Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Augusztus 19. 20:56, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Augusztus 20. - Tizenkét megyére és a fővárosra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Augusztus 20. - Tizenkét megyére és a fővárosra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

A várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás veszélye miatt tizenkét megyére és Budapestre figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat szerdára.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a felhőszakadás miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Pest megyére, valamint a fővárosra adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken egy-egy zápor, zivatar során rövid idő alatt 30 milliméternél is több eső hullhat.
Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Pest megyére továbbá Budapestre a várható heves zivatarok miatt is kiadták szerdára az elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken olyan heves zivatarokra is készülni kell, amelyet károkozó szél, illetve jégeső kísérhet.
A meteorológiai szolgálat azt írta: szerda délelőtt az északnyugati megyékben van esély néhány - nem heves - zivatar kialakulására.
Délután és este a főváros tágabb környezetében, az Északi-középhegység vidékén és az Észak-Alföldi régióban valószínű elszórtan zivatar. Ezekhez kísérőjelenségként leginkább felhőszakadás társulhat, de egy-egy helyen (elsősorban a Tiszántúl északi harmadán) átmenetileg viharos (70-80 kilométer/óránál meghaladó) szél és jégeső is előfordulhat.
Késő este, éjjel délnyugaton jelenhetnek meg a zivatarok, ezek közül egy-egy hevesebb is lehet – tették hozzá.
Mindemellett kiemelték, hogy az előrejelzések bizonytalansága meglehetősen nagy az ünnepi rendezvények lebonyolítása szempontjából. "A mostani számítások szerint a leírt időjárási események inkább helyi jellegűek lehetnek, rendszerbe fejlődött, nagy területet (egész megyéket, országrészeket) érintő viharok megjelenése nem valószínű" - írták a figyelmeztetésben, hozzátéve: "egy-egy adott helyen a fenti események bekövetkezésének valószínűsége alacsony, kizárni az említett területeken és időpontokban mégsem lehet őket".
Varga László, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző osztályának vezetője egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta: egy hullámzó frontálzóna éri el az országot, amelynek hatására szerdán délután, a kora esti, illetve az éjjeli órákban is lehetnek Budapest térségében záporok, zivatarok. Ugyanakkor - jelezte - ennyi idővel az esemény előtt még nem lehet biztosan megmondani, a tűzijáték idején lesz-e zivatar. A meteorológiai szolgálat is részt vesz a rendezvény biztosításáért felelős operatív törzsben, s idén az egyik uszályra - amelyről a tűzijátékot lövik fel - egy mobil szélmérő állomást is telepíttek - tette hozzá.
Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalát felügyelő helyettes államtitkár közölte, a szervezők biztonsági szempontból is minden eshetőségre felkészültek, a biztosítási tervek kész vannak. Szükség esetén a tűzijátékot bármikor leállíthatják, és idén - a korábbi évek gyakorlatával ellentétben - a rakpartokon nem kapcsolják le a közvilágítást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során