Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Június 30. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Az amerikai legfelsőbb bíróság eltörölte a louisianai abortusztörvény szigorításait

Az amerikai legfelsőbb bíróság eltörölte a louisianai abortusztörvény szigorításait

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság, amely az alkotmánybíróság szerepét tölti be, hétfőn 5:4 arányban leszavazta a louisianai abortusztörvény szigorításait.

A döntés meghozatalakor az alkotmánybíróság elnöke, a konzervatív - még George W. Bush elnök által kinevezett - John Roberts a négy liberális bíróval együtt szavazott, azzal érvelve, hogy a törvény "súlyos terheket" ró az abortuszra váró nőkre.

A 2014 óta érvényben lévő törvény értelmében a mesterséges terhességmegszakítást végző orvosoknak Louisiana állam egész területén úgynevezett betegbefogadási engedélyt kellett kérniük a praxisjoguk szerinti 30 mérföldes (48 kilométeres) körzetben lévő bármely kórháztól. Szakemberek szerint az ilyen engedélyek megszerzése sok helyütt kifejezett nehézségekbe ütközött.

A déli állam e törvényt támogató vezetői és törvényhozói a nők egészségének védelmével érveltek, ám a bírálók szerint a törvény korlátozta a nők jogát az abortuszhoz, s jogvédő csoportok ezért fordultak a szövetségi legfelsőbb bírósághoz. A keresetet Shreveport város egyik klinikája nyújtotta be, jogvédők támogatásával.

Indoklásában a legfelsőbb bíróság utalt arra is, hogy 2016-ban egy hasonló, texasi törvényt már leszavazott. John Roberts bíró azzal is érvelt: a kérdés nem az, hogy a 2016-os döntés helyes volt-e, vagy sem, hanem hogy "jobb csatlakozni hozzá". A négy konzervatív bíró a döntés ellen szavazott, s Clarence Thomas bíró kiemelte, hogy a testület "állandósítja jogilag rosszul megalapozott (korábbi) abortuszdöntését".

Donald Trump elnöksége idején ez az első jelentős alkotmánybírósági döntés abortusz-ügyben. A művi terhességmegszakítás kérdése egyébként megosztja az amerikai politikusokat és a társadalmat is. Sok, elsősorban déli tagállamban szigorú abortuszellenes törvényeket hoztak, míg több tagállamban, például New Yorkban, oly mértékben lazítottak a szigorúságon, hogy lehetővé teszik a születés pillanatában végzett abortuszt is, az újszülöttek ellátásának mellőzésével.

Louisiana mellett több más tagállamban is a szövetségi alkotmánybírósághoz fordultak a szigorítások miatt. Az Egyesült Államokban a szövetségi legfelsőbb bíróság által 1973-ben meghozott és történelminek minősített Roe/Wade-döntés legalizálta az abortuszt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése