Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Szeptember 16. 07:12, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Az új pedagóguséletpálya-törvény ellen tüntetett az Egységes Diákfront

Az új pedagóguséletpálya-törvény ellen tüntetett az Egységes Diákfront

Az új pedagóguséletpálya-törvény ellen tüntetett az Egységes Diákfront más szervezetekkel együtt pénteken Budapesten.

A Margit híd budai hídfőjénél gyülekező tömeg átvonult a Kossuth Lajos téren felállított színpad elé, ahol a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) zászlóját helyezték el. A tömegben feltűnt számos ellenzéki politikus és aktivista, többek között Tordai Bence (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Hadházy Ákos (független), valamint Pankotai Lili diákaktivista.

A tömeg előtt Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom aktivistája "hatalmi elnyomásról" és "bosszúálló státusztörvényről" beszélt. Hozzátette, az eddigi tiltakozásoknak alig van eredményük, de sikernek tekinti a tanárok-diákok-szülők összefogását, valamint a nemzetközi figyelmet, amit kiváltottak az eseményeik.

Megpihenni továbbra sem szabad, mert a kormány "eltapossa a gyengéket, bátorítja az intézményes rasszizmust", miközben a kiváltságosokat kordonokkal zárja el - hangoztatta Törley Katalin.

Szendrei Zoltán, a PDSZ országos választmányi tagja a rendezvényen bejelentette, hogy az alacsony fizetés miatt elhagyja a tanári pályát, ám a maradók érdekében a bérek emelését és a munkaterhek csökkentését követelte. Sürgette emellett az oktatásra fordított költségvetési keret növelését, valamint önálló oktatási minisztérium felállítását hozzáértő tárcavezető irányításával.

A rendezvény végén a résztvevők a Fridays for Future mozgalom klímatüntetéséhez csatlakozva a Lánchíd irányába vonultak tovább.

A két demonstráció résztevőinek találkozása után az egyesült csoportok elindultak az Alagúton át a túloldalon felállított színpadhoz, ahol elhangzottak a szónokok beszédei.

Címkék: pedagógus, tüntetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során