Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Szeptember 02. 21:53, szerda | Helyi

A KLIK készen áll az iskolakezdésre

A KLIK készen áll az iskolakezdésre

Nincs tanárhiány, biztonságos a működés, hatékonyabb lesz az ügyintézés- ígéri Moravecz Attila a KLIK Dunaújvárosi Tankerület igazgatója.

Az átszervezéseknek köszönhetően jogosultságok kerülnek közelebb az iskolákhoz, így gyorsabb döntések várhatók - mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezéséről Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár.- A Klikről azt mondta, az átszervezéseknek köszönhetően jogosultságok kerülnek közelebb az iskolákhoz, így gyorsabb döntések várhatók. A Klik egy átláthatóbb, tisztán fenntartói feladatok ellátását végző szervezetté válik.
Moravecz Attila személyében új igazgató áll a KLIK Dunaújvárosi Tankerületének élén. A zeneiskola igazgatójaként maga is megtapasztalta mindazt, amit a köznevelési államtitkár a Klikről megállapított. A Dunaújvárosi Tankerülethez 17 településen 26 iskola és egy korai fejlesztéssel foglalkozó szakszolgálati csoport tartozik, 9 intézményt működtetnek is, a többiben fenntartói feladatokat lát el. Az igazgatót az elmúlt időszak tapasztalatairól kérdeztük:
- Nyáron a legfontosabb feladat, hogy azoknál az intézményeknél, ahol a működtetők is mi vagyunk, a szükséges felújítási, karbantartási munkákat elvégezzük. Feladatot adott az is, hogy a Hild Kollégium átkerült a dunaújvárosi tankerülethez, s nem utolsó sorban az üres álláshelyekre is ilyenkor történnek a pályázatok. A nyár nálunk nem a nyári szüneté. Kezdődik a tanév. Megtörténtek a tantárgy-felosztások, a dunaújvárosi tankerület számos pályázatot nyert, ezeknek van az idei tanévre áthúzódó hatásuk.
- Van pedagógus-hiány?
- Szerencsére a szakos ellátottság a városban megfelelő, ahol hiányzik egy-egy szakon tanár, ott átoktatással az intézmények meg tudják oldani. A kisebb vidéki iskoláknál van néhány szakon tanárhiány, hiszen volt egy időszak, amikor nem volt vonzó a pedagóguspálya. Ennek a hatásai érződnek ezeken a helyeken. A pedagógus életpálya modell hatására most már egyre többen választják ezt a hivatást. Azonban művészeti és sportiskoláknak vannak még egyes helyeken szakoktatói gondjai.
- Vannak intézményvezetők, akik a tanítás kellékeinek hiányáról panaszkodtak…
- A gazdálkodásnál legfontosabb szempont számunkra a bérek és juttatások kifizetése, természetesen minden ésszerű és szükséges dologi beszerzést támogatunk, de hangsúlyozom az ésszerűt és a szükségeset, és csak a bérek kifizetése után. A nagyobb mozgástérre forrásokat szeretnénk bevonni, hiszen igazgatóként én is tapasztaltam, hogy időnként milyen nehézkesen működik a rendszer. Azt azonban bizton állíthatom, hogy ami fontos és lényeges, arra mindenképpen jut majd.

- A zeneiskola igazgatójaként a másik oldalról jött…

- Egyrészt ez azért volt jó, mert saját tapasztalatom volt a tankerület működéséről, így az intézményvezetők szempontjait is figyelembe tudom venni. Az adott jogszabályi keretek között lényegesen nagyon rugalmasságot szeretnénk bevezetni. Egyszerűsítenénk az adatszolgáltatások készítését, ennek a feltételeit most teremtjük meg. Az elmúlt időszak a változások időszaka volt, de mára már pontosan kirajzolódtak a feladatok, s az is egyértelmű számunkra, hogy mi az, amin javítanunk kell. A tankerület vezetőjeként egy dinamikus, rugalmas és hatékony szervezetet szeretnék létrehozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.