Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Február 05. 11:53, péntek | Helyi
Forrás: Fekete Györgyi

Az otthontalanság otthona

Az otthontalanság otthona

- Dunaújvárosban senki nem hal éhen, s nem fagy meg, aki igénybe veszi a Hajléktalan ellátó Centrum szolgáltatásait – tudom meg Kissné Fekete Évától, az Útkeresés Segítő Szolgálat vezetőjétől.

S valóban a vasútállomás melletti épületben többféle igénynek igyekeznek szolgáltatást nyújtani. Így azoknak is van ellátás, akik éjjelre vagy csak nappalra fedelet is szeretnének, s azoknak is, akik olcsóbb „ágybérletet” igénybe vennének. A választás a bejelentkező kezében van, elméletileg korlátozott a férőhely, de tél-víz idején, senki sem marad az ajtón kívül – akármilyen állapotban van is. Nem könnyű a hajléktalan lét, megviseli az egészséget és a lelket egyaránt, továbbronthatja az állapotukat a dohányzás, az ital és most már egyre többnél, főleg a fiatalabbaknál a drog. Minden évben vannak halottaink az ötven körüli korosztályból. A rák itt is szedi áldozatait…
- Ez nem kórház…
- Nem, de vannak, akik az utolsó pillanatig ragaszkodnak ahhoz, hogy itt maradjanak. Mi igyekszünk mindent megtenni, sebeket kezelni, gondozni ilyen betegeinket, amíg lehet, mert érezzük, hogy az ittlétükből reményt merítenek. Dr. Rombauer Edit főorvos asszony is hetente rendel nálunk, így nyomon tudja követni klienseink állapotát.
Harmadik generációs hajléktalanok
Beszélgetésünkből kiderül, hogy egyre több fiatal jelenik meg a hajléktalan ellátásban. Nincs kapaszkodó az állami gondoskodásból kikerülőknek, mások családi konfliktusok miatt hagyják el a családot. De az otthontalanság öröklődhet is. Hamarosan megszületik náluk a már harmadik generációs hajléktalan. Nagyszülei is azok voltak, s most édesanyja is a Hajléktalan Centrumban várja kisbabáját.
Katona Péter a centrum részlegvezetője. Kollégáival igyekszik rendet és rendszert biztosítani különböző „szolgáltatásokat” igénybe vevők számára. Érthető, hiszen vannak, akik innen járnak több műszakba dolgozni, mások pedig pihenni szeretnének. Ehhez szabályok kellenek és alkalmazkodást követel, ez persze nem mindenkinek tetszik.
Az éjjeli menedékhelyet délután 5 órától lehet elfoglalni, este 9 az utolsó érkezési lehetőség, kivétel persze lehet annak, aki dolgozik, vagy előre jelzi a késését. Ha itt akar aludni, nem mehet ki éjjel bulizni, hiszen tizenegynéhány ember van egy-egy szobában, így is 10-11 óra mire mindenki ágyba kerülhet. Este vacsora (kenyér, citromos tea, vaj vagy zsír esetleg májkrém.) Nézem, egy kondérnyi kenyér szárad az előző napról, látható, hogy kaphat mindenki, aki kér repetát. Reggel hatkor ébresztő. 7 és 8 között takarítják az épületet, ekkor el kell az éjszakásoknak hagyni a házat, majd visszajöhetnek a nappali melegedőbe, ahol étkeznek, majd elkezdődhet a nap. Mosás, fürdés, hajvágás, tévézés, klubfoglalkozások állnak a rendelkezésükre. Egészen délután 4-ig. Majd egy órára megint bezár takarításra az épület, s jöhetnek azok, akik itt is szeretnék tölteni az éjszakát.
Mozivetítés megrendelésre
Nézem a nappali melegedő társalgóját, adományból majdnem a teljes falat betakarja a nagy LED tévéjük. S bizony a mosókonyhában is mosópor, mosó- és szárítógépek várják azokat, akik tiszta ruhát szeretnének.
Öblítő ugyan nincs, de igény szerint vasalót is biztosítanak, sőt a tisztálkodáshoz eldobható borotva, borotvahab is rendelkezésükre áll, a hajvágó gép mellett. Van, olyan kolléganőjük, aki kérésre frizurát is vág a klienseinknek.
Mozi, bográcsozás, színjátszókör
Népszerű a színjátszó-körük, és sokan és szívesen vesznek részt a madármegfigyeléseken is az elsősegélynyújtó tanfolyamok mellett. Az unalom ellen vannak, akik az épület körüli kert gondozására vállalkoznak, minden évben valamilyen díjat is elnyernek munkájukkal. Havonta egyszer kitelepül a mozi. A filmet szavazással választják ki az otthon lakói. Rendszeresek a felajánlások és támogatások. Mindent elfogadnak, hiszen itt minden fogyóeszköz. A karácsonyi időszak mindig gazdag élelmiszer-adományokban is. Lőrinczi Konrád, képviselő, a szociális, egészségügyi, lakásügyi bizottság elnöke szinte minden hónapban ellátogat az intézménybe, részt vesz a programokon.
Az érem másik oldala
29-en dolgoznak az otthonban. Semmi esetre sem könnyű ez a munka. A hajléktalanság kezelése nagyon összetett, a nehézségek (betegség, munkanélküliség, kapcsolati rendszer hiánya stb) halmozottan van jelen, a lakhatás hiánya már ezek következménye. A kilátástalan helyzet, az ital vagy a drog személyiségzavarokat is okozhat. Így vannak, akik nehezen tűrik a szabályokat, keresik a nem megengedhető módon bánnak és beszélnek a szociális munkásokkal és a hajléktalantársaikkal. A harmadik szolgáltatása a centrumnak a hajléktalanok átmeneti otthona. Az épület első és második emeletén két illetve háromágyas szobában ágyat bérelhetnek azok, akiknek rendszeres jövedelmük van, s ki tudják fizetni a bérleti díjat, amely a jövedelemtől függ. Minimuma a 7200 Ft, maximuma a 42000 forint. Ebben nem csupán a szoba, a rezsi, hanem napi egy melegétel is benne foglaltatik. A szállás lakói tartják rendben a szobájukat, s a környezetüket is. S bizony felteszem, hogy a szociális gondozóktól nem kis erőfeszítést igényel, hogy elérjék a lakóktól, hogy minden szoba pedáns tisztaságban van, a konyhájukban pedig elvágólag a rend. Az ellátás mellett ügyeket is intéznek, elveszett iratok pótlását, nyugdíj-kérelmek beadását, amolyan „székhely-szolgáltatást” is.
Minden helyzetre készen
Végignézzük az épületet. A három föld feletti épületrész mellett kétemelet pince van. Ruhaneműkkel, tartalék matracokkal, takarókkal, kerékpárral, tolószékkel, s persze személyre szóló csomagmegőrzővel, hogy aki igényli, annak „biztonságban” lehessen a holmija. Rengeteget pályáznak, a különböző pályadíjakból finanszírozzák az élelmiszer és ellátást, s a házi patikát így a vitaminokat is. Naponta ugyanis több mint 100 ember ellátása a feladatuk.
Kissné Fekete Éva szerint a napi feladatokon túl bármilyen katasztrófa helyzetben készen állnak arra, hogy például a vasútállomáson rekedőnek teát, takarót ennivalót biztosítsanak. Igyekeznek úgy előkészülni, hogyha ilyen jellegű tevékenységre a polgármester utasítást ad, ők helyt állni is tudjanak. Ez is a kötelességük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.