Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Április 19. 22:10, kedd | Helyi

Az utolsó alkalom volt – sajnos

Az utolsó alkalom volt – sajnos

A Széchenyi István Gimnázium két tanulója számolt be tapasztalatáról egy sajtótájékoztató keretében (ahol egyébként megszólalt a Szent Pantaleon kórház ápolási igazgatóhelyettese, a gimnázium igazgatója és a HungaroCare ügyvezető

Ahogy az már szokásos, sajtótájékoztató keretében tudatta a nyilvánossággal Erdély-Franyó Anna, a Szent Pantaleon Kórház ápolási igazgatóhelyettese, hogy intézményükben végeztek 20-20 óra önkéntes munkát a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium e feladatra kiválasztott diákjai. Két alkalommal délelőtt, három ízben délután segítettek a nővéreknek, foglalkoztak a betegekkel. Természetesen csak olyan ápolási feladatokból vették ki részüket, amihez nem kellett szakmai ismeret. Így az étkeztetés lebonyolításában, a betegek ágyának, környezetének rendben tartásában, foglalkoztak a betegekkel, amire az ápolónőknek nem jutott idejük, közreműködtek a betegelégedettségi kérdőívek kiosztásában, kitöltésében, összegyűjtésében.

A kórházban ápoltak, a munkatársak visszajelzései pozitívak a tanulók hozzáállásáról, érdeklődésükről, türelmükről, odafigyelésükről, lelkesedésükről.

Két gimnazista lány, Gáncs Katinka és Garai Gréta néhány keresetlen mondatban tudatták, hogy mit tartottak maradandó élménynek, tapasztalatnak. Jó volt tudni, hogy segíthettünk, tettünk olyat, ami jó, egy idős nénivel másfél óráig beszélgettem. Felolvastunk a szemészeten a műtétután nem látó (szemüket pihentető) betegeknek. Érdekes volt az élményfürdőben az ortopédia. Ekkor mondta Gréta: az utolsó alkalom volt – sajnos (mármint a kórházban töltött négy óra).

Előzmény: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért, illetve szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárságai felhívást tettek közzé egy TÁRS-pályázaton való részvételre. Ennek keretében 9 – 12 évfolyamos tanulók vállalhatnak önkéntes szolgálatot.

A Szent Pantaleon Kórház intézeti gyógyszertárát tíz éve működteti a HungaroCare Kft. A cég a TÁRS-pályázat lehetőségét megragadva ajánlotta a kórházzal és a gimnáziummal közös pályázat benyújtását. Nyertek. A gimnázium 125 ezer forintot nyert, duplán, ugyanis az EuroCare vállalta, hogy ugyanekkora támogatást nyújt a középiskolának.

Dr Kókai Balázs, a HungaroCare Kft. ügyvezető igazgatója többek között megemlítette, hogy Dunaújvároson kívül még két helyen, Miskolcon és Zalaegerszegen nyert a pályázaton a kórház-iskola páros. Fábián István, a gimnázium igazgatója arról adott számot, hogy iskolájukban az önkéntes, segítő, jótékonysági tevékenység évek óta a nevelési folyamat része. Évente megrendezik a „Fogd a kezem” program, melynek keretében segítettek például (gyűjtéssel) a devecseri iskolásoknak. Idén az első félévben 30 tanuló végezhette a kórházban az önkéntes munkát. Harmincnál jóval többen jelentkeztek, így azok jelentkezését fogadták ez, akik egészségügyi pályára készültek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.