Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. December 25. 00:09, hétfő | Helyi

Békénk legyen, ne csak ünnepünk

Békénk legyen, ne csak ünnepünk

Mi is az ember életében az ünnep? Miért vannak az ünnepek? Mészárosné Libor Ágnes pszichológus szerint azért vannak, hogy strukturálják az életünket, hiszen ünneptől-ünnepig élünk.

Egy biztonságot adó dolognak kellene lennie, hogy tudjuk, mindig készülünk valamire. Aztán az, hogy az ember ezt hogy rontotta el, nos az már egy másik történet…
A kereszténység második legnagyobb ünnepének számít a karácsony, de az, hogy ki hogy éli meg ezt a csodálatos időszakot, nagyban függ attól, hogy ki milyen belső hitvilággal él. Napjainkban az ember a saját arcképére formálja, ami már egy nagyon elferdült dolog és egyre kevésbé szól arról, ami valójában a lényege- folytatja a szakember. Egy ideje már az eltúlzott, mindent felülíró fogyasztói társadalom vesz körül bennünket- hiszen sok helyütt októbertől a mikulások már ott vannak a polcokon- aminek már semmi köze az ünnepléshez. legfontosabb a külcsín, ami az embert megfogja és beszippantja, hogyha hagyja magát.


Teremtsük meg a saját hagyományunkat
Hogy mindez megváltozzon és az ünnep valóban egy bensőséges, meghitt esemény legyen, arra esély csakis a családon belül van. A hagyományok visszahozásáért és megtartásáért a család a felelős, hiszen minden felmenő a gyermekének, unokájának a saját szokásait adja tovább. Fontos, hogy a család a saját hagyományát is megteremtse: mikortól, hogyan és egyáltalán mire készülünk? Ha már karácsonyról van szó, lehetőleg tartsuk be az ünnep határait, hiszen az ünnepkör magával az adventtel kezdődik. Amikor gyertyát gyújtjuk, a keresztény szülő azt mondja a gyermekének, hogy Jézus születését várjuk, hiszen az advent a várakozás időszaka. Aki nem hívő, azt mondja, hogy a fény születésére várakozunk, hiszen ebben az időszakban van a téli napforduló a Föld északi féltekén. Maga a várakozás kezdődhet például úgy, hogy a család eldönti, milyen lesz az adventi koszorú. A gyerekekkel el lehet menni terményeket gyűjtögetni, majd közösen elkészíteni a koszorút. Beszéljük meg együtt a további előkészületeket; például, hogy mikor milyen süteményt sütünk meg előre, vagy hogy ki, melyik részét díszíti fel a lakásnak. A lényeg, hogy karácsonyig minden hétvégére jusson valami, amit együtt csinálhat a család.

Addig nyújtózkodj….
Ajándék. A mai ember rohan, alig van ideje, levegőt is alig kap. Az üzletek már jó korán el kezdenek bombázni bennünket a visszautasíthatatlan ajándékötleteikkel, az óriási és kihagyhatatlan akcióikkal. Hihetetlen, de mindig kitalálják, hogy éppen mire vágyik az ember és minden erejükkel azon vannak, hogy meg is kapjuk azt- ha kell, akár egy kisebb vagyonért. A szakember jó tanácsa, habár közhely, mégis óriási igazság: mindenki maradjon a takaróján beül, senki ne vállalja magát túl. A karácsony semmiképp ne szóljon arról, hogy a család tönkremegy anyagilag. Erre semmi szükség! Nyilván óhatatlan, hogy a gyerekeknek megvegyük, amire vágynak, de semmiképp se essünk túlzásokba. Ellen kell állni a csábító hirdetéseknek és csakis annyit költeni, amennyi belefér.

Életre szóló élmények
Ha egy kicsit kreatívak vagyunk, készíthetünk saját kezűleg is ajándékot szeretteinknek. Egyre divatosabbak a házi bonbonok, kekszek, likőrök, de az interneten fellelhető ötletek és a ma már könnyen beszerezhető hozzávalók segítségével akár szappant, gyertyát is készíthetünk. Sokan ajándékoznak élményt egy színház- vagy koncertjegy, vagy akár egy wellness kupon formájában. Sajnos ezek sem az olcsó megoldások közé tartoznak, viszont ezek mintájára elkészíthetjük saját ajándékkuponjainkat is. Élményhez juttathatok valakit, ha mondjuk egy kijelölt napon sütök neki egy különleges tortát, vagy meghívom magamhoz vacsorára. A gyerekek olyan kártyákat is készíthetnek szüleiknek, melyeken az általuk nem nagyon kedvelt házimunkák szerepelnek, s ezeket a szülők felhasználhatják év közben, ha épp fáradtak, túlhajszoltak, vagy egyszerűen nincs kedvük a kocsimosáshoz.


Együtt lenni és lelassulni
Akár vallásosak vagyunk, akár nem, az ünnepi időszak lényege, hogy együtt legyen a család. Együtt nézzük a bugyuta karácsonyi filmeket, együtt játsszunk az új társasjátékkal, együtt építsünk hóembert, vagy csak üljünk egy szobában és hallgassunk egymás mellett. A lényeg a közösségiség és a lelassulás. Engedjük ezt meg magunknak ezeken a napokon. Nem kell rohanni sehová.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.