Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Szeptember 19. 08:48, szerda | Helyi sport
Forrás: infodunaujvaros.hu

A lábtoll-labdázók, akik csendben sikeresek

A lábtoll-labdázók, akik csendben sikeresek

Több olyan sportág is működik Dunaújvárosban, amely sokat tesz az eredményekért és sikeresek is, de mégis alig hallani róluk. Most egy ilyennel foglalkozunk, egy ilyenre próbáljuk meg felhívni a figyelmet: ez a lábtoll-labda.

Először is tisztázzuk, mi is az a lábtoll-labda!
A Magyar Lábtoll-labda Szövetség honlapján az alábbi ismertetőt olvashatjuk a sportágról.
„A labdajátékok csoportjába tartozó mozgalmas, látványos csapatjáték, amelynek célja, hogy a speciális - tollból készült - labda a szabályoknak megfelelően a háló felett úgy kerüljön át az ellenfél térfelére, hogy az ellenfél azt ne tudja visszaadni. A mérkőzéseket három - három játékos játssza 11,88 méter hosszú és 6,10 méter széles, középen a nőknél 150 cm, a férfiaknál 160 cm magas hálóval két térfélre osztott pályán. A korábban csak edzésmódszerként játszott változatai - az egyéni és a páros játék - az utóbbi időben önálló versenyszámként is megjelentek.
A lábtoll-labdázás versenyeit a könnyű labda miatt általában teremben rendezik. Szélcsendes időben, enyhe szélben szabad téren is jól játszható.”
A lábtoll-labda egyébként több mint ezer éves múltra tekint vissza, és mint annyi más, ez is Kínából származik. Az európai szövetség mégis csak 1991-ben alakult meg, az első magyarországi versenyt 1993. május 29-én rendezték meg.
1995. március 11-én öt egyesület Újszászon megalakította a Magyar Lábtoll-labda Szövetséget. A szövetség alapító elnöke Butor Klára, fõtitkára Fehér János. A MLTSZ megalakulását követően megkezdődött a bajnoki rendszer kialakítása és a nemzetközi kapcsolatok építése.
A MLTSZ 1996 óta minden évben Hungarian Open elnevezéssel nemzetközi versenyt rendez. 2000 óta a bajnoki rendszer mellett diákolimpiai bajnokságot is működtet.
Dunaújvárosban Kohán Árpádné, a Gárdonyi Géza Általános Iskola pedagógusa honosította meg a sportágat. De hogyan is?
- Öt évvel ezelőtt volt az iskolában egy labdarúgócsapatom, és kerestem nekik az interneten egy szórakoztató, ügyességfejlesztő játékot, sportágat. Így találtam rá a lábtoll-labdára. Megmutattam a gyerekeknek, és rögtön megtetszett nekik. Felvettem a kapcsolatot a magyar szövetséggel, ahol egyből nagyon készségesek voltak velem, a mai napig sokat köszönhetek a szövetség főtitkárának, Fehér Jánosnak.
Sokat gyakoroltunk, de rájöttem, kell a verseny, hogy ne szegjék a kedvüket a gyerekek. Először egy Mikulás Kupán indultunk, ahol sikeresek voltunk, ez nagy lökést adott, azóta nincs megállás.
- Az idén már volt olyan területi diákolimpia, amelyen harminc dunaújvárosi indult. Ez azért nem kis eredmény…
- Már nemcsak a Gárdonyi viszi a prímet, vannak középiskolás versenyzőink is a Rudasból és a Kereskedelmiből. Finoman, de azért lassan terjeszkedünk.
- Összességében milyenek látja a lábtoll-labda helyzetét Dunaújvárosban?
- Még mindig kezdeti állapotban vagyunk, de fokozatosan fejlődik a sportág. Bemutatókat tartunk az általános és a középiskolákban, mindenhol jól fogadnak minket. Látják, hogy szórakoztató, ügyességfejlesztő, és akár más sportág kiegészítője is lehet a lábtoll-labda.
- Idén a Magyar Lábtoll-labda Szövetség Dunaújvárosban rendezte meg az idénynyitó viadalát. Ez azért hatalmas elismerés Önöknek.
- Nagyon boldogak voltunk, oda is tettük magunkat azért, hogy minden rendben legyen. Szerencsére a szövetség vezetése elégedett volt a munkánkkal, ezért felmerült az, hogy minden évben itt lesz az idénynyitó.
- Mire eddig a legbüszkébb az eredményeik közül?
- Szöllősi Vanetta az idén országos harmadik lett a diákolimpián, ugyanúgy, mint a lánycsapatunk. Vannak fiataljaink, akiket már felnőtt viadalokra is meghívtak. A zonban pénzünk nincs, nem egyesületként működünk, minden költséget a nagyon lelkes szülők állnak. A kevés pénzből pedig csak arra jut, hogy havonta egy versenyre elutazzunk, akkor pedig a gyerekeket a saját korosztályukba nevezem be, mert igazán ott a helyük, ott tudnak sikerélményeket szerezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.