Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Szeptember 06. 10:08, kedd | Helyi
Forrás: M8 Dunahid Nonprofit Kft.

A vártnál tájékozottabb a lakosság

A vártnál tájékozottabb a lakosság

Az M8-DUNAHÍD Közhasznú Nonprofit Kft. 2011 júliusában online kérdőíves kutatást végzett a környezetvédelmi, fenntarthatósági problémák vizsgálatára \\\"Rólad szól!\\\" mottóval.

 

Az online kutatás egy négy részből álló tanulmány harmadik fejezete. Az első rész egy széleskörű dokumentumelemzés volt a témában, amelyben 25 EU-s és hazai stratégiát, elemzést, tanulmányt vizsgáltak át, például a mindenki számára ajánlott Jövőkereső című jelentést (http://www.nfft.hu/nfft_jelentes/). A második rész a már működő jó gyakorlatokat vette górcső alá, például a Homoktövis Környezetvédelmi Oktatóközpontot (http://www.karinthyamk.sulinet.hu/kornyezetvedelem.stm).

A várakozást meghaladó eredmény

A harmadik szakasz maga a kérdőíves kutatás volt, amely rávilágít, hogy mely fenntarthatósági problémakörök foglalkoztatják legjobban a lakosságot, és azokon belül melyek a leginkább napirenden lévő problémák. A kutatás hipotéziseit az első két szakasz alapozta meg, 29 kérdésből állt, és 215 fő töltötte ki. A válaszadók – akiknek ezúton is köszönik a segítséget – aktivitását mutatja az is, hogy az egyik kifejtő kérdésre a kitöltők háromnegyede válaszolt.

Az első két szakaszra épülő előfeltevések nagyrészt beigazolódtak, magyarázta Gajzágó Gergő, a kutatás vezetője:
– A lakosság jóval tájékozottabb a témában, mint vártuk. A megújuló energiaforrásokat például a kitöltők 93,2%-a legalább részben ismeri, 51,6%-a pedig saját bevallása szerint elegendő mértékben. Tehát van egy ismereti alap, amire építeni lehet, bővítve és elmélyítve ezeket az ismereteket. Ellenben teljesen tájékozottnak a lakosság csupán 10-15%-a tartja magát az egyes kérdésekben, átlagban 40-45%-uk pedig igényli is a több információt, tudást.

A legnépszerűbb téma térségünkben az energiagazdálkodás, ezt követi a hulladékgazdálkodás (szemetelés), a vízgazdálkodás és a termékek összetétele. Ez utóbbi területen jóval tudatosabbak már az emberek, vélhetően azért, mert termékekkel mindennap találkoznak, és fizetnek is értük.

Részletek – mindenki okulására!

A kutatás negyedik része egy fókuszcsoportos beszélgetés, amely minden területen megerősítette az első három rész tanulságait, és új szempontokkal és ötletekkel is szolgált (pl. a nem megfelelő termékek reklámjait sújtó zöld adó, vagy a bolhapiac felélesztése).

A tanulmány tanulságos olvasmány mindenkinek, amely elérhető a kutatásra megbízást adó ÖKO-FERR Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján (www.oko-ferr.hu). Zöldüljenek azok a fehér foltok!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.