Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Május 20. 17:57, szombat | Helyi
Forrás: Cs.Gy

Ami az egész világon a legnagyobb és a miénk /307,9 méter/!

Ami az egész világon a legnagyobb és a miénk /307,9 méter/!

Német biztosító előzetes véleménye: lehetetlen megépíteni, vagy ha mégis, a magyarok nem tudják – mesélte Horváth Adrián főtervező

A szándékosan így kiemelt cím és lead a mi Pentele-hídunkra vonatkozik és Dunavecsén hangzott el azon a konferencián, amelyet Dunavecse és Kisapostag önkormányzata és a dunaújvárosi „HÍD” Egyesület szervezett 2017. május 17.-re, (mert a nyáron lesz 10 éves a hídunk). A rendezvényen beszédet mondott három parlamenti képviselő: dr. Galambos Dénes, Font Sándor, Varga Gábor. Érdekes előadást tartott Horváth Adrián, a híd főtervezője, Vörös Sándor, Dunavecse polgármestere, Thoroczkay Zsolt, a NFM főosztályvezetője, Soltész Gyula, a hidat üzemeltető cég mérnöke. Felkért hozzászólóként mondott véleményt Rohonczi Sándor, a „HÍD” Egyesület ügyvivője, Nagy Attila, Kisapostag polgármestere és Kovács Péter, Dunavecse korábbi polgármestere.

Terjedelmi okból villanásokat, érdekes tényeket igyekszünk kiemelni az elhangzottakból.

Csoda, hogy megépült ez a híd, ajándék minden itt élőnek. Közel került Dunavecséhez egy megyei jogú város, amelynek kórháza, egyeteme, középiskolái, színháza és más szolgáltatásai szinte karnyújtásnyira vannak. A híd előtt kalocsai, kunszentmiklósi és más alföldi középiskolákban tanultak tovább az általános iskolából kikerült tanulóink. A legutolsó 3 évben diákjaink 77, 85, 76%-a tanul tovább valamelyik dunaújvárosi középiskolában.Várakozásunk ellenére beindult Vecséről egy elvándorlás. Többen vettek lakást Újvárosban és onnan járnak vissza dolgozni ide. Bács-Kiskun Megye szerepelteti értékei között a dunavecsei hidat, amelynek forgalma 8705 egységjármű, szemben a dunaföldvári hídon mért 7756 egységjárművel (Vörös Sándor).

Több oka is van annak, hogy ilyen hidat terveztünk. A közeli távvezeték oszlopok, az oda szánt kikötő, az uszályok hossza, amelyről a jobb parti két ártéri hidat (az autópálya két sávját ott külön híd hordja) felváltva tudtuk szerelni és a hídfő felé tolni. Tervezőként nem akartunk világcsúcsot, de tény, hogy még ma is a Pentele-híd 307,9 méteres nyílásköze a legnagyobb az úgynevezett „kosárfül” típusú hidak körében. Előny, hogy a kábelek rövidebbek, mint a ferdekábeles hídak esetében. Ráadásul ha baleset miatt sérül a tartókábel, ennél a hídnál két kábel sérülésekor is helyreállítható a híd. A dunavecsei parton összeszerelt mederhíd tömege 8700 tonna! Az átterhelés és az úsztatás valóban kényes művelet volt, de sikerült megoldani. A teljes híd acélanyaga 21 ezer tonna, rajta csak a festék 140 tonna (Horváth Adrián).

A híd tíz éve jelentősen átalakította a környezetet. Tervezés alatt van egy Duna-híd Paks és Kalocsa között, valamint Mohácsnál (Font Sándor).

A „HÍD” Egyesület eredményesen lobbizott. Vezetőségében magam is részt vettem több éven át. Generált a híd dunaújvárosi fejlesztéseket, például a kórház csaknem 7 milliárdos beruházását, ami 140 ezer főre emelte az ellátandó lakosságszámot, de a Hankook bővítéséhez is hozzájárult, mert nagyobb térségből jöhetnek munkavállalók (dr. Galambos Dénes).

Nagyszerű ez az összejövetel. A híd kapcsolatot teremt Apostaggal, Dunaegyházávalés további településekkel is. Megépítjük a kerékpárutat a hídhoz és Dunaújvároshoz (Nagy Attila)

Prosperáló gazdasághoz infrastruktúra kell, autópálya és Duna-híd például. Sokan segítettek. Dr. Szabó Ferenc vezérigazgató, aki a „HÍD” egyesület elnöke, majd tiszteletbeli elnöke is volt, Horváth István vezérigazgató, dr. Kálmán András, dr. Dorkota Lajos, Kovács Péter, Berg Tamás UKIG főmérnök. Volt egy terv a Budapestet elkerülő V0 vasútvonal kiépítésére, de áll ez a dolog. A térségbe tervezett kikötőt a Duna baloldalára lenne célszerű telepíteni, mert sokkal több a hely és az indukálhatna vasúti kapcsolatot a Duna két partja között (Rohonczi Sándor).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.