Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. November 09. 22:31, kedd | Helyi

Acélszobrok védetté válva

Acélszobrok védetté válva

Védett tárgy-együttessé nyilvánítanák a Dunaújvárosi Vas- és Acélszobrász Alkotótelepeken készített azon műtárgyakat, amelyek a városban, valamint a Felső- és Alsó Duna-parton találhatók. A Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány no

Köszönet illeti a Magyar Nemzeti Galéria kezdeményezését, hogy a dunaújvárosi Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep keretében készült alkotásokra irányította a figyelmet. Az 1974-től működő művésztelepen milliárdos eszmei értékű acélszobor készült, amelynek elhelyezése az 1970-es évektől Dunaújváros közterein, illetve a Duna-parton kialakított teraszos védmű-rendszer 1,5 km-es szakaszán, az alsó- és felső Duna-parton kerültek elhelyezésre. A múlt században, 1974 és 2000 között tizenkét művésztelepen készült jelentős kortárs műegyüttes megvédése, bemutathatóságának fenntartása Dunaújváros szocialista-realista épületein kívül, szinte egyedüli turisztikai látványosság – olvasható az alapítvány válaszleveléből.

- A Kulturális Javak Bizottsága – szakmai testület - tűzi napirendre az acélszobrász alkotótelepeken készült, városunkban felállított művek védett tárgy-együttessé nyilvánítását. A végzésben határidőként december 23.-át jelölték meg. Kérték a tulajdonosra vonatkozó adatokat, amit már megküldtük. Csatoltuk az alapítvány alapító okiratát, az úgynevezett Közművelődési megállapodást, amely Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata és az alapítvány között jött létre – kétezerben - a szobrásztelepek és a köztereken lévő vas- és acélszobrok létesítésére, valamint karbantartására – tudtam meg Klein András Miklóstól, az alapítvány ügyvivőjétől, egykori elnökétől.

Felmerül a kérdés, hogy az alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke két éve lemondott, miként tud megfelelni e jogszabályi kötelezettségnek? Az alapítvány egyik kurátora, Kismoni László DMJV Közgyűlése elé képviselői indítványt visz részben a rendezetlen anyagi helyzet okán, másrészt a következő évi költségvetési tervbe kerülésért. Id. Pálfalvi János, aki az alkotótelepi tanács vezetőjeként több művésztelep munkáját koordinálta, arra keresi a választ, hogy a magántőke bevonása miként lehetséges akár újabb alkotótelep megrendezéséhez, további alkotások elkészültéhez? S vajon a kisplasztikai gyűjtemény sorsáért ki aggódik, ugyanis a nagyméretű alkotások mellett kisebbeket is itt hagytak a nálunk dolgozó művészek.

Indoklás – részlet a Kulturális örökségvédelmi Hivatal, Műtárgyfelügyeleti Iroda végzéséből

…a kulturális javak védetté nyilvánítása érdekében hatóságom jogosult hivatalból eljárást indítani. Az eljárás megindítására okot adó körülmény: A rendelkező részben megnevezett gyűjteményre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műtárgyfelügyeleti Irodájához védési javaslat érkezett 2010. szeptember 1-jén a Magyar Nemzeti Galériától…Felhívom az ügyfél figyelmét, hogy a védetté nyilvánítási eljárás alá vont kulturális javak…ideiglenesen védettek, rájuk a védetté nyilvánított kulturális javakra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni: A védetté nyilvánított kulturális javak tulajdonosa (birtokosa) köteles a javakat épségben fenntartani, őrzésükről, szakszerű kezelésükről és megóvásukról gondoskodni. A védetté nyilvánított kulturális javak tulajdonjogát csak írásbeli szerződés alapján lehet átruházni…A védetté nyilvánított kulturális javak ellenérték mellett történő tulajdon-átruházása esetén az államot elővásárlási jog illeti meg, amely jogát a Hivatalon keresztül gyakorolja…

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.