Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Szeptember 12. 13:15, hétfő | Helyi

A könyvtártól a kerékpár úton át a Dunaferrig

A könyvtártól a kerékpár úton át a Dunaferrig

Barátságparkot, művelődési házat és könyvtárat avattak, közösségi díjakat adtak át a nagyvenyimi falunapon Nagyvenyim önállóvá válásnak 69. évfordulóján.

Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere az ünnepi testületi ülés köszöntőjében hangsúlyozta, tizenhat év után önálló épületbe költözhetett a művelődési ház és könyvtár.

Szépülő falvak
Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő is jelen volt az eseményen. Beszédében kiemelte, hogy a községet érintő, életminőséget javító fejlesztések ezzel még korántsem érnek véget. A többi között megemlítette, hogy kormányhatározat értelmében új burkolatot kap a Dunaújvárosból induló, Nagyvenyimen áthaladó 6219.számú közút is. A rendezvény apropóján kérdeztük a választási körzetét –így természetesen Dunaújvárost is– érintő legfontosabb eseményekről:
- Bár most még a nyári szabadságok ideje van, a falvakban ilyenkor sem áll meg az élet. A ma, itt átadott könyvtár épületére a tavalyi rendkívüli támogatási keretből sikerült forrást kapnunk. Még augusztusban Perkátán felavattuk a felújított Győry-kastélyt,amely a Kínai Kulturális Központ nevet vette fel. Pusztaszabolcson egy nagyon színvonalas műsorral Szabolcs vezérnek avattuk fel a szobrát, a róla elnevezett ligettel együtt.A település névadója a honfoglaló hét vezér egyik ágának a leszármazottja

Dunaferr –újabb lehetőségek előtt
- Volt ünnepségen Dunaújvárosban is...
- Dunaújvárosban a felújított II-es kohó ünnepélyes átadásán vettem részt. Korábban ott voltam az I-es kohó átadásánál is. Most, a kohófelújítás befejezésével bízunk abban, hogy stabilizálódik a Dunaferr helyzete.
- Az átadáson láttuk a tulajdonosokat képviselő Vnyesekonombank képviselőjét is. Gondolom, nem csak a rendezvényen volt jelen, hanem tárgyaltak is...
- Igen, ez így volt. A rendezvénynek a külügyminisztérium volt a házigazdája. A delegációt Szijjártó Péter külügyminiszter vezette. Mindezekből adódik, hogy nekem nem lehet tisztem az, hogy az eredményekről beszámoljak. A tárgyalásokat érintő kérdések összetettsége miatt korai még bármit is mondani, hiszen nem csak Dunaújváros jövőjét érinti a megbeszélés. Vannak olyan, a két ország viszonylatában folyamatban levő komoly egyeztetések, amelyeknek a Dunaferr körüli helyzet is része. Szijjártó Péter külügyminiszter nagyon jól kézben tartja a tárgyalásokat.
- Önnek - ezek szerint - az a feladata, hogy menedzselje, a város és a környéke mindezekből a lehető legtöbbet prosperáljon. Látom, ahogy mosolyog, tehát bizakodásra adnak okot az eddigi történések...
- Én optimista vagyok…

Népszavazás a függetlenségről
- Október 2-án népszavazás lesz. Miért fontos ez?
- Azért fontos, mert a mi országunk sorsáról, s ezen belül arról, hogy kikkel kívánunk együtt élni és kiket fogadunk be, csak mi, magyarok dönthetünk. Más a fejünk fölött erről nem rendelkezhet.
- Mi lehet a népszavazás hatása?
- Ha a választópolgárok megerősítést adnak a kormánynak, akkor szövetkezve azokkal az országokkal, akik közvetlenül érintettek a migráns kérdésben, így elsősorban a V4-kel (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és Szlovéniával közösen lépünk fel a kvótával szemben. A népszavazás ebből a szempontból egy függetlenségi kérdés, ezért is hangsúlyozzuk, hogy mindnyájunknak el kell menni.

Pályázatok a fejlődésért
- Itt van mindjárt az ősz… Beszéljünk a jövőről! Hol, milyen feladatokat kell menedzselnie, képviselnie?
-A Területi Operatív Programok őszi fordulója következik. Nyolc vidéki település és természetes Dunaújváros, mint önálló TOP-os forrással rendelkező település elképzelései, tervei bírálati szakaszba érkeztek. A megyei közgyűlésen és az irányító hatósággal együttműködve menedzselnem kell azokat a pályázatokat, amelyeket a települések nyújtottak be.
- Mennyi pénzről van szó?
- A választókerület vidéki településeinél 3,6 milliárd forintról, Dunaújvárosnál pedig 7,1-7,2 milliárdról.
- Hogyan lehet hozzájutni ezekhez a támogatásokhoz ?
- A pályázatokat a települések már benyújtották, most zajlik az elbírálásuk. A bírálók egyik fontos szempontja, hogy a támogatott pályázatok összege nem lehet több a rendelkezésre álló megyei keretnél. Mivel a települések ennél nagyobb összegre pályáztak, nagyon fontos feladatom annak segítése hogy a választókerületeknek minél több nyertes pályázata szülessen.
- Látott már néhányat ezek közül a pályázatok közül?
- Mindegyikről van információm. Napi kapcsolatban vagyok a választókerület polgármestereivel, a pályázatok előkészítőivel és a tervezőkkel. Így tudom a legtöbb segítséget adni a választópolgároknak, akik megtiszteltek a bizalmukkal. Az alapötlettől a megvalósításig folyamatosan részt veszek a munkában. A teljesség igénye nélkül: pályázatokat adtak be a helyi piac nyitásától kerékpárutak létesítésig Ercsiben és Rácalmáson. Nagyvenyimen a településközpont közlekedésbiztonsági fejlesztése, az egészségügyi alapellátás, valamint a szociális alapszolgáltatások infrastruktúrális fejlesztése a cél. Adonyban a városközpont közlekedésbiztonsági fejlesztése, a kerékpárforgalmi infrastruktúra kiépítése, Perkátán az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése, az orvosi rendelők korszerűsítése vár megvalósításra. Ercsiben a közösségi terek felújítását, korszerűsítését szeretnék. Az előzőekkel hasonló feladatatok megvalósítására pályáztak Pusztaszabolcs, Iváncsa és Kulcs települések is. Mindegyik olyan, ami alapvetően a helyi településeken élők életminőségének javítását szolgálja.

Dunaújvárosnak még 7 milliárd

- Dunaújváros számára ezek szerint a Modern Városok Program által biztosított fejlesztési források mellé még több, mint 7 milliárd forintos fejlesztési lehetőség is rendelkezésre áll.
Mit szeretne Dunaújváros ezért a 7 milliárdért?

- Ezek a programok arra irányulnak, hogyan lehet a városi közintézményeket korszerűsíteni. Így azokra a fejlesztésekre is lehetőség nyílik, amelyeket a Modern Városok Programban nem tudnánk megvalósítani. Energetikai korszerűsítésre, intézmények felújítására nyílik lehetőség. Dunaújváros nagy feladata most az, hogy összhangot teremtsen a két program között, hogy a városfejlesztés a leghatékonyabb legyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.