Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Február 04. 19:34, kedd | Helyi

A szakszervezet a kohót is akarja

A szakszervezet a kohót is akarja

A plakát már nem aktuális, több szempontból sem... De a Dunaferr érdekképviseletei megpróbálják a bértárgyalásokon érdekeiket érvényesíteni.

A szakszervezetek a 2014. január 31-i együttes testületi ülés döntésének megfelelően az alábbiakban részletezett és szerkesztett tárgyalási javaslatot adták át Evgeny Tankhilevich cégvezető úrnak:

A szakszervezetek örömmel értesültek arról a jó hírről, hogy a Dunaferr üzleti terve 2 %-os GDP növekedéssel számol úgy, hogy a Ft/Euró árfolyamot 297 Ft-ban állapította meg. A szakszervezetek álláspontja szerint akkor, amikor 0 szaldós üzemi eredményre és pozitív cash flow-ra számíthatunk, nincs különösebb akadálya annak, hogy minél hamarabb megköthessük a 2014. évi bér- és béren kívüli juttatásokról szóló megállapodásokat.

...

A szakszervezetek sajnálattal állapítják meg, hogy a munkáltató leveléből határozott kérésünk ellenére kimaradt az I. sz. kohó végső befejezési határideje.

Ennek az időpontnak a rögzítését a szakszervezetek azért tartják rendkívül fontosnak, mert a munkavállalók által hozott anyagi áldozatvállalás célja az I. sz. kohó mielőbbi üzembe helyezése és működése. Megismételjük javaslatunkat azzal a kiegészítéssel, hogy a bérmegállapodásunkban azt rögzítsük, az I. sz. kohó legkésőbb 2014. augusztus 20-ig működni fog, azaz 2014. augusztus 20-ig az első csapolás is megtörténik. A szakszervezetek határozott álláspontja, hogy az I. sz. kohó üzembe helyezési dátumának rögzítése a bérmegállapodás elengedhetetlen és szükséges kelléke.

A szakszervezetek örömmel nyugtázzák, a munkáltató képviselői is egyetértenek azzal a javaslatunkkal, hogy a munkabéke megőrzésének elengedhetetlen feltétel a DTKSZ munkáltatói oldalról történő felmondási moratóriumának 2015. december 31-i dátuma.

A szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy 2014-ben az alapbérfejlesztés 2014. július 1-jei hatállyal 2,5 %-os mértékben megtörténjen. A munkáltató által javasolt 2 % számunkra elfogadhatatlan különös tekintettel arra, hogy a 2014. július 1-jei hatályú alapbérfejlesztés tárgyévi kihatása mindössze 1,25 %. Azt a hivatkozást, amely szerint 1,3 %-os inflációt jelez a MNB, csak erőteljes fenntartással tudjuk elfogadni, különös tekintettel arra, hogy kormányzati információk is 2,4 %-kal számolnak.

...

A munkáltató levelében nem történt említés a béren kívüli juttatások helyzetéről, ezért a szakszervezetek tekintettel a korábbi évek gyakorlatára a béren kívüli juttatásokat is – kerekített összegekkel – 2,5 %-os mértékkel javasolják növelni. A 2014. évi szabadságos bér kifizetésének témakörében korábbi javaslatunkat fenntartjuk, azaz – a munkáltató javaslatával ellentétben – ragaszkodunk ahhoz, hogy minden munkavállaló egy bizonyos fix összeget kapjon és azok a munkavállalók, akiknek az alapbérük a közösen megállapított összeget meghaladja, a fennmaradó részt két egyenlő részletben, 2014. augusztusi, illetve novemberi fizetéssel kapják meg.

A munkáltató levelében a SZÉP kártyára vonatkozó szöveg félreérthető, ezért az egyértelműség kedvéért rögzíteni kívánjuk, hogy kizárólag a 2014. évre kerüljön rögzítésre, hogy azok a munkavállalók, akik a szabadságos, illetve karácsonyi bérük terhére SZÉP kártyát igényelnek, a bér és a SZÉP kártya kifizetésével együtt járó járulék különbséget – számításunk szerint kb. 7,2 % - átvállalják.

A szakszervezetek elfogadják, hogy 2014. évi bérmegállapodás aláírása hónapjának első napjától a Törzsgárda kötvény után járó juttatást 2014. december 31-ig terjedő időre 10 Ft/fő/hó összegben állapítsuk meg. A Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztárba történő munkáltatói befizetések a 2014. évi bérmegállapodás aláírása hónapjának első napjától 2014. december 31-ig 5 %-ról 3 %-os mértékre csökkenjen. Ennek elengedhetetlen és szükséges feltétele, hogy a munkáltató 2014. június 30-ig a Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztár működési költségeihez 50 mFt-tal hozzájáruljon.

...

A szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy ha a munkavállalók áldozatvállalásának ellentételeként az 1. pontban rögzített határidőig az I. sz. kohónál az első csapolás nem történne meg, akkor minden külön intézkedés nélkül automatikusan, a munkavállalókat érintő költségtakarékosságra irányuló intézkedések 2014. augusztus 31-ével hatályukat vesztik.

...

A szakszervezetek ismételten felkérték a munkáltatót arra, hogy azoknak a külföldi munkavállalóknak, akiket szakértői munkakörben foglalkoztatnak - úgy, hogy azok érdemi munkát a Dunaferr Társaságcsoport javára nem végeznek – munkaviszonyukat a munkaszerződésükben leírt feltételrendszereknek megfelelően szüntessék meg. A tárgyaláson az álláspontok közeledtek, de az alapbérfejlesztés mértékének, valamint az önkéntes nyugdíjpénztár, a Törzsgárda kötvény után járó támogatások kifizetési határidejében még további egyeztetésekre lesz szükség.

A munkáltató közölte a szakszervezetekkel, hogy az írásba foglalt testületi véleményünket a főrészvény tulajdonosok képviselőivel egyeztetni fogja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.