Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 04. 18:03, szombat | Külföld
Forrás: mti

Az örökségvédelemre összpontosító európai hálózat jöhet létre

Az örökségvédelemre összpontosító európai hálózat jöhet létre

Az örökségvédelemre összpontosító európai hálózat létrehozásáról tanácskoztak pénteken Európa-ügyi miniszterek és kulturális miniszterek Párizsban.

Magyarország támogatja egy olyan európai hálózat létrehozását, amely koordinálja az Európai Unióban rendelkezésre álló, nemzeti örökséggel kapcsolatos szakértelmet - mondta el Takács Szabolcs pénteken a Notre-Dame tetőszerkezetének leégése miatt szervezett párizsi tanácskozás után az MTI-nek.

Kiemelte, hogy Magyarország ennek kapcsán három dolgot tart fontosnak: kapjon kiemelt szerepet a zsidó-keresztény kultúra európai kincsének megőrzése, ne egy újabb Brüsszel-központú intézmény jöjjön létre, hanem a kormányok és a szakértők között legyen szoros együttműködés, támogatva a veszélyeztetett örökség védelmét Európában. Harmadikként arra hívta fel a figyelmet, hogy a kezdeményezés ne vonjon el pénzt az uniós költségvetés felzárkóztatást segítő, valamint az agrárszektor forrásaiból.

Magyarország támogatja, hogy lehetővé váljon ez az együttműködés - mondta az államtitkár, hozzáfűzve: ezen belül lehetőséget kell biztosítani az európai fiataloknak, akár az Erasmus+ program kiszélesítésével, hogy részt vehessenek az örökségmegőrzési és -helyreállítási erőfeszítésekben.

Az államtitkár elmondta, hogy a magyar kormány nem csupán európai örökségvédelmi kezdeményezésként tekint a párizsi tanácskozásra, hanem lehetőségként, hogy kiálljunk az Európa alapját jelentő zsidó-keresztény szellemi és kulturális alapértékek mellett.

Felidézte, hogy a párizsi székesegyház tragédiája után a magyar kormány, az önkormányzatok és magánszemélyek egyaránt szolidárisak voltak, részt vettek az európai összefogásban, amely a segítségnyújtást és az európai épített örökség megvédését célozza. Az egységes Európa gondolata kezdetektől összefonódott a kereszténységgel, a Notre-Dame pedig mintegy 1000 éves szimbóluma az európai keresztény örökségnek - mutatott rá.

Takács Szabolcs kitért arra is, hogy pénteken külön találkozón vett részt Amélie de Montchalin francia EU-ügyi miniszterrel és Clément Beaune elnöki főtanácsadóval. A találkozón elmondta, hogy Magyarország sok esetben pozitívan értékeli a francia elnök Európa jövőjére vonatkozó javaslatait, s különösen egyetértenek az európai védelempolitika megerősítésével, a közös agrárpolitika megvédésével, amely fontos kérdés lesz a következő költségvetési tárgyalások függvényében.

Tájékoztatta továbbá a partnereket arról, hogy Magyarország nem fog támogatni olyan kezdeményezéseket, amelyek a migránsbefogadást összekötnék akár az uniós támogatásokkal, akár a schengeni rendszeren belüli szabad mozgással. A migrációból fakadó közös kérdésekről kifejtette, hogy létre kell hozni a schengeni országok belügyminisztereinek külön tanácsát, s véleménye szerint tárgyalópartnerei ezt a kezdeményezést támogatják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.