Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Augusztus 01. 04:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A munkaadók 84 százaléka szabálytalan?

A munkaadók 84 százaléka szabálytalan?

A munkavállalók jogviszonyát ellenőrizte az NGM, a munkaadók 84 százalékánál volt szabálytalanság

Összesen 1036 vállalkozást érintett a munkavállalók jogviszonyának rendezettségére irányuló akcióellenőrzés, amely a vizsgált munkáltatók 84 százalékánál tárt fel valamilyen munkaügyi jogsértést - derül ki az ellenőrzést végző Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentéséből.
A június 22. és július 10. között lefolytatott ellenőrzések több mint felét az építőiparban és a kereskedelemben végezték, de kiemelt terület volt a vendéglátás, a vagyonvédelem, a feldolgozóipar, valamint a mezőgazdaság is.

A vizsgálatok a munkavállalók 64 százalékát érintően tártak fel valamilyen munkaügyi jogsértést.
Az összefoglaló jelentésben kiemelték: a munkaviszony létesítésének, illetve az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony
bejelentésének elmulasztása miatt kellett a leggyakrabban intézkednie a hatóságnak. Hozzátették: a bejelentés hiányát a vizsgálatban érintett 4500 munkavállaló 30 százalékánál tárták fel, az összes intézkedés 42 százaléka a feketefoglalkoztatás jogkövetkezménye volt.

Az építőiparban és a mezőgazdasági munkáltatók körében volt a legrosszabb a helyzet - fűzték hozzá.

Továbbra is kiemelkedő volt - leginkább az építőiparban - a nyilvántartási kötelezettség megszegése, a munkaidő nyilvántartására vonatkozó szabályok megkerülése azonban főként a kereskedelem és a vendéglátás, valamint a feldolgozóipar területén volt jellemző, 11-12 százalékban fordult elő ezekben a szektorokban.

A munkaidőre vonatkozó szabályok (munkaidő-beosztással kapcsolatos rendelkezések) megszegése ugyancsak a kereskedelmet és a vendéglátást érintette leginkább, az összes ilyen jellegű jogsértés 28-35 százalékát ezekben a szektorokban tárták fel.

A Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály adatai szerint a szabálytalanságok egy része olyan súlyos volt, illetve ismételt szabályszegésnek minősült, hogy a jogsértések miatt 101 munkaügyi bírság kiszabása várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni