta-e a város, gondozottak-e parkok? Biztonságosak-e a játszóterek? Eltakarítják-e a havat, elviszik-e a szemetet?
– Itt azért még van bőven feladat…
– Nem is kevés! De fontosnak tartottam, hogy ne csak az illegálisan lerakott hulladékot lássák a dunaújvárosiak, hanem az elvégzett munkát is. Városüzemeltetési feladatainkat a DVG Zrt. és a Dunanett Kft. bevonásával végezzük, és teljes egészében saját bevételből finanszírozzuk. 2017-ben 1,5 milliárd, 2018-ban durván 1,7 milliárd forintot fordítottunk erre a célra.
Tavaly új aszfaltburkolatot kapott a Venyimi út és a Vasmű út egy szakasza. Idén 455 millió forintból újítjuk fel a Magyar út egyes szakaszait és a Szigeti utat. Itt jegyzem meg, hogy a város főutcájának számító Vasmű úton is folytatódhat a munka, ugyanis közel 1 milliárd forint támogatást kaptunk Magyarország kormányától erre a beruházásra.
– A parkolás még mindig neuralgikus pont…
– Így van, nem egyszerű a helyzetünk, hiszen a város építésekor nem terveztek ennyi autóval.De igyekszünk minden lehetséges helyet kihasználni úgy, hogy a zöldterületek ne sérüljenek. Új parkolókat építettünk az Erdő soron, a Juharos étterem és a Pajtás utcai óvoda mellett. 2019-ben új parkolók kialakítását tervezzük az egykori Zöld rendelőnél, az „új Vasmű úton”, a Lajos király körúton. Készülnek az engedélyezési tervek új parkolóhelyek létesítésére a Liszt Ferenc kertben, a Római városrészben és a belvárosban. Arra a kérdésre, hogy hol van szükség parkolókra, padok, játszóterek felújításra, új eszközökre, mindig kikérjük önkormányzati képviselőink javaslatait, hiszen ők azok, akik ismerik a körzetükben élők igényeit. Kéréseiket igyekszünk tiszteletben tartani. Tavaly városszerte 300 padot újítottunk fel, 71 újat telepítettünk és új játszótéri eszközöket is. Gyakran sétálok a városban, beszélgetek az emberekkel. Azt szűrtem le, hogy kiemelkedően szépnek látják ők is, és az ide látogatók is a város virágosított parkjait, a gondozott zöld felületeket.
– „A jövő városát építjük” szlogent többször hangoztatta...
– Úgy látom, szépen lassan levetkőzzük magunkról a „Dunaújváros egy iparváros” kitételt, és már tapasztaljuk, hogy a mi városunk más szempontból is élhető és fejlődő. A városvezetésnek van jövőképe. Azért dolgozunk, hogy a dunaújvárosi emberek polgári életminőséget érjenek el egy fejlődő, modern ipari városban. Második polgármesteri ciklusomban, tehát 2014-től olyan fejlesztéseket indítottunk el, amelyek már a 2020-as évekbe mutatnak. Az eredmény pedig egy fejlődő, versenyképes, turisztikailag vonzó város lesz. Ezt igen szellemesen mutatja a tavaly karácsonykor a Városháza déli homlokzatára helyezett fenyőfa. Ágain a díszek, a fa alatt az ajándékcsomagok a városfejlesztés egy-egy elemét mutatják.
– Ez pontosan mit takar?
– Vannak kisebb és nagyobb csomagok, ha csak az értékükben gondolkodom, de ettől függetlenül ezek mindegyike egy-egy fontos fejlesztést, beruházást jelent a dunaújvárosiaknak. Például 826 millió forint támogatásból három általános iskola, a Vasvári, a Petőfi és a Dózsa épületének energetikai korszerűsítését fejeztük be. 205 millió forintból felújítottuk az ESZI Batsányi utcai épületét, és még dolgoznak a szakemberek a Magyar úti otthon, illetve az Útkeresés Segítő Szolgálat főépületének korszerűsítésén.
- A tavalyi év nagyobb beruházása a radari pálya volt, az élményfürdő átadása és persze elkezdődött az uszoda átépítése is…
- Egyetértek, de ide tartozik a 900 millió forintos fejlesztést jelentő Zöld város projektünk is.Ebből már elkészült a Vasmű úti zöldsáv és a főtéri kávézó. A Duna-parti sétányok rekonstrukciója most zajlik. Ehhez a projekthez kapcsolódik a nekem oly kedves Duna-parti kilátó is, amely a város saját beruházásaként 52,5 millió forintból készült el. Látványosak lesznek a Szalki-szigeti fejlesztések is. A sziget szívügyem nekem is, a városvezetésnek is. Anno azt ígértük a dunaújvárosiaknak, hogy visszakapják a szigetet, mert mi nem tervezünk ide luxusberuházásokat, mint ahogyan ezt elődeink, a szocialisták tették. Ezt az ígéretet most valóra váltjuk. 1,16 milliárd forint támogatásból megújulnak az épületek, az utak, a sétányok, sor kerül a horgászöbölben a mederkotrásra és motorcsónak-kikötő is épül. De nem feledkezhetünk meg a Vidám Parkról vagy a Baracsi úti arborétumról, és már készen vagyunk a Mondbach kúria terveivel is. Dunaújváros egykori szégyenfoltja, a volt Zöld Rendelő a járási hivatal 1,2 milliárd forintból felújított székháza lesz, ahol kényelmesen, XXI. századi körülmények között intézhetjük közigazgatási ügyeinket. A kézilabdacsarnok felújításáról a támogatási szerződés módosításának aláírása nemrég megtörtént. Várhatóan szeptemberben elkezdődhet itt is a munka.
– Igazán nem kötözködni akarok, de ezek csak viszik a pénzt…
– Én ezt egyáltalán nem így látom! Az, hogy szép, rendezett, kulturált lesz a környezetünk, épül egy olyan város, ahol élni jó, az nem lényegtelen, sőt! Számomra kiemelkedően fontos szempont. De értem én, hogy mire céloz…Folyamatban vannak olyan beruházásaink is, amelyek a város iparát élénkítik. Így logisztikai központ épül Dunaújvárosban és Iváncsán, ami 12 milliárd forintból, több ütemben készül el. Megkezdődött a víziközmű-hálózat fejlesztésének első üteme. Beadtunk egy pályázatot a Déli-iparterület fejlesztésére is. A térségi szennyvízhálózat kiépítése mellett 1,3 milliárd forintból korszerűsíthető Dunaújváros víz- és szennyvízhálózata. Konzorciumi partnerként pedig komposztáló telep létrehozására fogunk pályázni.
– És a közlekedés?
– Az utak fejlesztését már említettem. Ami egybevág azzal, hogy korszerűsíteni fogjuk a városban közlekedő autóbuszokat. Elektromos hajtású buszok beszerzésére 1 milliárd forintot, energiatakarékos buszok vásárlására további 2,1 milliárd forintot költhetünk. A vasútállomáshoz rendelt új buszállomás kialakításával korszerű személyforgalmi csomópont épül 2,65 milliárd forintból. A tömegközlekedés minőségén a menetrendek összehangolásával is javítani tudunk. Dunaújvárosban sokan közlekednek kerékpárral. Rájuk gondoltunk a kerékpárutak fejlesztésének betervezésével.
– Ezek mind kormányzati támogatások, pályázati pénzek….
– Önerőből is fejlesztünk, de tény, hogy ezek a beruházások nagyrészt kormányzati és pályázati támogatásból valósulnak meg. Hiszen olyan léptékű fejlesztésekről beszélünk Dunaújváros esetében, amelyekhez a város ereje egyedül, önmagában kevés lenne. Akkora előrelépés, mint amilyet a Modern Városok Program kínál, még nem volt, és állítom, többé nem is lesz.
– Ez elég kampányízű kijelentés…
– Ha annak érzi, legyen, de nem erről van szó. Nyolc év munkájával a hátam mögött látom, és büszke is vagyok rá, hogy mi, dunaújvárosiak 2019-ben egy új korszak küszöbén állunk.
2010 és '14 között az volt a városvezetés és személy szerint nekem, polgármesternek a dolgom, hogy Dunaújváros álljon a saját lábára. Fizesse vissza adósságait, alakítsa úgy magát, hogy lássák a dunaújvárosiak, ebben a városban nyugodtan tervezhetik a családuk jövőjét. Mostanra eljutottunk oda, hogy olyan várost építünk, amely a térség fellendülésének motorja, mondhatni, fővárosa lesz.
De újból mondom, ilyen kiugráshoz kormányzati támogatás is kell. Most is, és a jövőben is.
A következő önkormányzati ciklusban is szükségünk lesz a kormány és a városvezetés együttműködésére, összhangjára. Remélem, Dunaújváros választópolgárai az októberi önkormányzati választáson a város további, töretlen fejlődése mellett voksolnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.