Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. December 13. 22:48, hétfő | Helyi

Áramot termel a Balaton vize

Áramot termel a Balaton vize

A Kistérségi Innovációs Díj-jal kitüntetett végzős főiskolai hallgató, Tápai Ádám számítógépes szimulációval segítette (eredményesen) egy, a Sió dunai árvízkapujához telepítendő turbina lehető legjobb hatásfokú modelljének m

„Tápai Ádám Dunaújvárosban a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskolában végzett Gépésztechnikusként. Felsőoktatási tanulmányát a Dunaújvárosi Főiskolán 2007-ben kezdte meg Gépészmérnökképzésen. Jelenleg végzős hallgató, Karbantartás szakirányon. Múlt évben TDK első helyezést ért el a benyújtott munkával … a projekt keretében egy nemrég megvalósult törpe vízturbina tervezésekor felmerült részproblémát oldott meg ANSYS CFX számítógépes szimulációval”. (az innovációs díjhoz fűzött méltatás két részlete).

Hogyan és miért pályázott az idén második alkalommal meghirdetett Kistérségi Innovációs Díjra?

– Lényegében Szlivka tanár úrnak (dr. Szlivka Ferenc egyetemi tanár) köszönhetem, hogy tavaly egy komoly feladat kidolgozója lehettem a TDK (tudományos diákkör) keretei között. A tanár úr többünknek említette, hogy lenne mód elmélyült ismeretszerzésre és érdekes problémamegoldásra. Ajánlata felkeltette a figyelmemet. Arra gondoltam, érdemesebb lenne ilyen irányba is kihasználni a főiskola nyújtotta lehetőséget, mint egyszerűbb diákmunkára vállalkozni. Éltem a lehetőséggel, bár nem tudtam akkor, hogy miről lenne szó. Ö több témát is ajánlott, köztük a vízturbina tervezését elsősorban. Elfogadtam, mert ez a valós és aktuális feladatnak ígérkezett.

Röviden összefoglalva mi volt a megoldandó probléma lényege és milyen eredményre jutott?

– A megújuló, más néven „zöld energia” kiaknázása hazánkban is mind fontosabb. A Dunát is ide számítva a műszakilag felhasználható vízi energiának mindössze 5 százalékát hasznosítjuk. Az országban vannak olyan helyek, ahová viszonylag kis beruházási költséggel lehet törpe vízturbinát telepíteni. A meglevő gátakat felhasználva „csak” az engedélyezési eljárást és a turbinák gépészeti részét kell megfinanszírozni, a gátak már adottak. Az egyik ilyen hely a Sió árvízkapu Szekszárd közelében, ahol a hajózsilip mellett volt egy beépített angolnafogó.

Angolnafogóból törpevízmű?

– Igen. Épp ennek megtervezése volt a feladat. Az angolnafogó a gát testébe beépített felül 80, kilépő nyílásánál 120 centiméter átmérőjű kürtő. Az abban elhelyezett perforált lemezen át jutott a Balatonból leeresztett és a Kapos folyón érkező víz a Dunába. Az eltelt évtizedek bizonyították, hogy az angolnafogóra nincs szükség, angolna nem akadt ott fenn. A kürtő méretei adottak, diffúzor szerepet tölt be az oda elhelyezhető turbina „háza” gyanánt. (Diffúzor = csővezetéknek az áramlás irányában folyamatosan növekvő keresztmetszetű része, amelyben az áramló közeg mozgási energiája nyomási energiává alakítható; idegen szavak szótára). A kürtő mérete tehát nem módosítható, csak az álló és forgó turbinalapátok méretével, elhelyezésével, dőlésszögével lehet optimalizálni a kinyerhető energia mennyiségét. Ilyen esetekben a hagyományos módszer az, hogy kicsinyített modellel végzik az áramlástani próbákat és határozzák meg az optimális méretezést. A számítógépes szimulációs számítás, amire vállalkoztam, olcsóbb és gyorsabban adott eredményt, mint egy kicsinyített modell. (Az első ábra a turbina elhelyezését szemlélteti a kürtőben, a másodikon a visszaáramlás erővonalai is látszanak, amelyeket jól megválasztott terelőlapátokkal sikerült kiküszöbölni)

Mennyi időt fordított díjnyertes pályázatának elkészítésére?

– Nagyjából kitöltötte a tavalyi nyaramat. Június vége felé kezdtem a munkát és a TDK dolgozat leadásának novemberi határideje előtt egy héttel készültem el. A szimulációhoz használt ANSYS program alapos megismerésére fordítottam az idő 80 százalékát. A TDK dolgozat önálló hallgatói munka. Mindemellett mind elméleti, mind gyakorlati kérdésekben sokat segített Szlivka tanár úr. A díj kettős. A TDK konferencián első lett a dolgozatom. Azt adtam be az innovációs pályázatra is.

Hol tart a gyakorlati megvalósítás?

– A turbina elkészült. Dr Szlivka Ferenc volt a főtervező. Már be is építették az árvízkapunál az angolnafogó helyére. Működik, áramot termel. Éves szinten 150 MWó villamos-energiát állít elő, sőt ennél valamivel többet is. Különösen, amióta folyamatos a vízleeresztés a Balatonból. Másodpercenként két-három köbméter víz halad át a turbinán. A vízszintkülönbség két-három méter között van. A törpevízmű által hasznosított energia fedezi egy négyszáz lelkes település áramellátását.

Gratulálok, hogy főiskolai hallgatóként részese lett egy példaként szolgáló fejlesztésben. Hogyan tovább?

– Az országos TDK konferenciát (OTDK) 2011 áprilisában Baján rendezik meg. Ott ezzel és a pneumobil dolgozattal képviselem a Dunaújvárosi Főiskolát. Nem egyedül, a főiskolánkról többen veszünk részt azon a megmérettetésen.

A pneumobil pályázatról mondana egy rövid ismertetést.

– Részt vettem az idei TDK pályázaton is. A Dunaújvárosi Főiskola egy hallgatói csapata a „VELOSZITI” (melynek csapatkapitánya voltam) épített egy sűrített levegővel hajtott járművet, és részt vettünk vele nemzetközi versenyen, ahol 3. helyezést értünk el, magunk mögött hagyva neves egyetemeket. Azt vizsgáltam a dolgozatban, hogy mennyi sűrített levegőt kell a munkahengerekbe juttatni ahhoz, hogy a hajtás a leggazdaságosabb legyen. A versenyen kapunk egy palack sűrített levegőt, beállított nyomásértéken. Azzal kell gazdálkodni. Az nyer, akinek a járműve a legnagyobb utat tudja megtenni. Ehhez optimalizálni kellett a levegő hengerekbe juttatását, kellő pillanatban elzárni a sűrített levegő beáramlását, hogy maximálisan ki lehessen használni a levegő expanzióját (térfogat-növekedését).

Sok sikert kívánok a bajai konferenciához!

csgy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.