Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Augusztus 29. 21:54, hétfő | Helyi

Az a bűvös laktám

Az a bűvös laktám

- Minél többen jöjjenek, s adják be a kérvényüket, ne riasszon el senkit az új kérelmezési rendszer – biztat Nagy Katalin, a Dunaújvárosi Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályának vezetője.

Rábólint megerősítéséül Dr. Nyikomné Gévai Katalin, akinek többek között a lakásfenntartási támogatások is a feladatai közé tartoznak. Megváltozik ugyanis szeptember 1-jétől a lakásfenntartási támogatás feltétel rendszere, „beleolvad" a gáz- és távhő-támogatás, s ezzel együtt számos eljárási szabály módosul. Csokorba szedtük a legfontosabb tudnivalókat.

1. A legfontosabb, hogy az önkormányzat szociális osztályához kell a kérelmeket leadni, vagy személyesen vagy postán. Persze az ügyintézéseket már el lehet kezdeni előbb is, kérelmek kitöltése, igazolások beszerzése nem egyszerű feladat elé állítja mindazokat, akik úgy vélik, hogy jogosultak lennének a távhő-támogatás helyett fennmaradó lakásfenntartási támogatásra.

2. A népszerű és rövidített nevű „laktámra” ettől kezdve sokkal többen lesznek jogosultak, hiszen megemelték azt a jövedelemhatárt, amitől a támogatás már jár. Korábban ez családtagonként 57.000 forint volt, s ezt emelték meg fogyasztási egységenként 71.250 forintra.


3. A fogyasztási egység kifejezést a korábban már távhő-támogatottak ismerik, lényege, hogy a háztartás egy főre eső jövedelmét nem úgy számolják ki, hogy az összes bevételt elosztják a lakásban lakók számával. Ez úgy néz ki, a táblázat alapján, hogy a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0; a második: 0,9; minden további nagykorú arányszáma 0,8; a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8 és minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.) Tehát tényszerűen magasabb lesz az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem, mintha személyenként számolnánk.


4. A jövedelembe nagyon sok dolog beletartozik a GYES, GYED, a családi pótlék, a gyerektartás is, s a háztartásban élők mindegyikénél külön-külön kell ezek havi nettó összegét felvezetni. Amelyik jövedelem nem havonkénti, annál az éves jövedelem egytizenkedét kell feltüntetni. És persze mindezekről igazolószelvény vagy banki átutalás kell.


5. Kell még az ingatlanról a nagyságát igazoló hiteles irat is ( tulajdoni lap, adásvételi szerződés) illetve bérleti- vagy albérleti szerződés.
Érdemes végigbogarászni a kérelem mögötti tudnivalókat, egésze szépen csokorba szedték az szociális osztály dolgozói a tudnivalókat és a csatolandókat, mert nagyban megkönnyíti a nyomtatvány kitöltését, s elősegíti, hogy lehető legkevesebb hiánypótlásra legyen szükség. Summa summarum neki kell kezdeni a papírok összegyűjtésének.


6. Fontos dolog, amire a kérelmezőknek oda kell figyelni, hogy azoknak a jövedelmét kell figyelembe venni, akik életvitelszerűen a lakásban élnek. Azaz lehet valakinek két bejelentett lakcíme, ott számít, ahol életvitelszerűen lakik. Természetesen a fenti fogyasztási egységes logikából következik, hogy azok kapják a több támogatást, ahol kevesebb pénzből többen élnek.


7. Még egy új eljárási kifejezést meg kell ismerni ez a vagyon szó. Az új rendelkezés ugyanis a jogosultság alapfelvetéseként jelöli meg ezt is.
„A vagyon mértékének megállapításakor az ingatlant, a járművet és a forgalomképes vagyoni értékű jogot kell figyelembe venni, nem kell azonban beszámítani a kérelmező (jogosult) által lakott ingatlant, az általa lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jogot, valamint a mozgáskorlátozottságára tekintettel fenntartott gépjármű értékét.”
Ebből logikusan következik, hogy a személygépkocsi vagyontárgynak minősül, a hétvégi telek - is többek között. A rendelkezés értékhatárokat szab meg. Külön-külön számított forgalmi értéke nem haladhatja meg az öregségi minimum legkisebb összegének harmincszorosát. Azaz lefordítva, akinek a kocsija vagy a kertje a példának okáért jelenleg többet ér 855.000 forintnál az nem jogosult Illetve ha több 855.000 forint alatti vagyontárgya van, akkor ezek értéke összesen nem haladhatja meg a 2.280.000 forintot.
A nyomtatványok minden tudnivalót tartalmaznak, de személyesen is tudnak az érdeklődők az osztály dolgozóitól felvilágosítást kérni.

Igazolás a távfűtésről

Városunk közigazgatási területén élőknek még egy új kötelezettségük van. Az általuk kiválasztott szolgáltatótól igazolást kell kérniük arról, hogy az elmúlt esztendőben átlagosan mennyi volt az egy havi fizetnivalójuk. Azért javasolják, hogy válasszák ki, hogy kitől kérik az igazolást, mert odakapják a támogatást is. Nem érdemes ugyanis több szolgáltatás között megosztani az összeget, lett légyen havonta néhány ezer forintos támogatásról van szó. Az alábbi próbaszámításokból ez jól látszik. A szociális iroda munkatársai éppen ezért azt javasolják, hogy ezen igazolás megszerzése legyen a kérelmezők első lépése. Nyomtatványokat letölthetnek a netről, kérhetnek a polgármesteri hivatalból és a szolgáltatókhoz is kihelyeznek. A kérelem beadásának időpontjától jár a támogatás, ha megítélik, érdemes a határidő előtt is már elkezdeni az ügyek intézését.
A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft-nek számlázást végző Ügyvitel Szolgáltató Kft. felkészült az igazolások kiadására. A távhőszolgáltató társaság mind a korábbi gáz- és távhő-támogatásnál, mind a lakásfenntartási támogatásnál preferált helyzetben van. Neszmélyi Loránd, az Ügyvitel Szolgáltató Kft. ügyvezető-igazgató elmondta, hogy semmi gondot nem okoz nekik az igazolások kiadása, s a munkatársak már most szívesen állnak a kérelmezők rendelkezésére.


Mennyi az annyi?

Egyelőre még – mivel csak szeptember 1-jétől ér a rendszer, így csak próbaszámításokat lehet végezni. A képlet bonyolult, a számításokat a számítógép végzi, így az ügyintézőknek semmi, de semmi közük nincs ahhoz, hogy ki mennyi juttatást kap majd. Abban viszont mindenkinek szívesen segítenek, hogy pontosan legyen kitöltve a nyomtatvány, s már most újabb munkaerőket állítanak be, akik a várhatóan megnövekedő forgalomra készen állnak.
Az alábbi kormányzati portál által összeállított példák azt mutatják, hogy - a jogszabályban meghatározott bizonyos típus feltételek együttes megléte esetén – a támogatások összege egy-egy esetben miként alakulhat.
• Egytagú háztartás esetében, ha az egy fogyasztási egységre eső jövedelem 28.500 Ft, akkor a támogatás összege 3.600 Ft/hó. (Változatlan marad.)
• Egytagú háztartás esetében, ha az egy fogyasztási egységre eső jövedelem 60.600 Ft, akkor a támogatás összege 2.500 Ft/hó. (A jelenlegi szabályozás szerint nem jogosult támogatásra a jövedelem miatt.)
• Kéttagú, egy kiskorút nevelő háztartás esetében, ha az egy fogyasztási egységre eső jövedelem 19.675 Ft, akkor a támogatás összege 5.500 Ft/hó. (Változatlan marad.)
• Kéttagú, egy kiskorút nevelő háztartás esetében, ha az egy fogyasztási egységre eső jövedelem 56.850 Ft, akkor a támogatás összege 2.500 Ft/hó. (A jelenlegi szabályozás szerint nem jogosult támogatásra a jövedelem miatt.)
• Négytagú, kettő kiskorút nevelő háztartás esetében, ha az egy fogyasztási egységre eső jövedelem 32.243 Ft, akkor a támogatás összege 6.100 Ft/hó. (6700 Ft/hó-ról csökken a fogyasztási egységre történő áttérés miatt) • Négytagú, kettő kiskorút nevelő háztartás esetében, ha az egy fogyasztási egységre eső jövedelem 54.928 Ft, akkor a támogatás összege 2.600 Ft/hó. (A jelenlegi szabályozás szerint nem jogosult támogatásra a jövedelem miatt.)
• Öttagú, három kiskorút nevelő háztartás esetében, ha az egy fogyasztási egységre eső jövedelem 31.964 Ft, akkor a támogatás összege 6.600 Ft/hó. (7.200 Ft/hó-ról csökken a fogyasztási egységre történő áttérés miatt)
• Öttagú, három kiskorút nevelő háztartás esetében, ha az egy fogyasztási egységre eső jövedelem 56.821 Ft, akkor a támogatás összege 2.500 Ft/hó. (A jelenlegi szabályozás szerint nem jogosult támogatásra a jövedelem miatt.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.