Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Február 06. 15:24, szombat | Helyi
Forrás: Kóbor etelka, Huszti Józsefné

Barbi hazaérkezett

Barbi hazaérkezett

- Tudod, miért kell egy vaknak a lakásába díszsor a csempébe?
- …
- Mert, hogy legyen az ujjainak is valami szép.

Nevet, s igazolásául mindennek, végighúzza kezét a konyhai díszcsempén. Majd elmeséli, hogy tükröt is szeretne, és majd mindig mielőtt kilép majd a lakásból, körbeforog előtte, hogy minden rendben van-e .Pénteken Orosz Csaba parancsnok irányításával végre beköltözhetett otthonába.

Jován Barbara, mint egy kisgyerek örül a felújított lakásnak. Nagyon sok-sok embernek köszönheti, hogy lakása lesz, igazi otthona, ahol azt és akkor csinálhatja, amit csak akar.

Barbi kisiskolás korában vakult meg, agydaganat-műtétjének lett az egyik következménye, meg a sönt is a fejében, így ha a nyakába teszem a kezem, mindig rám is szól, hogy nehogy kiöleljem a szerkezetet, mert az nem lenne túl szerencsés. Édesanyja egyedül nevelte, de nagyon korán elvesztette, s attól kezdve a nagymamája gondoskodása alatt a testvérével élt. Nem olyan rég a nagymama is elment, így megörökölték a lakását.
Barbi a „vakodában” megtanulta az egyedülélést, most már ki is szeretné próbálni, milyen az, amikor ő gondoskodhat saját magáról.

- Lesz villanytűzhelyem, azon tudok majd főzni. Még hátra van a konyhabútor. Kaptunk ugyan egyet Pestről, de Gabi néni nem engedte beszerelni.
Gabi néni, azaz Huszti Józsefné, Barbi tanító nénije volt a Dózsa iskolában. Azóta is figyeli útját, s amivel tudja, segíti támogatja. Jótékony célú koncertet szervezett számára, hogy a nagyi lakása a vak leány számára beköltözhető állapotba kerülhessen. Az előadáson összejött ugyan 760 ezer forint, de a felújítást jóformán el sem tudták belőle kezdeni, mert jelentős részét elvitte, hogy a lakás tehermentesen Barbi tulajdonába kerülhessen. Mindösszesen annyi maradt belőle, hogy megvásárolták az ablakokat, de csak erre futotta.

- Soha nem volt még felújítva a lakás, így bármihez nyúltunk, újabb és újabb probléma adódott – meséli. - Ugyan mindenki nagyon kedvező áron dolgozott, s néhány jószándékú ember, aki Barbi körül van, saját munkájával is segítette a lakásfelújítást, de pénz hiányában nagyon lassan haladtak. Voltak adományozók is, hiszen semmi nem volt. A konyhabútor is ilyen felajánlásból került ide, de az beépíthetlenül rossz állapotban van.

A fürdő a nagylány egyik vágya, sarokkádat szeretett volna. Ujjongva meséli, hogy egy bácsi ajándékozta neki a mosdóval együtt, csak a mosdó alatti szekrény árának a felét kellett neki fizetnie.
Barbi már réges rég tudja minden leendő bútorának a helyét. Itt lesz a szekrény, ott a sarok ülőgarnitúra. A kerámia gyertyatartók, tálak, mécsesek eladásával gyűjtötte össze a vágyott bútordarab árát. De sajnos, hosszú hónapokra leállt a pénzhiány miatt felújítás, s hátra volt még a fürdőszoba, a konyha, a festés, a mázolás, a laminált padlózás. Egyre csüggedtebb lett, amikor…Az önkormányzat döntésével a DVG ZRT-n keresztül biztosított a felújítás befejezésére 1.200.000 forintot. Barbi nagyon hálás érte.

- Mondd, te találkoztál már a polgármesterrel? – kérdezi – Szerinted, ha Cserna Gábort elhívnám hozzám, eljönne? Csinálnék neki kókuszgolyót, s megköszönném neki, hogy segített. De persze írd le, hogy nemcsak neki, hanem mindenkinek köszönöm, nagyon-nagyon köszönöm.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.