Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Július 24. 16:49, szombat | Helyi
Forrás: Csongor György

A kánikula lecseng, de a nyár még nem

A kánikula lecseng, de a nyár még nem


Nehéz elviselni a kánikulai hőséget a (nem légkondicionált) munkahelyeken és a nagyon átmelegedett városi lakásokban egyaránt. A szervezet megóvását és védekezését segítendő II. illetve III. fokú hőségriadót rendel el az ÁNTSZ.

A különféle megbetegedéseket okozó baktériumok az élő szervezetbe jutva ott szaporodnak el – mértéktelenül, ha a szervezet védekező rendszere nem tudja kiiktatni őket. A baktériumok szaporodásához a testhőmérséklet – a 35 – 37 fok közötti, vagy ahhoz közelálló hőmérséklet-tartomány kínál optimális feltételt!

Ebből következik, hogy a fehérjealapú élelmiszerek (tej, hús, tojás, tejes, húsos élelmiszerek, de ide tartoznak a kifőtt tészták is) kiváló táptalajai a patogén (megbetegítő) baktériumoknak. Rajtuk a baktériumok annál gyorsabban szaporodhatnak el – ha már az adott étel megfertőződött velük – minél közelebb van a testhőmérséklethez a helytelenül tárolt étel hőfoka és minél hosszabb a baktériumok elszaporodásához rendelkezésre álló idő. Ezért kell – a közétkeztetésben szerepet vállaló konyhákban, éttermekben, fagylaltozókban, de otthon a háztartásokban is mindig betartani, de nyáron és kánikulában még fokozottabban betartani a higénés szabályokat, előírásokat, köztük a tisztaságot, a hűtés és a hőkezelés követelményeit.

Ezúttal dr. Sasvári Ildikót, a helyi ÁNTSZ tisztiorvosát arról kérdeztük, hogy történt-e kirívó esemény Dunaújváros térségében az idei kánikulai napokban?

Válasza örvendetes. A rekkenő meleg ellenére sem Dunaújvárosban, sem környékén nem fordult elő ételmérgezés, vagy erre utaló megbetegedés. A helyi ÁNTSZ erre kijelölt munkatársai a rekkenő melegben is felkeresik ellenőrzés céljából a cukrászdákat, a meleg-konyhás éttermeket és ha aggodalomra okot adó (a szabályszegési fokozatot el nem érő) hiányosságra lelnek, akkor is felhívják a figyelmet a szükséges teendőkre. A tisztiorvosnő megjegyezte: ők csak a közegészségügyi feltételek betartását ellenőrzik, az ételminőség vizsgálata az illetékes mezőgazdasági szakigazgatási szervezet feladata. Hőségriadó idején a védő munafeltételek betartását sem ők, hanem a munkafelügyelet ellenőrzi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.