Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. December 15. 23:29, kedd | Helyi
Forrás: Útkeresés Segítő Szolgálat

Akinek a család az első

Akinek a család az első

Sohonyai Mária kitüntetést kapott

„A héten előkerült egy 2 éve gondozott és lezárt esetem – azért annyira nem magától, én hívtam be, mert iskolai jelzést kaptam igazolatlan hiányzásról. Nevezzük a srácot Dominak, tavasszal lesz 17 éves. 2 éve úgy találkoztunk, hogy ügyeletes voltam és az anyja hozta be, mert füves cigit tekert magyar órán és a tanár többszöri felszólítására sem hagyta abba. Ennek következtében az igazgatóiban kötött ki… Idén kaptam egy jelzést az iskolából 20 igazolatlan óráról, ezért küldtem egy behívó levelet Dominak és az anyának. (részlet Egy családgondozó reményei és kételyei blogból)
Ezt a történetet nem Sohonyai Mária mesélte. Annál sokkal diszkrétebb, amit ő hall, tapasztal, lát, az nem tartozik kívülállókra. Különböző családok, legkülönbözőbb gondjaival foglalkozik. Beszélgetésünk apropója, hogy kitüntetést kapott. Szerintem a legmagasabbat: a tulajdon kollégái szavazták meg, hogy őt illeti meg az Útkeresés Segítő Szolgálat részéről a Szociális munka napján az elismerés.
Mária határozott, pontos, rendkívül feladat-centrikus, elkötelezett szakember benyomását kelti. Olyan asszonyét, aki ugyanolyan mértékben használja az eszét és a szívét. S ennél a munkánál mindkettőre szüksége van. Családgondozó az Útkeresés Segítő Szolgálatnál, amely némi túlzással második otthona, hiszen megtudom, hogy az alapítása óta itt dolgozik. Az egész munka a gyermekekről szól, s így közvetlenül arról a családról, ahol élnek.
Családgondozó. Megértem, hogy azért tanult, azért dolgozik, dolgoznak a kollégáival, hogy megvédjék a gyermekeket, s lehetőség szerint egy működő családban tartsák őket. Van, amikor a család egyik tagja érzi, hogy a bajt már nem tudják egyedül megoldani, van, hogy a jelzés kívülről jön. Iskola, rokon, szomszéd, ismerős szól, hogy baj van, lehet a gyerekkel. Ilyenkor az Útkeresés szolgálat családsegítőjeként az a feladata, hogy azonosítsa a problémákat, s a megfelelő szakemberek bevonásával keressenek megoldást. A többi között adósságkezelési, nevelési, egészségügyi, pszichológia tanácsadás és gondozás, kinek mire van szüksége.
- Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor a hatóság kötelezi a családot együttműködésre - hangsúlyozza. - Ez olyankor fordul elő, amikor a gyermek veszélybe kerül, s ahhoz, hogy a családban maradhasson, kötelező a folyamatos együttműködés a családgondozói szolgálattal.
- Éhezés, bántalmazás?
- Szerencsére mióta biztosított a szociális étkeztetés az óvodákban, iskolákban éhező gyermekek nagyon ritkák. Rosszul ellátottak, érzelmi problémákkal küzdők többen.
- Hosszú időn keresztül van kapcsolatban nehéz helyzetben lévő gyermekekkel…
- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem kerülnek hozzám közel. Nem ritka az a kamasz, aki olyan titkait is megosztja velem, amit soha, senkinek. Azonban nem lehetek sem az édesanyjuk, sem a barátnőjük, nekem az a feladatom, hogy támogassam őket, és segítséget nyújtsak. Természetesen ezt a munkát nem lehet érzelmi megterhelés nélkül végezni. Ha elfogynak az energiáink, vagy elakadunk, bátran támaszkodhatunk egymásra. A segítők egymásnak is segítenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.