Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Május 19. 22:44, csütörtök | Helyi

A harmadik óriási léptékű kórházfejlesztés!

A harmadik óriási léptékű  kórházfejlesztés!

Aláírta 2011. május 11-én Cserna Gábor polgármester azt a 3,3 millió forint összegű pályázati támogatási szerződést, amely – 10% önrésszel kiegészülve – elindítja a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház 3., - nagyságrendjét tek

Régi, majd másfél évtizede dédelgetett terv volt a Szent Pantaleon Kórház kiegészítése egy korszerű, a modern gyógyászati elveknek megfelelő műtéti egységgel. A többszöri pályázati próbálkozás végre eredménnyel járt. A TIOP struktúraátalakítási pályázat 3 milliárd 300 millió 184 ezer forint támogatást biztosít, amely 366 millió 684 ezer forint önkormányzati önrésszel kiegészülve valamivel több, mint 3,6 milliárd forint értékű fejlesztést tesz lehetővé.

A szigorú elszámolási kötöttségű pályázati projekt (beruházás kezdete 2011 június 1. befejezési határideje 2013. nyara.

Az előzmények: a városépítés kezdetekor két Kossuth Lajos utcai kockaházban működött az épülő új város kórháza. A hatvanas években készült el a mai központi kórházépület, amely a nyolcvanas évek elején egészült ki a déli „D” szárnnyal. Ez a kórházi tömb egészül ki most egy új, az északi „C” szárnyhoz illesztett, háromemeletes, alapvetően kelet-nyugati elhelyezkedésű (a Korányi Sándor utcával párhuzamos) új épületszárnnyal, amely a Központi Technológiai Tömb (KTT) elnevezést kapja (lásd kinagyítható képünket, amelyen látszik az új KTT épületszárny elhelyezkedése, illetve jobboldali képünk az új szárny látványrajza).

Háromemeletes új szárny épül

A KTT új műtőblokkjában két szinten egy szeptikus, valamint négy aszeptikus műtő kap helyet kiszolgáló helyiségeivel. Ez lehetővé teszi, hogy a meglevő épületben, az egyes osztályokhoz épített, elavultnak számító 11 műtő közül 9 megszüntethető legyen. A KTT épületszárnyban lesz a műtőket is kiszolgáló központi sterilizáló és ágyfertőtlenítő egység. Az új műtők és a központi sterilizáló között kis-teherfelvonó kapcsolat lesz, külön a szennyezett és külön a steril eszközöknek.

A KTT tömbbe települ át az intenzív betegellátó osztály, amelynek az eszközparkja ugyancsak korszerűbb lesz. Az új tömbben kap helyet a Központi Diagnosztika, nevezetesen a ma három helyen működő képalkotó diagnosztika (röntgen, ultrahang, radiológia). Az új szárny harmadik emeletén alakítják ki – a központi sterilizáló elhelyezésén túl – a kórház szakdolgozóinak öltözőit és a szellőzőgépházat.

A fejlesztés keretében közel egymilliárd forint értékű gép-műszer beszerzése történik meg. Közülük a legnagyobb tételek a központi műtő-egység, a központi sterilizáló, az intenzív ellátás és a központi diagnosztika eszközparkját korszerűsítik. A kórház, valamint a kórházat fenntartó önkormányzat – az alulfinanszírozottság okán – nem tudott lépést tartani az eszközpark megújításában a kor követelményeivel. Most ezt is lehetővé teszi – jórészt – a nyertes pályázat.

Térségi, állami szerepvállalás

Cserna Gábor polgármester és dr. Mészáros Lajos főorvos főigazgató egyaránt kiemelték a sikeres pályázat sok szempontú jelentőségét. Most, az egészségügyi intézményhálózat átalakulóban levő „szereposztásának” időszakában az volt az egyik nagy kérdés, hogy megmaradhat-e a Szent Pantaleon Kórház jelenlegi struktúrája, vagy visszasüllyed néhány alapszakmára korlátozó kisvárosi kórházzá. A nyertes pályázat megnyugtató válasz erre a nagy dilemmára mind Dunaújváros és a térség lakossága, mind a betegellátás, mind a kórházban dolgozók számára..

Egy kérdésre válaszolva Cserna Gábor hozzátette: Szócska Miklós államtitkár már több helyen és alkalommal kijelentette, a kórházak állami konszolidációjára és működtetésével lehet számolni. Evégett történik meg a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház visszaalakítása önkormányzati intézménnyé, amelynek folyamatában épp a sajtótájékoztató előtti napon volt állománygyűlés a kórházban. Tudattuk az alkalmazottakkal, hogy ismét a közalkalmazotti törvény hatálya lesz érvényes rájuk.

A járóbeteg-ellátás és az ügyelet is nyer

A beruházás fő filozófiája az, hogy a szétszórt, korszerűtlenül működő ellátások, járóbeteg-ellátás, diagnosztika, fekvőbeteg centralizálódjon, központosított helyeken és hatékonyan valósuljon meg, mert így egy-egy drága berendezést jobban ki lehet használni. A kórház stratégiájának az egyik alappillére a központosítás. Ennek jegyében valósult meg tavaly nyáron a II-es rendelőintézet kiürítése és a központba telepítése is. A most induló beruházásnak köszönhetően további ésszerűsítésekre is sor kerülhet. Általuk a betegutak lerövidülhetnek, a betegek gyógyulási esélyei javulnak, a szövődmények lehetősége csökken. Komoly logisztikai ésszerűsítést is jelent ez a beruházás.

A kórházi osztályoknál megszűnő (és a projekt eredményeként a KTT-ben megjelenő) műtőegységek és osztályos szakambulanciák felszabaduló helyiségeit a kórház többcélúan, a helyi szükségleteknek megfelelően használja fel. A tervezett (nem a pályázati projekt keretében megvalósítandó) funkciók között szerepel osztályos betegvizsgáló, kezelő, valamint adminisztrációs helyiségek kialakítása, illetve a korai rehabilitáció lehetőségének, feltételeinek megteremtése. Megtörténik a fejlesztés nyomán, de nem annak részeként a járóbeteg-szakellátás egységesítése, centralizálása. Lehetőség lesz arra is, ha a jelenlegi szerződés lejár, hogy a kórház átvegye és működtesse az alapellátási (főként hétvégi) alapellátásnak számító orvosi ügyeletet és integrálja azt a kórház sürgősségi osztályához. További lehetőség a Kulcson és Várpalotán működő ápolási és rehabilitációs részlegek központi telephelyen, Dunaújvárosban történő elhelyezése saját működtetésben.

A kivitelezés a nyár végén kezdődhet

Kérdésekre válaszolva a főigazgató megjegyezte, hogy az érdemi munka a közbeszerzési eljárások lefolytatás után a nyár végén kezdődhet el. Ennek kapcsán egyeztetett az előző nap Lőrinczi Konrád közgyűlési képviselővel, aki az érintett városterület képviselője. Abban egyeztek meg, hogy a kivitelezés idejére a Korányi Sándor utca forgalmára külön terv készül. Ennek keretében beljebb viszik a kórház kerítését úgy, hogy a kerítés mentén parkolóhelyek létesülhessenek a város számára. Tehát a közelben lakók az építés átmeneti kényelmetlenségéért cserébe nagy számú parkolóhelyet fognak nyerni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.