Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Április 11. 16:12, csütörtök | Helyi
Forrás: infodunaujvaros.hu, fotó: Sándor Judit

Atyák, lelkészek, akik magánemberek is (I. rész)

Atyák, lelkészek, akik magánemberek is (I. rész)

A papi, lelkészi hivatás egy kicsit misztikus a világi emberek között. Most induló sorozatunkban a római katolikus egyház és a református egyházközösség dunaújvárosi vezetőjének a mindennapjaiba szerettünk volna betekinteni.

Baltási Nándor (képünkön) római katolikus plébánost „faggattuk”.

Baltási Nándor valószínűleg sokak számára több újdonságot mondott.
- Hogyan, miként lehet napjainkban valakiből római katolikus pap?
- Nincs erre válasz, ugyanúgy, mint ahogy arra sem, hogyan lesz valakiből építész. Persze kell az a közeg, elsősorban a család, ahol a hit mélyen jelen van a mindennapokban. És kell a hivatás, ami a leglényegesebb ahhoz, hogy valaki a papi életet válassza. Technikailag pedig kell hozzá érettségi. Érdekes, hogy rögtön az érettségi után kevesen választják a papi pályát, sőt, aki teológiát végez, azokból sem lesz mindenki pap. Napjainkban már lehet Budapesten és több vidéki városban is teológiát tanulni, ami a papi pályához szükséges. Az én időmben még nem így volt. Mi is felsőfokú végzettséget szereztünk, de az nem volt államilag elfogadott, ezért diplomát sem kaptunk.

- A szocialista rendszerben a hitélet és a világi élet nagyon eltávolodott egymástól, ezért sokak számára egy kicsit misztikus a papi hivatás. Felmerül a kérdés: egy papi állás ugyanolyan, mint például egy munkásé a vasműben?
- Először arra reagálnék, hogy miért volt ez az eltávolodás? A szocializmusban a „klerikarizmust” üldözték. Nagyon durva hátrányok érték, aki vallását gyakorolta. Erről sokat lehetne beszélni, sorsokat, életeket tettek tönkre, például felsőfokú tanintézménybe nagyon nehéz volt bejutni egyházi érettségivel. Visszatérve a kérdéshez, a papi hivatás nem olyan „munka” mint a vasműben dolgozó munkásé. Alapvető különbség, hogy a miénk állapotbeli hivatás. Ez azt jelenti, hogy nincs munkaidő és szabadidő, a pap az mindig pap, és rendelkezésre kell állnia. Jelenlétével is Krisztust hirdeti. Ahova kinevezte a püspök, köteles ott lakni, ebből következik, lakást és a rezsi térítésmentesen kapjuk a plébánián. Javadalmat kapunk a plébániától, aminek személyi jövedelemadó- és társadalombiztosítási járulékait a Magyar Püspöki Kar fizeti be az adóhivatalnak az összes felszentelt egyházi személy után. Vannak természetbeli juttatások is. Például van, aki több település feladatait látja el, ezt kocsi nélkül képtelenség lenne megoldani, ezért van, aki autót kap, de ez az egyházmegye tulajdona.
- Önöknek ezek szerint nem jár se szabadnap, se szabadság?
- De: négy hét szabadsággal és heti egy szabadnappal rendelkezünk. Van helyettesítési beosztás, azonban egy-egy szabadságnál át kell rendeznünk a szertartások rendjét, hogy helyettes segítségével meg tudjuk oldani. Azonban négy hetet, vagy akár egyet is egyszerre kivenni nagyon nehéz, hiszen szombaton és vasárnap van nálunk, viccesen szólva, a nagyüzem. Nyáron nagyon ritkán megyek szabadságra, viszont minden télen egy hetet síelek, de úgy, hogy vasárnap délután indulok, és szombatra mindig itthon vagyok. Egy megkötés van, ha külföldre utazom, azt be kell jelentenem az Egyházmegyei Hivatalnak.
- A nyugdíjba vonulással, hogy áll a helyzet?
- Államilag már nyugdíjas vagyok, de egyházilag még nem. Hetvenöt évesen kell benyújtanunk a nyugdíjkérelmünket, azután azt a püspök atya vagy elfogadja, vagy megkér, hogy folytassam.
- Az állomáshely váltás se könnyű Önöknél, már csak azért sem, mert ismereteim szerint néhány egyházmegye átnyúlik a történelmi Magyarországra…
- Ez már nincsen így. II. János Pál pápa 1993. május 30-án kelt, „Hungarorum gens” kezdetű apostoli konstitúciójával átalakította a teljes magyarországi egyházmegyerendszert, így már minden egyházmegyénk csak Magyarországot érinti. Elég nagy felzúdulás volt ebből, mert sokan mondták: a Vatikán elismerte Trianont. Egyébként a megyéspüspök bárhová áthelyezhet minket, (a papszentelés előtt minden jelölt fogadalmat tesz, aminek egyike a püspöknek való engedelmesség), de már nem annyira szigorú ezen a területen sem az élet, mint korábban.
- Mivel Önök cölibátusban élnek, miként működik a háztartás vezetése, főzés, takarítás, bevásárlás.
- Ezt minden pap másként oldja meg. Van plébánia, ahol alkalmaznak valakit ezeknek az elvégzésére, sok helyen a pap édesanyja, vagy valaki rokona segít be, vagy önkéntesek segítenek főleg az öregebb atyáknak. Nekem a konyhai és háztartási munka kikapcsolódás, főzök valamit és több napig azt fogyasztom. Ma már van mosogatógép, mosógép, szárító, ezek a gépek sok munkát elvégeznek. A takarítás nem a kedvencem, de azt is elvégzem lassan-lassan. Befejezésül szeretném elmondani, hogy a papnak az életviteli gondok másodlagosak. Emberekkel foglalkozik, ami lelki súly. Hordozza magában a rábízottak lelki üdvének sorsát. Minden vasárnap egy szentmisét a saját híveiért mutat be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.