Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Alakul a következő rezsicsökkentés

Alakul a következő rezsicsökkentés

Biztosan csökken az áramhálózati alapdíj a lakossági fogyasztóknak szeptember 1-jétől, ugyanakkor ez önmagában még nem adja ki az ősztől esedékes 5,7 százalékos újabb rezsicsökkentést - írja a Napi Gazdaság. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendeletében mérsékelte az áramhálózati alapdíjat.

A lakossági fogyasztók tavaly november óta évente csatlakozási helyenként 1536 forintot fizettek ezen a jogcímen. Az elosztói alapdíj szeptember 1-jétől 90 forinttal, 1446 forintra csökken. Emellett viszont a fogyasztástól függő elosztói forgalmi díj kilowattóránként 8,54 forintról 8,58 forintra emelkedik.

A lap által megkérdezett iparági szakértők szerint a most megjelent rendelet minimális csökkenést jelenthet a háztartások számláiban, de arra még nem elegendő, hogy kiadja a szeptember 1-jére korábban bejelentett 5,7 százalékos következő rezsicsökkentést.

Mivel jelenleg egy kilowattóra áram végfelhasználói tarifája 39,84 forint – a támogatott díjszabás 38,44 forint –, az 5,7 százalékos mérséklés eléréséhez több mint 2 forintot kellene lefaragni az árból egységenként. Ehhez a lapunknak név nélkül nyilatkozó szakértők két utat láttak. Az egyik az egyetemes szolgáltatók árrése, amely ma közel 0,9 forintot tesz ki a teljes áron belül. Ennek teljes eltörlésével ugyan a kívánt rezsicsökkentés fele elérhető lenne, viszont ebben az esetben a szolgáltatóknak nem maradna fedezete az árban többek közt az ügyfélszolgálati rendszereik fenntartására.

A másik út a nagykereskedelmi tarifa csökkentése, ami jelenleg 17,3 – támogatással 16,2 – forintot tesz ki minden kilowattóra elfogyasztott áramban. Ennek mértéke ugyan csökkent tavaly a novemberi, sorrendben második villamosenergiaár-mérséklés során, de szakértők szerint itt még mindig lenne lehetőség szorítani a nadrágszíjon, a piacon ugyanis 13-14 forint környékén mozognak a jegyzésárak. Igaz, a lakossági ellátáshoz kapcsolódó nagykereskedelmi áramtermék technikailag eltér a tőzsdén forgó eszközöktől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során