Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Június 03. 13:52, péntek | Helyi

Biomasszából bioetanol

Biomasszából bioetanol

A szónokok szerint 2011. legnagyobb hazai energetikai beruházása kezdődött el ünnepélyes keretek között Szabadegyházán a Hungrana Kft telephelyén. Tényszerűen bár üdvös a környezetünk védelme, és fontos is, de az izocukorral, bioetano

Ennek a célnak illetve céloknak felel meg a környezetbarát biomassza kazánok építése,amelyekhez a cégcsoport részben uniós támogatást is kapott. A több, mint hárommilliárd forint értékű beruházás egy közepes megyeszékhely távhőmennyiségét fogja megtakarítani, amellett, hogy elősegíti az éghető anyagokat szállító hazai agrártermelők megélhetését is.

Elsőként Glattfelder Béla EP képviselő kapott szót, ünnepi beszédében kifejtette:

-A Hungrana Kft nagyon komoly lépést tesz most az ország megújuló energia felhasználásának bővítésében, de azt remélem, nem állnak meg ezen a ponton és hamarosan egy napenergia hasznosító rendszer bevezetése következik a cég életében.

A képviselő kitért a Magyar Kormány Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében megfogalmazott vállalásaira is, melyben kiemelt helyen szerepel a biomassza. 2020-ra a biomassza a megújuló energiaforrások közel felét képviseli majd. A Szabadegyházi biomassza kazánok közel 50 millió m3 földgáz kiváltását teszik majd lehetővé.

A Hungrana Kft Európa legnagyobb kukorica-feldolgozó vállalata. Évi egymillió tonna kukoricát vásárol és dolgoz fel. A gabona minden alkotóelemének hasznosítása, feldolgozása közben, bonyolult gyártási folyamatok során jelentős hő- és villamos energiát használ el, amit eddig kizárólag földgázból nyert a cég. A környezetbarát biomassza kazánok építésével lehetőség nyílik egy gázturbina, valamint a földgáz tüzelésű kazánok leállítására. Az így megtakarított földgáz elegendő lenne Győr teljes távhőszolgáltatásának ellátására.

- Csökkentjük az energia behozatalt, ezáltal a szén-dioxid kibocsátást és a környezeti terhelést, gazdaságosabbá tesszük termelésünket és biztos munkát adunk több száz embernek, szerintünk ezek a jó válaszok a XXI..század kihívásaira- emelte ki beszédében Dr Lengyel Attila a Hungrana Kft ügyvezető igazgatója – Az új kazánok a kukorica másra nem használható részei mellett sokféle mezőgazdasági hulladékkal is fűthetők: tisztítási hulladékkal, rostaljával, napraforgó héjjal. Számtalan melléktermék is hasznosítható az égetéssel: a kazánokban elég a kukoricaszár, napraforgószár, a kukoricacsutka darálék, de energianáddal és fűrészporral is üzemeltethetők, ami további bevételi forrást jelent a hazai mezőgazdasági termelőknek. A Hungrana Kft egyik legismertebb terméke az E85 néven is forgalmazott bioetanol üzemanyag, amelyet kb. 400 kútnál tankolhatnak az autósok.

A vállalat a korábbi fejlesztéseit kizárólag saját erőből valósította meg, azonban ehhez a beruházáshoz uniós pénzt is megpályázott. A vállalat beruházást lebonyolító projekt cége a Hungranatrans Kft az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében egymilliárd forintot nyert a beruházásra. A Környezet és Energia Operatív Program „Helyi hő és/vagy hűtési igény kielégítése megújuló energia forrásból” című pályázat révén kapott támogatás mellett több, mint 2 milliárd forintot a Hungrana Kft saját erőből fedez.

Az ünnepi beszédeket követően a zirci főapát is megáldotta az építkezést, majd Dr. Lengyel Attila ügyvezető igazgató és Glattfelder Béla EP képviselő helyezte el a beruházás alapkövét.

A hőerőmű jövőre már működni fog.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.