Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Április 03. 08:51, hétfő | Helyi

Ami nem dobja el saját magát

Ami nem dobja el saját magát

Tavasz, frissen zöldül a fű, lombjukat hajtják a fák, s ilyenkor még inkább szembeötlő, ha szemetet hord a szél.

- Ahogy polgármester úr is mondta az egyik közgyűlésen, a szemét nem magától kerül az utcákra, valaki elhagyja, eldobja- magyarázza Bencsik István, a Dunanett Nonprofit Kft általános igazgatója

A Dunanettről
- Nekünk, mint közszolgáltatást végző társaságnak települési szilárd hulladék összegyűjtése, elszállítására és ártalommentes elhelyezése a feladatunk.
Az edények mellé elhelyezett, vagy a város közparkjaiba, erdősávjaiba lerakott szemétnek, az összeszedésével nem mi foglalkozunk. A társasházak szeméttárolóinál maradt hulladékot a társasház, a közterületeken, parkokban eldobott, vagy illegálisan elhelyezett szemetet a polgármesteri hivatal városüzemeltetési és beruházási osztálya szedeti össze. Természetesen a szemétmentesítés azzal kellene, hogy elkezdődjön, hogy nem is dobjuk el.
Szállítás, válogatás, elhelyezés…
- Mi szállítjuk el a kézi szemetesekből, a szelektívgyűjtőkből, és a társasházi szemétgyűjtőkből a hulladékot. Mindemellett a házhoz menő lomtalanítást is mi végezzük. A családi házas övezetben a zöldhulladék elszállítása és a zsákos szelektív gyűjtés is a mi feladatunk. Tudomásul kell vennünk, hogy egyre több szemét képződik. Ebből adódik, hogy nem mindig elegendő nagyságú a társasházak által megrendelt edény. Másrészt pedig nem mindig a háztartási hulladékkal telnek meg a kukák. Így, sok olyan anyag veszi el a helyet a lakossági kommunális hulladéktól, amelyet nem is szabadna a szemetesekbe helyezni. Sajnos a veszélyes hulladékok és az építési törmelékek is gyakorta a kukákba kerülnek. A szétválogatható, újrahasznosítható anyagoknak, így az üvegnek, a papírnak és a műanyagnak sem ott a helye.
A felhasználható szemét…
- A dolgok összefüggnek, ha a szétválogatható, újrahasznosítható anyagok nem kerülnek a lerakókba, akkor kisebb lesz a környezetterhelés. Fokozottabb hangsúlyt kell, hogy kapjanak tehát a szelektív hulladékgyűjtők. A tervünk az, hogy egy-két éven belül minden társas és családi házhoz a hagyományos kukák mellé szelektív gyűjtőket is elhelyezzünk, azaz kétkukás rendszert vezetnénk be. Természetesen mindennek jelentős anyagi vonzata van, ha a Közép-Dunavidéki Hulladékgazdálkodási Rendszer működni kezd, akkor lesz is erre lehetőségünk.
A lomtalanítás
- Évente egy alkalommal ingyenesen végezzük a lomtalanítást. Azonban… Nagyon sokan lomnak tartják a háztartásban keletkező összes hulladékot. Vannak, akik úgy gondolják, hogy amik nem férnek bele a szemetes edényekbe, azokat visszük el az évenkénti lomtalanításkor. A lomtalanítási szezonunk április 15. után kezdődik, van egy rövid nyári szünetünk, de gyakorlatilag őszre végigjárjuk a várost. Fontos tudni, hogy nem visszük el a veszélyes hulladékokat, a használt gumiabroncsokat, az elektronikai berendezéseket, a festékeket, az építési törmeléket sem. Ezek nem kerülhetnek ugyanis a szemétlerakókba. Mindezeknek megvan a maga helyük. A használt abroncsok az új rendelkezés értelmében átadhatók a gumijavítóknak és értékesítőknek. A gyógyszereket visszavihetjük a patikába, az elektronikus hulladék elhelyezésével külön cég foglalkozik. Ami nem fér bele a szemetesekbe, azoknak konténereket rendelhetünk.
Egységben a jövő
- Bizonyos fejlesztéseket egy városi nonprofit cég egyedül képtelen végrehajtani. Tőke kell, például a szelektív gyűjtők számának bővítéséhez, a szemét válogatásához is. Erre lehet megoldás a Közép-Dunavidéki Hulladékgazdálkodási Rendszer működése. Ez a 164 települést tömörítő társulás már megoldaná az említett problémákat. 14 milliárd forintot hagyott jóvá a NHKV-n keresztül rendszerünk fejlesztésére a kormány. A szervezet előnyeit remélhetően rövid időn belül már érzékelni tudjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.