Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Szeptember 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

A számlák 77 százalékát fizetik a magyarok időben egy felmérés szerint

A számlák 77 százalékát fizetik a magyarok időben egy felmérés szerint

A számlák 77 százalékát fizetik időben a magyarországi ügyfelek, 19 százalékát késve rendezik, 4 százalékát pedig egyáltalán nem fizetik ki, ami megfelel a tavalyi adatoknak

- ismertette Agárdi Marianna, az EOS Magyarország fedezetlen követeléskezelési igazgatója a kintlévőség-kezelő vállalatcsoport legújabb kutatásának eredményét szerdán, Budapesten.

Kiemelte: stabilizálódtak a magyar ügyfelek pozitív fizetési szokásai.

A fizetési morál 2014-hez mérten jelentősen javult, négy évvel ezelőtt a vállalati ügyfelek és magánszemélyek 74 százaléka rendezte pontosan fizetnivalóját, 21 százalék késve, 6 százalék egyáltalán nem fizetett - mutatott rá.

Kelet-Európában 2018-ban a számlák 78 százalékát fizették időben az ügyfelek, a kutatásban részt vevő 17 európai ország átlaga 79 százalék volt - derült ki a prezentációból.

Agárdi Marianna megjegyezte: a fizetési határidőknél sem látható lényeges változás tavalyhoz képest, a magyarországi vállalatok átlagosan 38 napos fizetési határidővel számláztak. A magánügyfelek számára kiállított számlák átlagos fizetési határideje 30 nap volt.

Ami a késedelmes fizetések és nemfizetések okait illeti, az üzleti ügyfelek elsődleges okként a körbetartozást, a beszállítói hitelek használatát (egyedi megállapodás a későbbi fizetésről) és a csődöt jelölték meg. A magánszemélyek főképp átmeneti pénzügyi problémákra, tartós fizetésképtelenségre és feledékenységre hivatkoztak.

Külső kintlévőség-kezelő céget Európában idén a vállalatok 37 százaléka vett igénybe, ami 4 százalékponttal magasabb a tavalyi értékhez képest. Magyarországon ez az adat sem változott idén tavalyhoz képest, mindkét évben a cégek 48 százaléka vallotta azt, hogy külső szolgáltatót vont be.

A kutatást - amely kizárólag a fedezettel nem rendelkező kintlévőségeket vizsgálta - az EOS idén tavasszal végezte el a TNS Kantar piackutató intézettel közösen 17 európai országban, 3400 pénzügyi szakértő megkérdezésével. A magyar leányvállalat hatodik alkalommal vett részt a felérésben.

A sajtótájékoztatón Thummerer Péter, az EOS egyik ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a vállalat tavaly lépett be a fedezettel rendelkező követelések piacára miután megvásároltak egy nem teljesítő jelzálog-hitelekből álló csomagot.

Lencsés Tamás, a vállalat másik ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy 2017 végére zárták le azt a tranzakciót, amelynek eredményeképpen közel 1300 ügyfél nagyjából 15 milliárd forint összegű tartozása került a kintlévőség kezelőhöz.

Címkék: fizetés, számla

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.